Βημα βημα: Πως θα φτιαξεις ευκολη σαλτσα για μακαρονια
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 4-5’ ανακατεύοντας. Θέλουμε να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και να μαλακώσει καλά χωρίς να πάρει πολύ χρώμα.
Ο στόχος είναι να αποβάλλει σιγά σιγά τα σάκχαρα του και να δώσει πλούσια γεύση στη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει. Έτσι, ενισχύουμε την γλύκα και εξουδετερώνουμε την οξύτητα της ντομάτας.
Σβήνουμε τα κρεμμύδια με το ξύδι από κρασί κι ανακατεύουμε να στεγνώσει το κρεμμύδι.
Με την προσθήκη του ξυδιού το κρεμμύδι γίνεται σαν μαρμελάδα και βγάζει όλα του τα σάκχαρα.
Προσθέτουμε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδο και σοτάρουμε για 1’ ανακατεύοντας.
Σπάμε τις σκελίδες του σκόρδου με βίαιη κίνηση για να απελευθερώσουν όλα τα αρώματά τους.
Αλατίζουμε τις ντομάτες και τις ζουλάμε με τα χέρια
Στην ουσία κάνουμε ένα μαρινάρισμα της ντομάτας η οποία θα ενισχύσει τη γεύση της κατά το βρασμό.
Προσθέτουμε τις χοντροκομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα καθώς και τον χυμό τους που έχει μαζευτεί στο ταψί από την πίεση που ασκήσαμε με τα χέρια. Δυναμώνουμε την φωτιά και με μια ξύλινη κουτάλα πιέζουμε τις ντομάτες να σπάσουν και να λιώσουν.
Έτσι, θα πολτοποιήσουμε σιγά σιγά την ντομάτα και να βοηθήσουμε να βράσει πιο γρήγορα.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 7-8’, για να αρχίσει να συμπυκνώνεται η γεύση της ντομάτας.
Όταν σχεδόν λιώσουν οι ντομάτες, μετά από 7-8’, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 30’ περίπου μέχρι να πυκνώσει και να μειωθεί σχεδόν στο μισό του αρχικού όγκου της.
Με αυτόν το τρόπο, θα εξατμιστούν σταδιακά όλα τα υγρά της και να συμπυκνωθεί η υφή της.
Προσθέτουμε τα κοτσάνια από βότανα και σιγοβράζουμε για 5’
Τα κοτσάνια των βοτάνων έχουν πλούσιο άρωμα περισσότερο από ότι τα φύλλα. Πρέπει να βράσουν για να απελευθερώσουν τα αρώματά τους.
Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε και ελέγχουμε την οξύτητα. Ίσως χρειάζεται μια πρέζα ζάχαρη αν οι ντομάτες είναι ξινούτσικες.
Πάντα αλατοπιπερώνουμε στο τέλος του βρασμού γιατί με την εξάτμιση των υγρών κατά το βράσιμο μπορεί να βγει αλμυρή αν αλατίσεις στην αρχή.
Τέλος όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, πυκνή και γευστική σβήνουμε την φωτιά, προσθέτουμε λίγο χοντροκομμένο βασιλικό.
Τα φύλλα των βοτάνων αφήνουν τα ντελικάτα αρώματά τους όταν τα προσθέτουμε πάντα φρέσκα στο τέλος του βρασμού. Επίσης διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Αφαιρούμε τα κοτσάνια γιατί πλέον έχουν δώσει τα αρώματά τους και δεν τα χρειαζόμαστε. Ελέγχουμε και διορθώνουμε πάντα το αλατοπίπερο στο τέλος γιατί είναι η τελική πινελιά.
Δες πώς να φτιάξεις ευκολη σάλτσα για μακαρονια σε video εδώ:
Μοιράσου το
Όλα θα τα βρεις στο argiro.gr
κάνε τώρα ΕΓΓΡΑΦΗ για να
1. Αποθηκεύεις τις αγαπημένες σου συνταγές σου
2. Να ανεβάζεις τις δικές σου
3. Να βαθμολογείς τις συνταγές που σε κέρδισαν
4. Να λαμβάνεις τα υλικά των συνταγών με email & πολλά άλλα