Φρέσκο καλαμπόκι βρίσκουμε στην αγορά από Ιούνιο μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου. Συχνά ακούμε ότι το καλαμπόκι παχαίνει, έχει περισσότερη ζάχαρη, δεν ενδείκνυται αν θέλεις να χάσεις βάρος, δεν είναι υγιεινό και πολλούς άλλους τέτοιους μύθους.
Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και υψηλή διατροφική αξία. Κατατάσσεται στα αντιοξειδωτικά τρόφιμα και προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Οι κυρίως, αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει το καλαμπόκι το καθιστούν τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Δηλαδή, το τρόφιμο αυτό, αφομοιώνεται αργά και δεν προκαλεί ανθυγιεινή αύξηση σακχάρου στο αίμα. Είναι εύπεπτο και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το φρέσκο καλαμπόκι όπως και το καλαμποκάλευρο δεν περιέχουν γλουτένη κι είναι ιδανικό για όσους κάνουν ειδική διατροφή.
Το καλαμπόκι έχει περίπου 100 θερμίδες ανά 100 γρ. και χαμηλά λιπαρά. Δηλαδή από μόνο του είναι μια καλή θρεπτική τροφή, όμως πρέπει να προσέξεις με τι το συνδυάζεις για να έχει λίγες θερμίδες και όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Όσο για τον μύθο ότι το καλαμπόκι περιέχει πολλή ζάχαρη αρκεί μόνο να γνωρίζουμε ότι μια μπανάνα έχει τριπλάσια περιεκτικότητα σε σάκχαρα και ένα μήλο έχει διπλάσια ποσότητα! Είναι χαμηλό σε πρωτεΐνη γι’ αυτό μπορείς να το συνδυάσεις με πρωτεΐνη, ώστε να έχεις ένα υγιεινό γεύμα.