Τα όσπρια αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, διαθέτουν ελάχιστο ποσοστό λίπους και η διαθεσιμότητά τους σε σίδηρο ασβέστιο, φολικό και ψευδάργυρο είναι αξιοσημείωτη. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που εδώ και αιώνες θεωρείται απαραίτητο η κατανάλωσή τους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα!
Φακές, φασόλια, φάβα και ρεβύθια τα πιο δημοφιλή αλλά και τα λιγότερο γνωστά κουκιά, λούπινα ή λαθούρι συχνά πυκνά μπαίνουν στις κατσαρόλες μας. Τα περισσότερα τα βρίσκουμε τυποποιημένα στα ράφια του σούπερ μάρκετ, όπου προστατεύονται από τη συσκευασία τους. Αρκεί να τηρηθούν οι αναγραφόμενες οδηγίες αποθήκευσης και η ημερομηνία λήξης. Τι γίνεται όμως αν ανοιχτεί η συσκευασία ή αν αποφασίσουμε να τα αγοράσουμε χύμα; Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα όσπρια;
Η επεξεργασία οσπρίων
Το «κλειδί» για τη μακρά διάρκεια ζωής τους βρίσκεται στην αποξήρανση και την επεξεργασία που έχουν υποστεί μέχρι να φτάσουν στα χέρια μας. Η σωστή αποξήρανση των οσπρίων αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και παράλληλα μειώνει τα επίπεδα υγρασίας με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται βακτήρια και μούχλα. Επίσης, κατά την επεξεργασία των οσπρίων κάποια ένζυμα που προωθούν την αποσύνθεση απενεργοποιούνται. Έτσι αν μιλάμε για όσπρια τέλεια επεξεργασμένα και αποξηραμένα, μέσα σε ένα αεροστεγές δοχείο, μπορούν να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία. Έκθεση σε υγρασία μπορεί να τα καταστρέψει σε μερικούς μήνες.