2o Φεστιβάλ Παραδοσιακών Συνταγών Σαντορίνης 2024

Στον τεράστιο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, τη Σαντορίνη, χτύπησε η καρδιά της αυθεντικής παραδοσιακής κουζίνας του νησιού καταμεσής του καλοκαιριού. Ντόπιες μαγείρισσες με πολυετή εμπειρία και μάγειρες μικροί, έφηβοι και μεγαλύτερης ηλικίας, Σαντορινιοί όλοι που αγαπούν την γεύση της παράδοσης του τόπου τους, έδωσαν το παρόν.

Περισσότεροι από 50 ντόπιοι και ντόπιες συμμετείχαν στο μαγειρικό κομμάτι και περίπου 2.000 νησιώτες και επισκέπτες του νησιού τίμησαν αυτή την εκδήλωση.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι κουζίνες στα σπίτια της Σαντορίνης από την Οία μέχρι το Ακρωτήρι πήραν φωτιά και τσουκάλια, τηγάνια, ταψιά γέμισαν με τα καλούδια του νησιού.

Μαγείρεψαν όλοι γλυκιές κι αλμυρές παραδοσιακές συνταγές του νησιού για να αναδειχθεί η γεύση του τόπου. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Γεύσεις ξεχασμένες, συνταγές παροπλισμένες και αναμνήσεις, ξεπήδησαν μέσα από τα οικογενειακά συνταγολόγια του Πύργου, του Καρτεράδου της Μεσσαριάς, του Ακρωτηρίου, της Οίας του Εμπορείου και κάθε γωνιάς του νησιού και στρώθηκαν πλουσιοπάροχα τραπέζια με όλα τα καλά επάνω.

Μεγάλα καζάνια, που χρησιμοποιούν στα πανηγύρια σε όλο το νησί, μπήκαν στα ξύλα και γέμισαν με την περίφημη φάβα Σαντορίνης.

Ο πρωτεργάτης, επιχειρηματίας και υποστηρικτής της Θηραικής παράδοσης, Άγγελος Ρούσσος με την ομάδα του μαγείρεψε & συσκεύασε άπειρες μερίδες με φάβα, για να προσφέρει στους επισκέπτες.

Στις 13/7/2024 στη Μεσαριά, στο γήπεδο του χωριού φιλοξενήθηκε το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Φαγητού Σαντορίνης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η πολιτιστική ομάδα ΜΥΡΟ του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Μεσαριάς, ενώ επίσημη καλεσμένη της εκδήλωσης ήμουν εγώ και πραγματικά η εμπειρία που βίωσα ήταν μοναδική.

Είχα την τιμή και την χαρά να παρευρεθώ σε έναν φιλόξενο χώρο, σε μια εκδήλωση όπου όσοι συμμετείχαν είχαν το ίδιο πάθος. Την διατήρηση και την ανάδειξη της παραδοσιακής κουζίνας του τόπου τους.

Με συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, παρουσιάστηκαν τα τοπικά εδέσματα της Σαντορίνης. Συνταγές που τείνουν να χαθούν στον χρόνο, συνταγές που δημιουργήθηκαν όλες με τοπικά προϊόντα Σαντορίνης και πολλή αγάπη αλλά και νοσταλγία.

Γυναίκες άνδρες, μικροί και μεγάλοι ξεκίνησαν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου να στρώνουν τα τραπέζια με φαγητά και γλυκά της Σαντορίνης.

Πλήθος με κεράσματα από γλυκά και φαγητά ήταν το παραδοσιακό τρακάρισμα, σε όλους τους παρευρισκόμενους που η συγκέντρωση τους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Συνταγές που παρουσιάστηκαν και μεταξύ των οποίων πολλές τις γευτήκαμε για πρώτη φορά για πρώτη φορά, ήταν:

Σκορδομακάρονα των πανηγυριών, Μπακαλιάρος με ντομάτα, Τοματοκεφτέδες ή ψευτοκεφτέδες παραδοσιακοί με ντοματάκι άνυδρο, Κορκοσέλα ή κοσκοσέλα, Λευκή μελιτζάνα με φάβα και ντοματάκια, Καπαρόκουμπα γιαχνί με γλυκά κρεμμύδια και φάβα, Σφουγγάτο Σαντορίνης με πατάτες και χλωρό, Μπακαλιαροκεφτέδες, Κρεμυδερά (ντολμάδες με κρεμμύδι), Κολοκυθοκεφτέδες, Γιαμπράκια με λαχανίδες (γούλες), Μανέστρα Αυγόσουπα, Κολοκυθοσφουγγάτο, Λευκή μελιτζάνα με σάλτσα, Κολιτσάνες στο τηγάνι (θαλάσσιες ανεμώνες), Κολοκυθοανθοί με ρύζι και μυρωδικά, Φαβατοκεφτέδες, Τοματοκεφτέδες με ξελουριστό μπακαλιάρο, Τυρόπιτα με λαδοτύρι, χλωρό τυρί και ζαφορά, Φάβα και παντρεμένο φάβα, «Χαλάκια» Παξιμάδια Σαντορίνης με ζαφορά και τυρί τριμμένο, «Επιούσιος» ψωμί με ντόπιο σκούρο αλεύρι ολικής, Παροδιασιακή αρωματική Παντεσπάνια με μοσχολέμονο και μαστίχα, Κουφέτο Σαντορίνης, το γλυκό του γάμου, «Μπουσέ» Πύργου Καλλίστης, Πουτίνγκα, Μελιτίνια, Χαλβάς με ελαιόλαδο και μπαχαρικά, «Ελιά» αμυγδαλωτό με ανθόνερο, Κουλουράκια γεμιστά με μέλι, σουσάμι, αμύγδαλο και κανέλα, Πουτίγκα με σιμιγδάλι και ψωμί, «Συκομαίδες» σύκα λιαστά γεμιστά, Τηγανίτες, Λευκή μελιτζάνα γλυκό κουταλιού με καρύδι και μπαχαρικά, Μαρμελάδα «φαραόσυκο» φραγκόσυκο, Ψωμί προζύμι από ξυλόφουρνο, Ζαφοριστές φραντζόλες, Χλωρό κατσικίσιο τυρί, Ελιές «γορολίδι»

Παρουσιάστηκαν και τα περίφημα, μοναδικά προϊόντα της Θηραικής γης: Σταφύλι «βουδόματο» με ντόπιο τυρί, Άνυδρο τοματάκι Σαντορίνης, Φάβα, Κατσούνι, Βισάντο, «Χλωρό» τυρί από κατσικίσιο γάλα

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας νέος θεσμός δημιουργήθηκε και με την επιτυχία που σημείωσε στα πρώτα του βήματα ,είμαι σίγουρη ότι πλέον θα καθιερωθεί ετησίως. Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και συμμετέχοντες.

Σαντορίνη σε ευχαριστώ για την τιμή και την ζεστή φιλοξενία για ακόμα μια φορά.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας, της περιφέρειας Ν. Αιγαίου, της οικογένειας Σ. Πατινιώτη και την αμέριστη βοήθεια της Μαρίας Πρασίνου, της Μαρίας Ρούσου και της επάρχου Θήρας Ιουλίας Καραμολέγκου.

Συμμετείχαν οι ακόλουθοι πολιτιστικοί σύλλογοι: ΜΕΣΣΑΡΙΑΣ, ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ, ΠΥΡΓΟΥ, ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ, ΒΟΘΩΝΑ, ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΕΞΩ ΓΩΝΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ και πλήθος ντόπιων μαγειρισσών και μαγείρων.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται