Πίσω

Λωτός

Ο λωτός είναι ένα γλυκό φρούτο γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Ωριμάζει το φθινόπωρο και μέχρι τις αρχές του χειμώνα τα φυλλοβόλα δέντρα των λωτών είναι γεμάτα χρυσορόδινους, ζουμερούς καρπούς γεμάτους γλύκα.

Προέρχεται από την Ασία και τον αγαπούν ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και στην Κίνα όπου και τον καταναλώνουν με πάρα πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ο λωτός φρούτο καταναλώνεται φρέσκος, αποξηραμένος αλλά και συντηρημένος σε όξινα υγρά και άλμη ή γίνεται μαρμελάδα και λικέρ.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες και διαφέρουν στο σχήμα, χρώμα, γεύση και υφή. Εγώ προτιμώ αυτούς που είναι μεγαλούτσικοι γύρω στα 200 με 250 γραμμάρια έκαστος, έχουν κιτρινοπορτοκαλί χρώμα και ωοειδές σχήμα με κωνικό τελείωμα. Όταν ωριμάσουν σωστά, δεν είναι καθόλου στυφοί στη γεύση. Αντίθετα είναι πολύ σαρκώδεις, ζουμεροί, γεμάτοι φρεσκάδα και γλύκα. Στυφός είναι πάντα ο άγουρος λωτός.

Λωτός συνταγές

Ο ώριμος λωτός είναι ένα γλυκό αρωματικό φρούτο. Τρώγεται σκέτος αλλά μπορεί να μπει σε πολλές παρασκευές. Συνταγές με λωτό που αξίζει να δοκιμάσεις είναι κέικ, μαρμελάδα, σαλάτα, τάρτα, σάλτσα, λικέρ, smoothies, chutney, γλυκά και γενικά μπορείς να τον χρησιμοποιείς όπως χρησιμοποιείς στην κουζίνα σου τα ζουμερά φρούτα.

Πρέπει να είναι πολύ ώριμοι για να τους απολαύσεις και να βγάλουν όλη τους τη γλύκα και το άρωμα τους.

Το καθάρισμα λωτού είναι απλό. Όταν μαλακώσει και ωριμάσει αφαιρούμε το κοτσάνι και τον κόβουμε στη μέση. Με ένα κουτάλι παίρνουμε την πλούσια μαλακή σάρκα του. Εναλλακτικά αφαιρούμε την λεπτή φλούδα και κόβουμε σε φέτες.

Υπάρχουν όμως και ποικίλες λωτού που όσο και αν ωριμάσουν η σάρκα τους παραμένει σταθερή, δεν μαλακώνει πολύ και κόβεται με μαχαίρι.

Λωτός συντήρηση

Αν ο λωτός δεν έχει ωριμάσει σωστά τότε μπορείς να τους βάλεις ανάποδα σε ένα ταψί με το κοτσάνι να ακουμπάει στη βάση. Στη μέση τοποθετούμε ένα μήλο. Σκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου στην σκιά για μερικές ημέρες. Έτσι ωριμάζουν σταδιακά, αυξάνεται η φυσική γλύκα τους και έχουν σαρκώδη ζουμερή υφή. Μόλις μαλακώσουν αρκετά είναι έτοιμοι για κατανάλωση. Δεν καταψύχονται γιατί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό κι όταν ξεπαγώνουν λιώνουν και έχουν υγρασία.

Όταν ο λωτός είναι πολύ ώριμος και μαλακός, τότε μπορεί να μπει στο ψυγείο για να συντηρηθεί επιπλέον 2-3 ημέρες χωρίς να χαλάσει και να αλλοιωθεί. Μπαίνει στην κατάψυξη μόνο όταν πρόκειται να γίνει smoothie ή σορμπέ.

Λωτός θερμίδες

Ένας μέτριος λωτός (170 γρ.) παρέχει περίπου 120 θερμίδες.

Βέβαια στο εμπόριο βρίσκουμε και μεγάλα φρούτα και ο λωτός τότε έχει διπλάσιες θερμίδες αφού το βάρος του μπορεί να ζυγίζει μέχρι 250-300 γραμμάρια. Οπότε πρέπει να υπολογίσετε σωστά τις θερμίδες του.

Λωτός ιδιότητες

Ό λωτός προσφέρει πολλές ιδιότητες και σίγουρα πρέπει να τον εντάξουμε στη διατροφή μας. Περιέχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές, αντίδιαβητικές, αντιπυρετικές και πολλές άλλες ακόμα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών. Περιέχει πολλές βιταμίνες όπως C, A, και βιταμίνες συμπλέγματος B.

Να συμβουλεύεστε πάντα τον προσωπικό σας γιατρό, αν έχετε πρόβλημα υγείας.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται