Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και επειδή αρχίζει αμέσως η αντίδραση πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή.
Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με το λάδι πριν η ζύμη μπει στο φούρνο.
Καβουρδίζουμε το σουσάμι για έξτρα γεύση και άρωμα.
Όσο λιγότερο ζυμώνουμε την ζύμη τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κουλουράκια πορτοκαλιού.
Διαλέξτε ένα ελαιόλαδο (από τη Σκάλα Λακωνίας, όπου παράγεται εξαιρετικό ελαιόλαδο) απαλό ή κάντε μίξη ελαιόλαδο με ηλιέλαιο.
Δε ζυμώνουμε πολλή ώρα τη ζύμη γιατί θα σκληρύνουν.
Μόλις χαθεί το αλεύρι αφού με απαλές κινήσεις, αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 15-30΄αν έχετε χρόνο. Πλάθονται πολύ εύκολα όταν ξεκουραστεί ζύμη και δεν τρίβονται.
Αν είναι πολύ ζεστός ο χώρος που δουλεύετε και σας δυσκολεύει η ζύμη στο πλάσιμο, αφήστε την ζύμη για 10’ στο ψυγείο να σφίξει και μετά μπορείτε να τα πλάσετε.
Αν ψήσετε σε αντιστάσεις, αυξήστε την θερμοκρασία στους 180ºC.
Ο φούρνος χρειάζεται αρκετή ώρα προθέρμανση για να πιάσει την σωστή θερμοκρασία στις αντιστάσεις.
Στις αντιστάσεις ψήνεις στην κάτω σχάρα για λίγα λεπτά επιπλέον.
Στις αντιστάσεις ψήνουμε πάντα ένα ένα ταψί και ποτέ δυο μαζί.
Αντίθετα, στον αέρα ψήστε και 2-3 ταψιά μαζί.
Όμως σε αυτή την περίπτωση, πρέπει στα μισά του ψησίματος να αλλάξετε θέση στα ταψιά για ομοιόμορφο ψήσιμο.
Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και φυλάξτε τα σε αεροστεγές σκεύος για να διατηρηθούν τραγανά.
Κόκκινο κρασί είναι ιδανικό γι’ αυτά. Όμως ό,τι κρασί έχετε, μπορείτε να βάλετε.
Αν ζυμώσετε πολύ το μείγμα το λάδι θα αρχίσει να χωρίζει.
Λίγο γλυκάνισο μέσα στη ζύμη θα απογειώσει τη γεύση τους.