Οι πιπεριές είναι οι καρποί (ράγες) της πιπεριάς (Capsicum spp.). και ανήκουν στην οικογένεια των Στρυχνοειδών (Solanaceae). Ευδοκιμούν σε εύκρατες και τροπικές περιοχές. Γενικότερα θέλουν ζεστό περιβάλλον και είναι ευαίσθητες στο κρύο και στους ανέμους.
Υπάρχουν πέντε κύρια καλλιεργούμενα είδη (Capsicum annuum, Capsicum frutescens, Capsicum baccatum, Capsicum pubescens, Capsicum chinense).
Οι πιπεριές έχουν διάφορα χρώματα (κόκκινες, κίτρινες, πράσινες, πορτοκαλί, ιώδεις) και γεύσεις (γλυκές, καυτερές κ.ά.). Επίσης έχουν διάφορα μεγέθη, σχήματα (στενόμακρες έως στρογγυλές) και διαφορετικό βαθμό καυστικότητας, ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν οι κοινές πιπεριές, οι πιπεριές τσίλι, οι πιπεριές καγιέν, οι πιπεριές χαλαπένιο, οι πιπεριές άντσο κ.ά. οι Στην αγορά βρίσκονται φρέσκες, τουρσί, αποξηραμένες, σε σκόνη (πάπρικα) ή σε σπόρους (μπούκοβο). Βρίσκονται στις κουζίνες όλου του κόσμου και χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως είτε ως λαχανικό είτε ως μπαχαρικό. Προέρχονται από τη Νότια Αμερική. Στην Ευρώπη διαδόθηκαν το 16ο αιώνα. Σήμερα καλλιεργούνται σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως Κίνα, Τουρκία, Νιγηρία, Μεξικό, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα κ.ά. Στη χώρα μας καλλιεργείται σε περιοχές, όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη, η Πελοπόννησος κ.ά.
Η καλλιέργειά τους γίνεται σε ανοιχτές καλλιέργειες ή υπό κάλυψη. Υπάρχουν τρεις κύριες περίοδοι καλλιέργειας πιπεριών στα θερμοκήπια. Όταν οι πιπεριές προορίζονται για πρώιμη ανοιξιάτικη παραγωγή σπέρνονται αρχές Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, μεταφυτεύονται από αρχές Δεκεμβρίου και συγκομίζονται από αρχές Μαρτίου. Όταν προορίζονται για όψιμη ανοιξιάτικη παραγωγή σπέρνονται το Δεκέμβριο, μεταφυτεύονται το Φεβρουάριο και συγκομίζονται από το Μάιο. Τέλος, όταν προορίζονται για όψιμη φθινοπωρινή συγκομιδή σπέρνονται τέλη Ιουνίου έως αρχές Αυγούστου, μεταφυτεύονται από τον Αύγουστο έως το Σεπτέμβριο και συλλέγονται από το Νοέμβριο.