Ταξίδι στην Κεφαλονιά με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Στο οδοιπορικό μας με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ στα Επτάνησα κάναμε στάση στην κοσμοπολίτικη και πολυφωτογραφημένη Κεφαλονιά. Φίλοι αγαπημένοι μας περίμεναν και μας καθοδήγησαν βήμα βήμα. Ανακαλύψαμε όλη την κρυμμένη ομορφιά της Κεφαλονιάς. Όλοι μας όταν επισκεπτόμαστε έναν τόπο, λίγο πολύ βλέπουμε τις ομορφιές του. Όμως τα μυστικά της κάθε περιοχής τα ανακαλύπτεις μόνο με την βοήθεια των ντόπιων. Παραδοσιακές συνταγές που τείνουν να χαθούν θα δοκιμάσεις σε σπίτια από Κεφαλλονίτισσες μαστόρισσες και μάγειρες αλλά και σε τοπικά εστιατόρια. Υλικά που σπανίζουν, διαμαντάκια με ταυτότητα και γεύση του τόπου, θα βρεις μόνο από ντόπιους μικρούς παραγωγούς. Καλλιέργειες και αμπελώνες με τις ιδιαίτερες ποικιλίες ανακαλύπτεις μιλώντας με τους οινοποιούς του νησιού, οι οποίοι επέλεξαν να ασχοληθούν με το κρασί κυρίως από μεράκι.

Τασία Δενδρινού & Πολυχρόνης Δενδρινός στο Φισκάρδο
Η αγαπημένη μου φίλη Τασία Δενδρινού, ο αδελφός της Πολύχρονης και η κόρη της Τασίας η Αθανασία ήταν αυτοί που μας βοήθησαν να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το οδοιπορικό μας. Η Τασία στο Φισκάρδο έχει γράψει ιστορία για πάνω από 40 χρόνια. Η αγαπημένη μαγείρισσα έχει αναφερθεί σε παγκοσμίου φήμης έντυπα εδώ και πολλές δεκαετίες, πριν ακόμα γίνει γνωστή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Βλέπετε το πανέμορφο και κουκλίστικο Φισκάρδο είναι πόλος έλξης για επώνυμους και μη εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Και όλοι θέλουν να πάνε στην “Tassia”να γευτούν τις νοστιμιές της με ζεστή κεφαλλονίτικη φιλοξενία, τα φρέσκα θαλασσινά και την άψογη επαγγελματική εξυπηρέτηση.
Πέρασα πολλές ώρες στα τηλέφωνα με την Τασία, τον Πολύχρονη και την Αθανασία μέχρι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα ,να συντονίσουμε τους παραγωγούς και να πάρουμε κάθε δυνατή πληροφορία που θα μας βοηθούσε στον οδοιπορικό μας.

Βέβαια όπως μας είπε και ο Πολύχρονης μόλις ανταμώσαμε «ότι κι αν χρειαστείτε, ότι ώρα κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεστε στο νησί, κάντε μου απλά ένα τηλέφωνο κι εγώ θα μεριμνήσω για όλα». Έτσι είναι οι φίλοι καρδιάς, έτσι είναι οι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους και τον προβάλουν με τον καλύτερο τρόπο. Αυτοί που θέλουν οι επισκέπτες του τόπου τους να περάσουν όμορφα και το ταξίδι να τους μείνει αξέχαστο έχουν την έγνοια τους κάθε στιγμή.

Οδοιπορικό στην Κεφαλονιά με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κεφαλονιά ένα καταπράσινο νησί, ευλογημένος τόπος, με παραλίες απίστευτης ομορφιάς και αύρα πολιτισμού. Είναι η όμορφη Κεφαλονιά που λάμπει μεγαλόπρεπη στο Ιόνιο πέλαγος. Το μεγαλύτερο νησί από τα Επτάνησα, έχει θέση ξεχωριστή στην καρδιά μου, γιατί έχω φίλους καλούς εκεί και με κάποιο τρόπο μου έχουν μεταδώσει την αγάπη τους για το νησί τους. Σε αυτό το οδοιπορικό με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ στην Κεφαλονιά, ανακαλύψαμε καλά κρυμμένους και σπάνιους θησαυρούς.

Ευρετή ένα χωριό απίστευτης ομορφιάς και γαλήνης
Η διαμονή μας στην Κεφαλονιά ήταν στην Ευρετή στο βόρειο τμήμα. Ένα υπέροχο γραφικό και ήσυχο χωριό μέσα στη φύση με θέα την Ιθάκη. Το σπίτι της φίλης μου Δήμητρας Κρίθαρη, που μας φιλοξένησε στην Ευρετή ήταν μια όαση μέσα στην φύση. Πατρικό του συζύγου ανακαινισμένο και υπέροχο χωρίς να επηρεαστεί καθόλου ο εξωτερικούς χωρίς. Φιλόξενο ζεστό με όλες τις ανέσεις. Ελιές, σχοίνα, λεβάντες, άγριες συκιές όλα γύρω μας μοσχοβολούσαν. Κατσικάκια ελεύθερα ανεβοκατέβαιναν το βουνό και ενίοτε μασουλούσαν τις Λεβάντες και τα φυτά στον κήπο της Δήμητρας, της ιδιοκτήτριας του σπιτιού. Κάθε πρωί η γειτόνισσά μας η Κασσιανή, μας έφερνε κεφαλλονίτικα πεσκέσια για πρωινό και μας έδινε πληροφορίες για το νησί της. Ήταν ο άνθρωπος μας για όλες τις ημέρες που μείναμε στην Κεφαλονιά.

Σουλτάνα, Μάκης και Παναγής στις Βασιλικιάδες
Η στάση στις Βασιλικιάδες στο εστιατόριο του «Μάκη» ήταν απαραίτητη. Είχα να τους δω μερικά χρόνια και τους είχα επιθυμήσει. Εκεί στην ολάνθιστη αυλή του εστιατορίου πνιγμένη στις ορτανσίες και τις μπουκαμβίλιες μας περίμενε όλη η οικογένεια, η αγαπημένη Σουλτάνα, ο Μάκης και ο γιος τους ο Παναγής που έχει αναλάβει τα ηνία. Η Σουλτάνα και ο Μάκης λειτουργούν χειμώνα καλοκαίρι και σερβίρουν τοπικές συνταγές με προϊόντα του νησιού.
Γευτήκαμε και απολαύσαμε μαγειρευτά φαγητά και την περίφημη Κρεατόπιτα Κεφαλονιάς. Ο Μάκης και η Σουλτάνα μας συνόδευσαν στο Φισκάρδο στην βραδινή μας βόλτα και εκεί γίναμε όλοι μια μεγάλη παρέα με τον Πολυχρόνη Δενδρινό να μας εξιστορεί πως ξεκίνησε το πατέρας του πριν από 70 χρόνια το κατάστημα στο Φισκάρδο που μετέπειτα ανέλαβε η Τασία, ο σύζυγος της Πάνος και ο αδελφός της Πολύχρονης.
Το τραπέζι που στρώθηκε για εμάς εκείνο το βράδι στην Τασία, ήταν πλουσιοπάροχο με όλα τα καλούδια της Κεφαλονιάς. Άλλωστε η οικογένεια Δενδρινού φημίζεται για την φιλοξενία της στα πέρατα του κόσμου. Στο τέλος της βραδιάς δοκιμάσαμε υπέροχα γλυκά από το ζαχαροπλαστείο Μελίνα στο Φισκάρδο. Αξέχαστη θα μας μείνει η Λεμονόπιτα, το μιλφέιγ αλλά και τραγανά μασουράκια με το φρέσκο βούτυρο.

Λεβάντα και σάμψυχο έτσι μοσχοβολάει η Κεφαλονιά
Στόμα με στόμα, έτσι βρίσκεις τα καλά κρυμμένα σημεία του νησιού. Στην ορεινή Κεφαλονιά εκεί που από την μια πλευρά βλέπεις την Άσσο κι από την άλλη Αγία Ευφημία, εκεί ανακαλύψαμε ένα διαμάντι του νησιού.
Φυτείες λεβάντας ατέλειωτες και βιολογικά βότανα που φύονται στο «Καλονόρος» Κάλον Όρος,  χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Παρακολουθήσαμε την συγκομιδή αλλά και την μεταποίηση τους στο τοπικό εργαστήριο. Η οικογένεια του Γιάννη Κάκια πήρε την απόφαση πριν από σχεδόν 2 δεκαετίες να μετακομίσει στον τόπο καταγωγής. Βιολογικά βότανα κάθε είδους παράγονται και μεταποιούνται προσφέροντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
Και όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Γιάννης που απαρνήθηκε την επιτυχημένη του καριέρα στα βόρεια προάστια «ήταν σοφή η κίνηση της εγκατάστασης στην Κεφαλονιά πρώτα από όλα άλλαξε η ζωή μας αλλά και η ενασχόληση με την γη έφερε τα επαγγελματικά αποτελέσματα που επιθυμούσαμε»

Η Βαγγελιώ Αντύπα και Γιώργος Γιακουμάτος στο τυροκομείο τους
Επισκεφτήκαμε το τυροκομείο Γιακουμάτος στο Ληξούρι. Εκεί η Βαγγελιώ Αντύπα η «τσοπάνα της Κεφαλονιάς» όπως την γνωρίζει ο κόσμος, μαζί με τον 4ης γενιάς τυροκόμο γιο της Γιώργο Γιακουμάτο, φτιάχνουν καθημερινά με τον παραδοσιακό τρόπο σε συνδυασμό με την γνώση από τις σπουδές τυροκομίας του Γιώργου, ονειρεμένα τυριά ωρίμανσης αλλά και φρέσκα όπως η κεφαλλονίτικη Πρέντζα. Είναι ένα αλειφώδες τυρί από τρίμματα φέτας και μυζήθρας με πικάντικη γεύση και πολλά αρώματα. Αν επισκεφτείτε την Κεφαλονιά πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς την φέτα τους δηλαδή την γραβιέρα, την ώριμη μυζήθρα ένα καταπληκτικό επιτραπέζιο τυρί, το κεφαλοτύρι αλλά και την φρέσκια μυζήθρα.


Αντίστοιχα υπέροχα τυριά σαν της φίλης μας της Βαγγελιώς Αντύπα και του Γιώργου Γιακουμάτου, θα προμηθευτείτε και στα υπόλοιπα τυροκομεία του νησιού. Σε όλη την διαδρομή μας στο νησί βλέπαμε παντού κοπάδια ελεύθερα και κατσικάκια να βόσκουν αμέριμνα στις απόκρημνες πλαγιές. Από εκεί καταλαβαίνεις πόσο νόστιμα είναι τα τυριά της Κεφαλονιάς. Η Βαγγελιώ βόσκει τα κοπάδια στις απόκρημνες πλαγιές του Αίνου και ο Γιώργος με τον πατέρα του, τυροκομούν μοναδικά τυριά.

Μάντολες Κεφαλονιάς, ονειρεμένη αμυγδαλόπιτα και παραδοσιακά γλυκά
Δεν γίνεται να φτάσεις στο Ληξούρι και να μην περάσεις από τον Μαυροειδή. Ο Άκης Μαυροειδής και ο γιος του Μπάμπης μας μίλησαν για το ξεκίνημα του παππού και τις παραδοσιακές γλυκές συνταγές της Κεφαλονιάς. Τις μάντολες τις αγαπώ. Και συχνά πυκνά η Τασία μου στέλνει στην Αθήνα. Είναι κατακόκκινες, τραγανές & ξεμυαλιστικά εθιστικές. Αλλά και η αμυγδαλόπιτα τους είναι το κάτι άλλο. Γλυκιά όσο πρέπει ζουμερή όσο πρέπει και με την γεύση του αμυγδάλου να κυριαρχεί. Αν περάσετε από το Ληξούρι πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε. Και μην ξεχάσω το απίστευτο παστέλι που δοκιμάσαμε. Με αρίστης ποιότητας μέλι και σουσάμι, χωρίς ίχνος ζάχαρης, γεμάτο αρώματα με μαλακή υφή. Το πιο υγιεινό σνακ του κόσμου.

Αμπελώνας Gentilini
Η θέα στις πλαγιές μέχρι κάτω στα τυρκουάζ νερά σου κόβει την ανάσα. Αυτή η αγριάδα και η ομορφιά της φύσης σου μένει χαραγμένη. Γι’ αυτό και η Κεφαλονιά έχει φανατικούς επισκέπτες εδώ και δεκαετίες που την απολαμβάνουν κάθε χρόνο. Περπατήσαμε στους αμπελώνες που ξεκινούν από τα παράλια και φτάνουν μέχρι τον Αίνο και γνωρίσαμε τις τοπικές ποικιλίες. Ο αγαπημένος φίλος Πέτρος Μαρκαντωνάτος μας ξενάγησε στους Αμπελώνες Gentilini και μας μύησε στα μυστικά της ντόπιας οινοποίησης.
Στο τέλος εκτός από τα υπέροχα κρασιά που γευτήκαμε, δοκιμάσαμε κι ένα σπάνιο βαλσαμικό ξύδι με 15 χρόνια παλαίωσης που πραγματικά ήταν θείο δώρο. Αρώματα, γεύση και κυρίως το μεράκι του Πέτρου, όλα κλεισμένα σε ένα μικρό μπουκάλι. Ακριβώς όπως τα ακριβά αρώματα. Κάθε σταγόνα του είναι βάλσαμο.

Μαγείρεμα με ντόπιους
Μαγειρέψαμε σε απόμερες παραλίες το σούρουπο, με φόντο την Ιθάκη και μας πήρε η νύχτα στην ερημική παραλία Κακογκοίλου παρέα με δυο οικογένειες ντόπιων. Η Ιωάννα Χαλικιά και ο Γεράσιμος Στεφανάτος είναι δυο private chef. Μετά από χρόνια σε κουζίνες της Ελλάδας και του εξωτερικού, επέλεξαν να επιστρέψουν στο νησί τους και να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή κεφαλλονίτικη κουζίνα.
Έβγαλαν πεταλίδες από τα βράχια και επι τόπου πάνω στη θάλασσα με φόντο της Ιθάκη, μαγείρεψαν το περίφημο πατελόρυζο όπως το έφτιαχνε ο παππούς της Ιωάννας.
Ο Γεράσιμος μας έφτιαξε την χταποδόπιτα Κεφαλονιάς με ολόφρεσκο χταπόδι και σάμψυχο (μαντζουράνα ) το βότανο που αγαπούν πολύ στο νησί. Οι μαμάδες των παιδιών είχαν στρώση ένα τραπέζι μπροστά στο σπιτάκι του παππού στην παραλία, και επάνω υπήρχε ότι προϊόν βγάζει η Κεφαλονιά, αλλά και συνταγές τοπικές όπως η αλιάδα, μαριναρισμένα ψάρια, λαγός στιφάδο, πίτες και γλυκά σπιτικά.
Τα μπαρμπουλέ παραδοσιακό γλυκό με τραγανή καραμέλα κι αμύγδαλα χάλασαν κόσμο αλλά και αμυγδαλόπιτα της Μέλπως εξαφανίστηκε ως δια μαγείας μόλις σέρβις τήκε στο τραπέζι.
Η μαμά της Ιωάννας μας αφού μας φίλεψε με την παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς μας έδωσε και την οικογενειακή συνταγή από το Βαρύ Κεφαλονιάς. Η μαμά του Γεράσιμου μας φίλεψε με ντόπια βερίκοκα γλύκισμα και μαρμελάδα βερίκοκο από το περιβόλι της.

Δοκιμάσαμε τα τοπικά γλυκά και τις παραδοσιακές συνταγές της Κεφαλονιάς, ακούσαμε όμορφες ιστορίες και δώσαμε υπόσχεση στους φίλους Κεφαλλονίτες ότι σύντομα θα τα πούμε ξανά.

Η Κεφαλονιά θέλει τον χρόνο της για να την γνωρίσεις καλά και να καταγράψεις την πλούσια γαστρονομική της κληρονομιά. Όσες φορές κι αν την επισκεφτείς πάντα κάτι νέο θα ανακαλύπτεις πάντα κάτι διαφορετικό θα δοκιμάσεις. Άλλωστε είναι κι η γλύκα των ανθρώπων που σε τραβάει στο νησί ξανά και ξανά, είναι και η τραγουδιστή ομιλία τους που δεν χορταίνεις να την ακούς. Ιδιαίτερα όταν εξιστορούν ιστορίες από τα περασμένα, νομίζω την τραγουδούν λίγο παραπάνω την κεφαλλονίτικη διάλεκτο. Χίλιοι οι λόγοι για να ξαναπάς στην όμορφη Κεφαλονιά με τους ζεστούς φιλόξενους Κεφαλλονίτες. Καλή αντάμωση κι ευχαριστούμε για την ζεστή κι αξέχαστη φιλοξενία.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η ελληνική κουζίνα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα κι ανακαλύπτει όλο τον πλούτο του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Ανακαλύπτει παραγωγούς και προϊόντα, ξεχασμένες συνταγές και νέους chef που με μεράκι εμπνέονται και προάγουν την τοπική κουζίνα και την τοπική γεύση. Ραντεβού στον τόπο σας λοιπόν γιατί σίγουρα κάποια στιγμή θα μας δείτε δίπλα σας, εμένα κι όλη την ομάδα της Ελληνικής κουζίνας, να ανακαλύπτει, να ρωτάει, να δοκιμάζει να καταγράφει στον φακό και να σκαλίζει το γαστρονομικό παρελθόν του τόπου σας.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται