Πίσω

Food trends 2025

Διανύοντας τους πρώτους μήνες του 2025, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο τα food trends να κατακτούν το παγκόσμιο κοινό. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, η αυξανόμενη ανάγκη για βιωσιμότητα και η αναζήτηση νέων γεύσεων και συστατικών, δημιουργούν μια νέα γενιά τροφίμων και διατροφικών τάσεων. Συνταγές που αγαπάμε να φτιάχνουμε και άλλες που φέρνουν μια πιο φρέσκια νότα στα πιάτα μας. Τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας, συνταγές που στηρίζουν τα τοπικά προϊόντα μας. Γεύσεις που σιγά σιγά κατακτούν τον κόσμο της γαστρονομίας και φυσικά, πιάτα με περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα.

Τα food trends 2025 έχουν σημαντική επιρροή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα το Tik Tok. Είτε αυτό περιλαμβάνει παραγεμισμένα σάντουιτς η ακόμα και Vegan chips πρωτεΐνης. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο σημαντικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2025:

Υγιεινή διατροφή και συνταγές με βάση τα φυτά

Οι καταναλωτές το 2025 θα αναζητούν τρόπους να προσαρμόσουν τις διατροφικές τους συνήθειες στις ατομικές τους ανάγκες. Ο κόσμος στρέφεται περισσότερο στις εξατομικευμένες διατροφές, όπως τα τρόφιμα που παρέχουν θρεπτικά συστατικά που εξυπηρετούν ειδικές ανάγκες, όπως η ενίσχυση της ανοσίας. Αυτή η τάση για τα τρόφιμα είναι μια διαρκής τάση τα τελευταία αρκετά χρόνια παγκοσμίως. Οι καταναλωτές Θέλουν πιο φυσικές, λιγότερο επεξεργασμένες επιλογές με βελτιωμένη γεύση, υφή, οφέλη για την υγεία και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Φυστίκι Αιγίνης

Το δικό μας αγαπημένο υγιεινό και θρεπτικό φιστίκι Αιγίνης που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά εμφανίζεται σε όλο και περισσότερες παρασκευές. Από σοκολάτες, πέστο μέχρι βούτυρο, ακόμα και σε ροφήματα καφέ (Pistachio Latte).

Σάλτσες και ντιπ​

Αν αναζητήσει κανείς τις τάσεις στο φαγητό για το 2025, θα παρατηρήσει πως το σημαντικότερο όλων, είναι πως στρεφόμαστε προς την παραγωγή των δικών μας τροφίμων.  Πως θα σας φαινόταν να φτιάχνατε το δικό σας ντιπ, τις δικές σας σάλτσες. Σπιτική μαγιονέζα με αβοκάντο, ντίπ ντομάτας, πέστο μέχρι τη διάσημη σάλτσα τσιμιτσούρι.

Φυτική πρωτεΐνη

Οι κατασκευαστές τροφίμων έχουν αρχίσει να επισημαίνουν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στις περισσότερες συσκευασίες τροφίμων.  Οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης.  Η φάβα επίσης είναι μια φυτική πρωτεΐνη, ενώ η πρωτεΐνη αμυγδάλου και φακής αναδύονται στην αγορά. Εκτός από τα σνακ, οι καταναλωτές τα προσθέτουν επίσης σε πρωινά, μεσημεριανά γεύματα και δείπνα για πρόσθετη υφή.

Βιώσιμα συστατικά

Η ανάγκη για βιωσιμότητα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της βιομηχανίας τροφίμων. Αυξάνεται η συνειδητοποίηση για μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και αυτό αντανακλάται στην αυξημένη ζήτηση για φυτικά τρόφιμα. Διατροφή που σέβεται και προστατεύει τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος. Τα τοπικά και εποχιακά προϊόντα επίσης θα αποκτήσουν μεγαλύτερη δημοτικότητα, καθώς οι άνθρωποι στρέφονται σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.

Η χρονιά των τουρσί

Το συστατικό της χρονιάς φαίνεται να είναι τα τουρσιά, που εμπνέουν τα πάντα, μέχρι και cocktail. Οι καταναλωτές αγκαλιάζουν τα προϊόντα με γεύση τουρσί, δημιουργώντας τολμηρές και νόστιμες εμπειρίες φαγητού. Τα τουρσιά προσφέρουν τολμηρές και νόστιμες εμπειρίες φαγητού, με περιπετειώδεις γεύσεις. Όπως σάντουιτς με τουρσί, μπιφτέκια και αλκοολούχα ποτά.

Συγχωνεύσεις από παραδοσιακές εθνικές κουζίνες

Η ποικιλία στις γεύσεις θα είναι μια άλλη σημαντική τάση. Το 2025 θα δούμε μια ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωση διεθνών γεύσεων και συστατικών. Συγχωνέψεις παραδοσιακών εθνικών κουζινών από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική να είναι ακόμα πιο δημοφιλείς. Η αναζήτηση για αυθεντικές γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές από διάφορους πολιτισμούς θα διαμορφώσει τις διατροφικές μας συνήθειες. Πιάτα που συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικές κουζίνες, όπως Ινδό-Κινεζική ή Ιαπωνική-Περουβιανή, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Η χρονιά 2025 φαίνεται ότι θα είναι μια χρονιά καινοτομίας και βιωσιμότητας στον κόσμο των τροφίμων. Οι τάσεις που αναδύονται θα συνδυάζουν τη σύγχρονη τεχνολογία με τις παραδοσιακές διατροφικές πρακτικές, δημιουργώντας μια νέα εποχή στην κουζίνα. Οι καταναλωτές θα είναι πιο ενημερωμένοι, πιο απαιτητικοί και πιο ευαισθητοποιημένοι από ποτέ, και αυτό θα ωθήσει τη βιομηχανία τροφίμων να εξελιχθεί σε νέους και συναρπαστικούς δρόμου.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται