Πίσω

Σημάδια έλλειψης πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη ως απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό

H πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται.

Οι πρωτεΐνες είναι καίριες για τον οργανισμό και επιτελούν πλήθος από λειτουργίες. Είναι ευρέως γνωστό ότι είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας. Στην πραγματικότητα, οι πρωτεΐνες είναι το δομικό υλικό όχι μόνο για τους μύες, αλλά και για όλους τους ιστούς του σώματός μας, όπως το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα. Έτσι αυτές χρησιμοποιούνται σε μόνιμη βάση για τη σύνθεση, διατήρηση και επισκευή κυττάρων και ιστών.

Επιπλέον, οι πρωτεΐνες συμμετέχουν ενεργά και στην υποστήριξη ενός πολύ σημαντικού συστήματος του οργανισμού μας, του ανοσοποιητικού, στο οποίο βοηθούν μεταφέροντας ”σήματα” από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο.

Τέλος οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενζύμων και ορμονών, απαραίτητα στοιχεία τα οποία καθορίζουν τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Τα τρόφιμα που θεωρούνται ως η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης είναι τα ζωικής προέλευσης προϊόντα, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ψάρι, το αβγό. Αξιόλογες πηγές πρωτεΐνης όμως αποτελούν και τα όσπρια, το τόφου, η σόγια, η βρώμη, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι τσία.

Η συστηνόμενη ημερήσια κατανάλωση πρωτεΐνης είναι τα 0,8γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικούς βάρους. Ή αναλογικά με τις θερμίδες που λαμβάνουμε, το 15% του ημερήσιου προσλαμβανόμενου σε θερμίδες.

Όταν η πρόσληψη πρωτεΐνης δεν είναι αρκετή, ο οργανισμός μας αντιδρά με κάποια συμπτώματα. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν λαμβάνουμε μη επαρκής ποσότητες πρωτεΐνης;

Αλλαγές στη διάθεση

Τα σημάδια έλλειψης πρωτεΐνης είναι:
Το πρώτο σημάδι έλλειψης πρωτεΐνης είναι η διάθεσή μας. Οι νευροδιαβιβαστές, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να μεταδίδουν πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων είναι κατασκευασμένοι από αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι και τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη σεροτονίνη η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής, ο συγκεκριμένος που καθορίζει τη διάθεσή μας. Αυτή ρυθμίζει το πόσο αισιόδοξοι και χαρούμενοι είμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και με ποια διάθεση βλέπουμε το μέλλον και το παρόν μας. Το κυριότερο δομικό μόριο για την παραγωγή σεροτονίνης είναι η τρυπτοφάνη, η οποία είναι ένα είδος αμινοξέος. Όταν στο σώμα υπάρχει έλλειψη τρυπτοφάνης, υπάρχει και ανεπάρκεια σεροτονίνης. Πράγμα που σημαίνει όχι καλή διάθεση.

Διαφήμιση
[adrotate banner="46"]

Προβλήματα σε μαλλιά και νύχια

Το πιο γνωστό σημάδι για την έλλειψη πρωτεΐνης είναι τα προβλήματα σε μαλλιά και νύχια, τα οποία αποτελούνται από πρωτεΐνες, όπως είναι η ελαστίνη, το κολλαγόνο και η κερατίνη. Όταν η διατροφή δεν περιλαμβάνει την απαραίτητη δόση πρωτεΐνης, για να χρησιμοποιηθεί σαν δομικό υλικό, ο οργανισμός δεν μπορεί να φτιάξει αυτές τις πρωτεΐνες, Τα μαλλιά τότε πέφτουν και γίνονται εύθραυστα, ενώ τα νύχια γίνονται λεπτά και σπάνε.

Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Ακόμα ένα σημάδι έλλειψης πρωτεΐνης είναι το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει συχνές ιογενείς παθήσεις αλλά και λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανεπάρκεια πρωτεΐνης οδηγεί στην επιβράδυνση της παραγωγής ιντερφερόνης και λυσοζύμης. Η πρώτη είναι πρωτεΐνη με αντιμικροβιακή δράση, που παράγεται από τα κύτταρα, όταν μολυνθούν από κάποιο ιό. Ενώ η λυσοζύμη, είναι ένα ένζυμο που καταστρέφει το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού. Και οι δύο ουσίες δρουν σαν υπερασπιστές του σώματός μας και καταπολεμούν τους παθογόνους οργανισμούς.

Διαφήμιση
[adrotate banner="47"]

Αργή επούλωση πληγών

Η κύρια δομική μονάδα του δέρματος και των ιστών είναι το κολλαγόνο το οποίο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελείται από μια ομάδα αμινοξέων. Έτσι όταν μια πληγή αργεί να επουλωθεί η αιτία μπορεί να είναι και η έλλειψη πρόσληψης πρωτεΐνης. Λόγω της έλλειψης πρωτεΐνης δεν παρέχονται τα κατάλληλα δομικά υλικά προκειμένου να δημιουργηθεί θρόμβος και να κλείσει η πληγή αλλά και να αναγεννηθεί ο κατεστραμμένος ιστός. Γενικά η επούλωση των πληγών είναι μια πολύπλοκη διεργασία και οι πρωτεΐνες παίζουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή.

Οίδημα

Το πρήξιμο κυρίως στο πρόσωπο καθώς στα άκρα των ποδιών και χεριών μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης πρωτεΐνης αν βέβαια δεν συντρέχει άλλη παθογόνος κατάσταση. Η λευκωματίνη είναι μία από τις πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα και βοηθά στη μη κατακράτηση των υγρών στους ιστούς του σώματος. Όταν υπάρχει έλλειψη πρωτεΐνης τότε μπορεί η κατακράτηση υγρών να γίνει πιο έντονη.

Διαφήμιση
[adrotate banner="48"]

Αδυναμία και κόπωση

Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της μυϊκή μας μάζας, το οποίο με την σειρά του μειώνει τη δύναμή μας. Έτσι, καθίσταται πιο δύσκολο να διατηρήσουμε την ισορροπία μας και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας. Παράλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία όταν τα κύτταρά μας δεν έχουν αρκετό οξυγόνο, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε κόπωση.

Απώλεια μυϊκής μάζας

Όταν δεν παρέχουμε αρκετή πρωτεΐνη στον οργανισμό μας μέσω της τροφής, το σώμα παίρνει την πρωτεΐνη που χρειάζεται από τους σκελετικούς μύες προκειμένου να συνεχίσει τις απαραίτητες σωματικές λειτουργίες και να διατηρήσει υγιείς τους σημαντικότερους ιστούς του. Αποτέλεσμα αυτού είναι η απώλεια της μυϊκής μάζας αλλά και η αποδυνάμωση των οστών.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδιά και τους έφηβους που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, η έλλειψη πρωτεΐνης καθυστερεί τη γενικότερη ανάπτυξή τους.

Διαφήμιση
[adrotate banner="51"]

Διαταραχή ύπνου

Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να σχετίζεται ακόμα και με προβλήματα στον ύπνο. Ο ποιοτικός ύπνος εξαρτάται από την μελατονίνη, η οποία παράγεται από την σεροτονίνη. Η δομή του πρωτεϊνικού μορίου της μελατονίνης είναι όμοια με την σεροτονίνη.

Ο ανθρώπινος οργανισμός το βράδυ αρχίζει να μετατρέπει την σεροτονίνη που παρήγαγε όλη τη μέρα σε μελατονίνη. Από την επαρκή παραγωγή μελατονίνης, εξαρτάται και η ποιότητα του ύπνου.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που υποδηλώνει έλλειψη πρωτεΐνης, με  δείγματα τη διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας και την ποιότητα ύπνου το βράδυ.

Πείνα και αυξημένη όρεξη

Η πρωτεΐνη είναι μια από τις πηγές ενέργειας και συμβάλλει σημαντικά στο αίσθημα κορεσμού. Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός αντιμετωπίζει έλλειψη πρωτεΐνης, δίνει εντολή στον εγκέφαλο να προσπαθήσει να βρει πηγές αυτής, οδηγώντας στην υπερκατανάλωση τροφής λόγω αυξημένης αίσθησης της πείνας.

Μάθε επίσης για την έλλειψή ασβεστίου που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται