Η παράδοση καλά κρατεί σε αυτό το διαμάντι του Αιγαίου. Κουζίνα λιτή χωρίς περιττά φτιασίδια. Συνταγές με λίγα τοπικά υλικά, όσα παράγει αυτός ο μικρός παράδεισος. Νοστιμιά που δεν περιμένεις από μια συνταγή με 4 το πολύ 5 υλικά.
Ίδιες συνταγές του τότε, θα δοκιμάσεις και σήμερα γιατί τα περισσότερα εστιατόρια ανήκουν σε ντόπιους και τα περισσότερα υλικά τα παράγουν οι ίδιοι στα μποστάνια και στις φάρμες τους.
Τα περισσότερα μαγειρευτά φαγητά με κρέας πάνω στο νησί γίνονται με κατσικάκι γιατί υπάρχει σε αφθονία. Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες.
Κουλουρίδι με κατσικάκι κοκκινιστό (το κουλουρίδι, είναι ντόπιο ζυμαρικό φαρδύ και μακρύ σαν ταλιατέλες).
Πατσάς κοκκινιστός με ντομάτα.
Κολοκυθοκάπαρη.
Κολοκυθόπιτα με αυγά χωρίς φύλλο.
Λαδενια Κιμώλου
Ντοματοκεφτέδες.
Αραντό, ψιλό ζυμαρικό σαν κριθαράκι όπου έχει τρομερό ενδιαφέρον ο τρόπος παρασκευής του. Οι ντόπιες έχουν δυο μπολ μπροστά τους, το ένα έχει νερό και το άλλο έχει αλεύρι.
Βουτούν τα χέρια στο νερό και μετά στο αλεύρι. Τρίβουν τα χέρια πάνω σε ένα δίσκο και το ζυμαρικό που σχηματίζεται έχει ακανόνιστο σχήμα σαν κριθαράκι. Αυτό το μαγειρεύουν με γάλα ή ζουμί από κατσικάκι. Το βάζουν επίσης μέσα σε σούπες κρεατόσουπα, ψαρόσουπα, ή κοτόσουπα.
Με το αραντό φτιάχνουν και γαλατόσουπα.
Κολοκυθοκάπαρη (ομελέτα με κολοκυθάκια τρυφερά ψιλοκομμένα και ντόπια ψιλή κάπαρη.
Κολοκυθόπιτα με κολοκύθια, μπόλικα αυγά και φρέσκο ντόπιο τυρί Κιμώλου.
Μελόπιτα με φρέσκια μυζήθρα και μέλι
Αραντό (ψιλό ζυμαρικό που γίνεται δυο υλικά και μπαίνει σε όλες τις σούπες).
Κολοκυθένιες, ατομικές κολοκυθόπιτες με κίτρινη κολοκύθα, τυρί ξερή μανούρα και φύλλο.
Αμαραθένιες πίτες με άγριο μάραθο.
Ελένες πίτες με ελιές.
Τυρένιες, τυρόπιτες με ντόπιο τυρί Μανούρι αυγά και φύλλο.
Φάβα.
Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια Κιμουλιάτικα
Μπουλέντα, γίνεται με καλαμποκάλευρο και μοιάζει με πουρέ κάτι αντίστοιχο με την πολέντα.
Αυγά μπουλέρι, μαγειρεμένα με πατάτες και κρεμμύδι.
Λαγός στιφάδο.
Λίγο πολύ οι συνταγές στα νησιά του Αιγαίου, έχουν πολλά κοινά, μιας και η γη ήταν άνυδρη και το κάθε νησί παρήγαγε λίγα υλικά.