Πίσω

Πιπεριά: οι ποικιλίες, οι χρήσεις και τα διατροφικά τους στοιχεία

Οι πιπεριές είναι οι καρποί (ράγες) της πιπεριάς (Capsicum spp.). και ανήκουν στην οικογένεια των Στρυχνοειδών (Solanaceae). Ευδοκιμούν σε εύκρατες και τροπικές περιοχές. Γενικότερα θέλουν ζεστό περιβάλλον και είναι ευαίσθητες στο κρύο και στους ανέμους.

Υπάρχουν πέντε κύρια καλλιεργούμενα είδη (Capsicum annuum, Capsicum frutescens, Capsicum baccatum, Capsicum pubescens, Capsicum chinense).

Οι πιπεριές έχουν διάφορα χρώματα (κόκκινες, κίτρινες, πράσινες, πορτοκαλί, ιώδεις) και γεύσεις (γλυκές, καυτερές κ.ά.). Επίσης έχουν διάφορα μεγέθη, σχήματα (στενόμακρες έως στρογγυλές) και διαφορετικό βαθμό καυστικότητας, ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν οι κοινές πιπεριές, οι πιπεριές τσίλι, οι πιπεριές καγιέν, οι πιπεριές χαλαπένιο, οι πιπεριές άντσο κ.ά. οι Στην αγορά βρίσκονται φρέσκες, τουρσί, αποξηραμένες, σε σκόνη (πάπρικα) ή σε σπόρους (μπούκοβο). Βρίσκονται στις κουζίνες όλου του κόσμου και χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως είτε ως λαχανικό είτε ως μπαχαρικό. Προέρχονται από τη Νότια Αμερική. Στην Ευρώπη διαδόθηκαν το 16ο αιώνα. Σήμερα καλλιεργούνται σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως Κίνα, Τουρκία, Νιγηρία, Μεξικό, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα κ.ά. Στη χώρα μας καλλιεργείται σε περιοχές, όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Κρήτη, η Πελοπόννησος κ.ά.   

Η καλλιέργειά τους γίνεται σε ανοιχτές καλλιέργειες ή υπό κάλυψη. Υπάρχουν τρεις κύριες περίοδοι καλλιέργειας πιπεριών στα θερμοκήπια. Όταν οι πιπεριές προορίζονται για πρώιμη ανοιξιάτικη παραγωγή σπέρνονται αρχές Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, μεταφυτεύονται από αρχές Δεκεμβρίου και συγκομίζονται από αρχές Μαρτίου. Όταν προορίζονται για όψιμη ανοιξιάτικη παραγωγή σπέρνονται το Δεκέμβριο, μεταφυτεύονται το Φεβρουάριο και συγκομίζονται από το Μάιο. Τέλος, όταν προορίζονται για όψιμη φθινοπωρινή συγκομιδή σπέρνονται τέλη Ιουνίου έως αρχές Αυγούστου, μεταφυτεύονται από τον Αύγουστο έως το Σεπτέμβριο και συλλέγονται από το Νοέμβριο.

Διατροφική αξία της πιπεριάς

Στα 100g οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν 6g υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 4,2g είναι σάκχαρα, 2,1g εδώδιμες ίνες, 0,99g πρωτεΐνες, 0,3g λιπαρά. Περιέχουν επίσης νάτριο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό. Περιέχουν επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, C, E, K. Οι πιπεριές επίσης είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή, καψανοειδή και φλαβονοειδή. Τα 100g κόκκινων πιπεριών αποδίδουν 26 περίπου θερμίδες. 

Χρήσεις της πιπεριάς

Οι πιπεριές έχουν ευρεία χρήση στις κουζίνες όλου του κόσμου. Μπορούν να τηγανιστούν, ψηθούν ή να γίνουν γεμιστές. Τις προσθέτουμε σε σαλάτες, σάλτσες, πίτες, πίτσες και αρτοσκευάσματα. Είναι υπέροχες με συνδυασμό κρεατικών, ζυμαρικών κ.ά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καρύκευμα και ως τουρσί. Χρησιμοποιούνται στην ιατρική, αλλά ακόμα και ως χημικό όπλο, όπως το σπρέι πιπεριού και το δακρυγόνο.

Ποικιλίες

Κάποιες από τις πιο γνωστές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι οι πιπεριές Φλωρίνης, οι πιπεριες τύπου κέρατο, οι πιπεριές Cleopatra. Επίσης οι πιπεριές Σταυρός, οι πιπεριές Καράτζοβα, οι πιπεριές Yolo wander, η Tequilla και η Αsimi.

Πιπεριές: γεύση και υγεία

Οι πιπεριές δίνουν ξεχωριστές γεύσεις, χρώματα και αρώματα στα διάφορα φαγητά. Ξέχωρα όμως αυτών, οι πιπεριές συμβάλλουν και στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και στην υγεία των οφθαλμών, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Επίσης λόγω των μειωμένων τους λιπαρών μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους, αν χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα διατροφής.

Μάθε για τη συντήρηση και αποθήκευση πιπεριάς στο ψυγείο, στην κατάψυξη.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται