Πίσω

Φαγητά στη χύτρα: Tips για πετυχημένες συνταγές και ασφαλές μαγείρεμα

Αν είσαι λάτρης του ιεροτελεστίας του μαγειρέματος, τότε σίγουρα δεν συμπαθείς την χύτρα ταχύτητας. Σου κόβει όλη τη χαρά της διαδικασίας, δεν μπορείς να κανακεύεις το φαγητό σου και να το ελέγχεις όποτε θέλεις ανοίγοντας το καπάκι και δοκιμάζοντας τα στάδια μαγειρέματος.
Όμως η χύτρα ταχύτητας είναι πραγματικό εργαλείο στην κουζίνα σου. Σου γλιτώνει πολύ χρόνο γιατί μειώνεται κατακόρυφα ο χρόνος μαγειρέματος. Σχεδόν 70% λιγότερη ώρα, άρα καταναλώνεις λιγότερη ενέργειας αφήνοντας μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Όμως για να γίνεται πάντα το φαγητό στη χύτρα πεντανόστιμο σου έχω μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα φαγητά στη χύτρα θα έχουν πάντα επιτυχία και το αποτέλεσμα θα είναι πάντα το καλύτερο.

Γιατί να χρησιμοποιώ χύτρα ταχύτητας

Ο κύριος λόγος είναι ο χρόνος μαγειρέματος. Με την χύτρα ο χρόνος μειώνεται στο μισό και πολλές φορές κατά 2/3. Άρα αν εργάζεσαι κι ο χρόνος σου είναι πολύτιμος θα σε οργανώσει σωστά στην κουζίνα. Επίσης θα καταναλώσεις λιγότερη ενέργεια αφού το φαγητό θα γίνει πιο γρήγορα. Το φαγητό γίνεται υγιεινό και κρατάει όλα τα θρεπτικά συστατικά του αφού μαγειρεύεται σε λίγα υγρά και σε λιγότερο χρόνο.

Πως λειτουργεί μια χύτρα;

Όποιο σκεύος και αν χρησιμοποιήσεις ανεξαρτήτου μάρκας ή τιμής, η λογική του μαγειρεύω με χύτρα είναι μια. Το καπάκι σφραγίζει μέσα στη χύτρα τον ατμό και η πίεση ανεβάζει τη θερμοκρασία πάνω από το σημείο βρασμού.
Έτσι όλα τα υλικά βράζουν και μαλακώνουν γρηγορότερα ειδικά αν πρόκειται για κομμάτι κρέατος, πουλερικά ή όσπρια. Επίσης επειδή βράζουν με λίγα υγρά, όλα τα υλικά κρατούν το σχήμα και τα συστατικά τους. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο γρήγορα μπορείς να έχεις μαγειρεμένο φαγητό ακόμα και το πρωί πριν φύγεις για την δουλειά σου.

Tips για νόστιμα φαγητά στη χύτρα

Όταν μαγειρεύεις συνταγές στη χύτρα, σίγουρα θα παρατηρήσεις ότι το φαγητό δεν παίρνει χρώμα. Τα υλικά δηλαδή δεν αλλάζουν χρώμα και το φαγητό στο πιάτο μοιάζει σαν νερόβραστο! Όμως αν αρχικά σοτάρεις σε λίγο ελαιόλαδο το κρέας ή τα λαχανικά, θα δεις ότι και πολύ πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό αλλά και πιο θελκτικό στο χρώμα του.
Το σοτάρισμα σε λίγο ελαιόλαδο θα βοηθήσει και στα δυο. Και στη γεύση και στο χρώμα. Αν μαγειρέψεις κρέας ή πουλερικό την επόμενη φορά, να το ροδίσεις για λίγα λεπτά. Έτσι θα έχει πιο πλούσια και βαθιά γεύση το φαγητό. Να καραμελώσεις λίγο το κρεμμυδάκι και τα λαχανικά.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν πριν μπει οποιαδήποτε υγρό ή σφραγίσεις τη χύτρα με το καπάκι. Με τον τρόπο αυτό οι συνταγές στην χύτρα θα μεταμορφωθούν σε πεντανόστιμα φαγητά.

Υγρά υλικά στη χύτρα

Τα υγρά υλικά στη χύτρα είναι απαραίτητα, μιας και το μαγείρεμα βασίζεται στη δημιουργία ατμού. Έτσι λοιπόν νερό, κρασί, ζωμός και ζουμερά λαχανικά, είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του φαγητού. Πολλές συσκευές έχουν οδηγίες και αναλογίες υγρών για τις συνταγές στη χύτρα. Και σίγουρα πάντα υπάρχει ένδειξη, τουλάχιστον στις χύτρες νέας γενιάς με την λιγότερη ποσότητα υγρού που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.
Να διαβάσεις αναλυτικά της οδηγίες του κατασκευαστή, γιατί θα σε βοηθήσουν στο σωστό μαγείρεμα και στην σωστή συντήρηση της χύτρας.

Ένα τελευταίο μυστικό

Οι περισσότερες νέες συσκευές έχουν διαγράμμιση για την μικρότερη και την μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού που μπορείς να μαγειρέψεις στη συσκευή. Σε γενικές γραμμές να θυμάσαι ότι ποτέ δεν γεμίζουμε με υλικά μια χύτρα πάνω από τα 3/4 της χωρητικότητας της.
Και τα υγρά σε αναλογία δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνουν την μέση της χύτρας, ανάλογα πάντα και την συνταγή που μαγειρεύεις. Όμως αν το φαγητό σου βγει με ελάχιστη σάλτσα μετά την απασφάλιση, μπορείς πάντα να προσθέσεις λίγα υγρά. Αν αντίθετα σου βγει πολύ ζουμερό το κρέας έχεις πολλές επιλογές. Η να δέσεις την σάλτσα με ένα υλικό, ή απλά να βράσεις με ανοιχτό καπάκι σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Μπορείς όμως να κρατήσεις λίγο ζωμό από το κρέας χωριστά, για να ενισχύσεις ένα νέο μαγείρεμα στο επόμενο γεύμα.

Οι καλύτερες συνταγές για χύτρα ταχύτητας. Ποια φαγητά να μαγειρέψω στη χύτρα;

Μεγάλα κομμάτια κρέατος και σκληρά πουλερικά είναι ιδανικά για μαγείρεμα στη χύτρα. Το μοσχάρι κοκκινιστό στη χύτρα γίνεται ακριβώς στο μισό χρόνο  Τα όσπρια επίσης όπως η αγαπημένη φασολάδα στη χύτρα. Ειδικά αν δεν έχεις προλάβει να τα μουσκέψεις σωστά στον απαιτούμενο χρόνο! Ο ζωμός κρέατος απαιτεί πολύωρο μαγείρεμα για να εμπλουτίσεις σάλτσες και φαγητά. Η χύτρα είναι ιδανική σε αυτή την περίπτωση. Η κρεατόσουπα γίνεται σε ελάχιστο χρόνο λόγω της πίεσης του ατμού και το μοσχαράκι λιώνει στο στόμα. Ακόμα και η σκληρή γαλοπούλα αν πάρει μια γρήγορη βράση στη χύτρα μαλακώνει σωστά κι είναι έτοιμη για γέμισμα και ψήσιμο. Και ο ζωμός της γίνεται σούπα.

Πως απασφαλίζω την χύτρα με ασφάλεια;

  • Αποσύρω το φαγητό από την εστία.
  • Αφήνω να σταθεί και να ησυχάσει ο βρασμός.
  • Με ένα γάντι απασφαλίζω τη βαλβίδα αφού σταματήσει ο βρασμός.
  • Ποτέ μην βιαστείς να ανοίξεις την βαλβίδα μόλις κατεβάσεις το φαγητό από την εστία και όσο ο ατμός δημιουργεί ακόμα πίεση στο εσωτερικό.
  • Μην ξεχάσεις μετά από κάθε χρήση να καθαρίσεις σχολαστικά το καπάκι και το λάστιχο.

Μαγειρεύουμε πάντα με ασφάλεια τηρώντας όλους τους κανόνες της κάθε συσκευής. Έτσι το μαγείρεμα στη χύτρα γίνεται παιχνίδι στα χέρια του μάγειρα και το αποτέλεσμα βγαίνει πάντα σωστό και πεντανόστιμο, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και ενέργεια.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται