Πίσω

Πλατώ αλλαντικών

Το πλατό αλλαντικών είναι το απόλυτο ορεκτικό για πάρτι, Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά, γιορτές, φιλικά ή επίσημα καλέσματα. Εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά και ανοίγει την όρεξη για την συνέχεια.

Ένας δίσκος με αλλαντικά κυρίως, εκλεκτά τυριά και πολλά ακόμη γλυκά αλμυρά υλικά, μπορεί να αποτελέσει ιδανική ιδέα για κάθε κάλεσμα. Σε γιορτινό ή φιλικό τραπέζι ακόμα και σε πολύβουα πάρτι με αρκετούς καλεσμένους ικανοποιεί όλα τα γούστα. Γι’ αυτό ανάλογα την περίσταση γεμίζει με πολλά καλούδια και ιδιαίτερες γεύσεις. Συνήθως ένα πλατό με επιλεγμένα αλλαντικά και τυριά, γαρνίρεται με γλυκιές αλλά και αλμυρές γεύσεις καθώς και γλυκόξινες σάλτσες.

Όσο πιο εντυπωσιακή είναι η παρουσίαση ενός πλατό αλλαντικών, τόσο πιο στοχευμένη είναι η επιτυχία του στους καλεσμένους. Είναι πάντα εντυπωσιακό και κλέβει την παράσταση. Βάλτε φαντασία στο στήσιμο του πλατό και κερδίστε τις εντυπώσεις.
Έχει εύκολο σερβίρισμα και δεν χρειάζεται να είστε συνέχεια σε εγρήγορση με τους καλεσμένους. Επίσης είναι εύκολο στην προετοιμασία καθώς και στην αγορά υλικών.
Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε διαφορετικά υλικά. Αλλαντικά με διαφορετική γεύση και υφή, ήπια και πιο πικάντικα, παλαιωμένα και ώριμα τυριά φρέσκα και κρεμώδη με διαφορετικές υφές. Γενικά σκοπός μας είναι να καλύψουμε όλες της προτιμήσεις.

Γι’ αυτό και τα συνοδευτικά πρέπει να είναι ανάλογα. Γλυκό πικάντικες σάλτσες και τσάτνεϊ για τις ήπιες γεύσεις, πιο χαμηλά σε ένταση συνοδευτικά για ώριμα παλαιωμένα τυριά και πικάντικα αλλαντικά. Φρέσκα φρούτα ζουμερά αλλά και αποξηραμένα επιβάλλονται. Ξηροί καρποί ώμοι ή ψημένοι συμπληρώσουν το πλατό. Λαχανικά με τραγανή υφή δίνουν δροσιά και φρεσκάδα.

Πως να φτιάξω ένα πλατό αλλαντικών

Αλλαντικά ιδιαίτερα, τυριά ώριμα αλλά και φρέσκα, αποξηραμένα φρούτα, πίκλες, ξηροί καρποί, τσάτνεϊ, μουστάρδες με ιδιαίτερες γεύσεις, κράκερ, ελιές αλλά και πολλά ακόμα υλικά είναι αυτά που συνοδεύουν cocktails, κρασί και τα ποτά της παρέας. Σαμπάνια ή ροζέ αφρώδης οίνος είναι τα απόλυτα συνοδευτικά μιας και οι οξύτητες ενός κρασιού με φυσαλίδες γλυκαίνει-μαλακώνει την λιπαρότητα των αλλαντικών και τυριών. Χωρίς να σας περιορίζει αυτό στην επιλογή ενός λευκού η κόκκινου κρασιού.
Άλλωστε κρατήστε αυτό σαν βασικό κανόνα.
Με νοστιμιά και ελαφρώς αλμυρά αλλαντικά, επιλέγουμε ένα κρασί που είναι να έχει αρκετή οξύτητα και φρεσκάδα γιατί το αλάτι έχει την ιδιότητα να μετατρέπει σε πιο ήπια την οξύτητα του κρασιού. Επίσης η οξύτητα του κρασιού θα κάνει πιο ήπια την λιπαρότητα ενός αλλαντικού αλλαντικού. Οπότε όσο πιο λιπαρό και πιο αλμυρό είναι ένα αλλαντικό τόσο μεγαλύτερες οξύτητες πρέπει να έχει το κρασί.
Όσον αφορά το κόκκινο κρασί όσο πιο εντομή γεύση έχει το αλλαντικό πιο πολλές αρώματα και μπαχαρικά τόσο πιο φρουτώδες κρασί αναζητά.
Φρέσκα, με φρουτώδη γεύση και άρωμα, με μαλακές τανίνες κόκκινα κρασιά συνοδεύουν κυρίως παλαιωμένα αλλαντικά, καπνιστά ή με πολλά μπαχαρικά.

Οι ιδανικές αναλογίες σερβιρίσματος

Όταν ετοιμάζεσαι να υποδεχτείς κόσμο στο σπίτι πρέπει να καλύψεις όλους τους καλεσμένους με το πλατό αλλαντικών που θα ετοιμάσεις.
Δεν θέλεις να φαίνονται λίγα, αλλά δεν θέλεις και υπερβολές. Ενδεικτικά ένας δίσκος αλλαντικών πρέπει να περιλαμβάνει για κάθε άτομο τα εξής:
Ποσότητες ανά μερίδα
70-100 γρ. αλλαντικά ανάμεικτα
70-100 γρ. ανάμεικτα τυριά
40-50 γρ. ξηρούς καρπούς
100 γρ. κράκερ
120 γρ. λαχανικά

Το πλατό αλλαντικών μπορεί να ετοιμαστεί από πριν τοποθετώντας τα υλικά. Καλύπτουμε με μεμβράνη για να κρατήσουν την υγρασία τους και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και γαρνίρουμε τελευταία στιγμή με κράκερ, φρούτα και σάλτσες.

Ποια αλλαντικά βάζουμε σε πλατό αλλαντικών;
Είναι καθαρά στην δίκη σας επιλογή πια αλλαντικά θα επιλέξετε. Πλέον στην ελληνική αγορά θα βρείτε εκλεκτά αλλαντικά με ελληνική ταυτότητα και εντοπιότητα. Σίγουρα θα πρέπει να έχετε κάποια με ποιο ήπια γεύση και κάποια με μπαχαρικά και κάπνισμα. Κάποια με μαλακή επίγευση και κάποια με έντονη πιπεράτη γεύση. Όλα εξαρτώνται από την δική σας προτίμηση και πως θέλετε να καλύψετε όλα τα γούστα των καλεσμένων.
Θα βρείτε πολλά αλλαντικά από χοιρινό, αλλά και μοσχάρι, πιο ήπια όμως είναι τα αλλαντικά πουλερικών. Παλαιωμένα καπνιστά αλλαντικά με μπαχαρικά και πιπέρια, άλλες φορές τυλιγμένα σε κρούστα ώριμους τυριού ή μπαχαρικών, είναι πολύ ιδιαίτερα και δεν πρέπει να λείπουν από ένα εντυπωσιακό πλατώ αλλαντικών.
Αφήστε την γεύση και την φαντασία σας να δημιουργήσουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Καλή επιτυχία
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται