Το φθινόπωρο για πολλούς σηματοδοτεί το ξεκίνημα της νέας χρονιάς με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και με την επιστροφή στη δουλειά μετά τις διακοπές. Το φθινόπωρο επίσης φέρνει τον αέρα της ανανέωσης με τη δροσιά του μετά το λιοπύρι του καλοκαιριού.
Η κουζίνα μας το φθινόπωρο ανανεώνεται και αυτή. Με νέα φρούτα και λαχανικά που μπαίνουν στο καλάθι μας και μας καλούν να δημιουργήσουμε με αυτά φρέσκιες φθινοπωρινές συνταγές. Και τι δε φέρνει το φθινόπωρο με τα πρωτοβρόχια του. Στην αρχή τα σταφύλια και τα σύκα που είναι στα καλύτερά τους, τις κολοκύθες και τα ρόδια αλλά και τα μήλα!
Αρχές φθινοπώρου επιβάλλεται να φτιάξετε μαρμελάδα σύκο. Μία από τις πιο θρεπτικές και από τις πιο ιδιαίτερες μαρμελάδες για το ψωμί σας και όχι μόνο! Διαλέξτε σύκα ώριμα γλυκά και σφιχτά για να φτιάξουμε την καλύτερη μαρμελάδα σύκο.
Ο σταφύλι καλά κρατεί γεμάτο αρώματα και είναι η κατάλληλη εποχή να το απολαύσουμε ολόφρεσκο και τραγανό μέσα σε σαλάτες. Δοκιμάστε τη και θα αναρωτιέστε πώς μια τόση δα προσθήκη μπορεί να αναβαθμίσει με τόσο δραματικό τρόπο το τραπέζι σας!
Αρχή του Φθινοπώρου είναι και ο τρύγος με όλα τα μοναδικά παράγωγά του. Τώρα είναι η εποχή να προμηθευτείτε φρέσκο μούστο και να φτιάξετε πετιμέζι. Τα μουστοκούλουρα έχουν αυτή την περίοδο την τιμητική τους αλλά και άλλες παραδοσιακές συνταγές όπως το πρωτοφούρνι που είναι ένα γλυκό με πετιμέζι που όμοιό του δεν έχετε ξαναδοκιμάσει!
Και όσο οι αναμνήσεις του καλοκαιριού όλο και φθίνουν, στα ράφια του μανάβη εμφανίζονται οι κατακίτρινες και εντυπωσιακές κολοκύθες. Πολλοί οι τρόποι που μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε στην κουζίνα μας. Ένας από τους πιο γευστικούς είναι η αλμυρή κολοκυθόπιτα.
Το σπανάκι αν και το ξέρουμε ως ανοιξιάτικο λαχανικό βγαίνει και το φθινοπωρινό. Ενισχύει τα οστά και την καρδιά, προστατεύει τα μάτια από ασθένειες όπως ο καταρράκτης και συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλή κατάσταση του εγκεφάλου. Το σπανάκι πρωταγωνιστεί σε πολλές αγαπημένες συνταγές!
Τα μήλα είναι από τα φρούτα που ποτέ δεν τα βαριόμαστε και ποτέ δεν τα χορταίνουμε. Ο πιο λαχταριστός τρόπος να τα απολαύσει κανείς είναι μια μηλόπιτα. Και όταν αυτή είναι πανεύκολη και γίνεται στο λεπτό θα γίνει και ο πιο αγαπητός τρόπος να τα απολαύσεις!
Το φθινόπωρο είναι η εποχή της κατσαρόλας. Και τι καλύτερο να γεμίσει με κοκκινιστό λαχανόρυζο, ένα εύκολο, γρήγορο και οικονομικό φαγητό που θα σας συνοδεύσει γλυκά όλο το φθινόπωρο και όχι μόνο.