Πίσω

Βημα βημα: Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι. 

Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 4-5’ ανακατεύοντας. Θέλουμε να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και να μαλακώσει καλά χωρίς να πάρει πολύ χρώμα.

Ο στόχος είναι να αποβάλλει σιγά σιγά τα σάκχαρα του και να δώσει πλούσια γεύση στη σάλτσα.

Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει.  Έτσι, ενισχύουμε την γλύκα και εξουδετερώνουμε την οξύτητα της ντομάτας.

Μαθε απο την Αργυρω:Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια
ζαχαρη

Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το ξύδι από κρασί κι ανακατεύουμε να στεγνώσει το κρεμμύδι.

Με την προσθήκη του ξυδιού το κρεμμύδι γίνεται σαν μαρμελάδα και βγάζει όλα του τα σάκχαρα.

Μαθε απο την Αργυρω:Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια
το ξυδι

 

Προσθέτουμε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδο και σοτάρουμε για 1’ ανακατεύοντας.

Σπάμε τις σκελίδες του σκόρδου με βίαιη κίνηση για να απελευθερώσουν όλα τα αρώματά τους.

Μαθε απο την Αργυρω:Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια
Το σκορδο 

 

Αλατίζουμε τις ντομάτες και τις ζουλάμε με τα χέρια

Στην ουσία κάνουμε ένα μαρινάρισμα της ντομάτας η οποία θα ενισχύσει τη γεύση της κατά το βρασμό.

Μαθε απο την Αργυρω:Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια
Η ντοματα στην ευκολη σαλτσα για μακαρονια

Προσθέτουμε τις χοντροκομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα καθώς και τον χυμό τους που έχει μαζευτεί στο ταψί από την πίεση που ασκήσαμε με τα χέρια. Δυναμώνουμε την φωτιά και με μια ξύλινη κουτάλα πιέζουμε τις ντομάτες να σπάσουν και να λιώσουν.

Έτσι, θα πολτοποιήσουμε σιγά σιγά την ντομάτα και να βοηθήσουμε να βράσει πιο γρήγορα.

Βημα βημα: Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια
η ντοματα

 

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 7-8’, για να αρχίσει να συμπυκνώνεται η γεύση της ντομάτας.

Βημα βημα: Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια

Όταν σχεδόν λιώσουν οι ντομάτες, μετά από 7-8’, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 30’ περίπου μέχρι να πυκνώσει και να μειωθεί σχεδόν στο μισό του αρχικού όγκου της.

Με αυτόν το τρόπο, θα εξατμιστούν σταδιακά όλα τα υγρά της  και να συμπυκνωθεί η υφή της.

Μαθε απο την Αργυρω:Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια
σχεδον ετοιμη η ευκολη σαλτσα για μακαρονια

Προσθέτουμε τα κοτσάνια από βότανα και σιγοβράζουμε για 5’

Τα κοτσάνια των βοτάνων έχουν πλούσιο άρωμα περισσότερο από ότι τα φύλλα. Πρέπει να βράσουν για να απελευθερώσουν τα αρώματά τους.

Μαθε απο την Αργυρω:Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια
ο βασιλικος

 

Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε  και ελέγχουμε την οξύτητα. Ίσως χρειάζεται μια πρέζα ζάχαρη αν οι ντομάτες είναι ξινούτσικες.

Πάντα αλατοπιπερώνουμε στο τέλος του βρασμού γιατί με την εξάτμιση των υγρών κατά το βράσιμο μπορεί να βγει αλμυρή  αν αλατίσεις στην αρχή.

Μαθε απο την Αργυρω:Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια

Τέλος όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, πυκνή και γευστική σβήνουμε την φωτιά,  προσθέτουμε λίγο χοντροκομμένο βασιλικό.

Τα φύλλα των βοτάνων αφήνουν τα ντελικάτα αρώματά τους όταν τα προσθέτουμε πάντα φρέσκα στο τέλος του βρασμού. Επίσης διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

Μαθε απο την Αργυρω:Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια

Αφαιρούμε τα κοτσάνια και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Αφαιρούμε τα κοτσάνια γιατί πλέον έχουν δώσει τα αρώματά τους και δεν τα χρειαζόμαστε. Ελέγχουμε και διορθώνουμε πάντα το αλατοπίπερο στο τέλος γιατί είναι η τελική πινελιά.

Μαθε απο την Αργυρω:Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια
ετοιμη η ευκολη σαλτσα για μακαρονια

 

Δες πώς να φτιάξεις ευκολη σάλτσα για μακαρονια σε video εδώ:

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται