Προσπαθώντας να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα μέσα από την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες μας, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες. Το ξέρω ότι η συνήθεια δύσκολα αλλάζει, όμως αν κάνουμε μια προσπάθεια όλοι μας ξεκινώντας από τα απλά καθημερινά, τότε αρχίζουμε να μειώνουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα αρχικά μέσα από το σπίτι μας.
Η κατανάλωση ενέργειας και νερού, η διαχείριση απορριμμάτων ακόμα και η επιλογή τροφής, οι μεταφορές μας, όλα αυτά είναι καθημερινότητα για όλους μας.
“Τέλος στη σπατάλη νερού με 7 απλούς τρόπους“
Με την συνεχόμενη κλιματική αλλαγή παρατηρούμε πλέον τα εμφανή προβλήματα της λειψυδρίας. Μέσα στην χρονιά που διανύουμε με την ομάδα της Ελληνικής Κουζίνας επισκεφτήκαμε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας. Όλες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Η λειψυδρία και ο αντίκτυπος της στην παραγωγή είναι πλέον ορατά.
Μιλήσαμε με πολλούς παραγωγούς διαφορετικών προϊόντων και διαφορετικών περιοχών. Αφού λοιπόν ο υδροφόρος ορίζοντας χρειάζεται προστασία, ας ξεκινήσουμε αλλάζοντας κάποιες καθημερινές συνήθειες μέσα στα σπίτια μας για να προστατέψουμε όσο μπορούμε έναν από τους κορυφαίους πόρους ζωής του πλανήτη, το πολύτιμο νερό.
- Ελαττώνουμε την ροή νερού στην κουζίνα. Χρησιμοποιούμε την ελάχιστη ποσότητα στο μαγείρεμα και συμπληρώνουμε όταν είναι πραγματικά αναγκαίο. Έτσι γίνεται και πολύ πιο νόστιμο ένα φαγητό που μαγειρεύεται σε λίγα υγρά.
- Πλένουμε λαχανικά σε λεκάνη γεμάτη με νερό και όχι ένα ένα με μεγάλη άσκοπη ροή νερού.
- Ξεπλένουμε τα πιάτα σε μεγάλη λεκάνη γεμάτη με νερό και όχι ένα ένα με ανοιχτή ροή.
- Όταν μπαίνουμε για μπάνιο ανοίγουμε το νερό όταν πραγματικά το χρειαζόμαστε και δεν το έχουμε σε συνεχή ροή καθόλα την διάρκεια που παραμένουμε στο ντους.
- Χρησιμοποιούμε μπαταρίες βρύσης χαμηλής ροής νερού και τις ανοίγουμε όταν είναι πραγματικά αναγκαίο κι όχι όση ώρα βουρτσίζουμε τα δόντια ή πλένουμε τα χέρια.
- Ελέγχουμε όλες τις εγκαταστάσεις του σπιτιού για τυχόν διαρροές. Ειδικά αν το κτήριο που μένουμε είναι παλιό, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι συμβαίνει.
- Βεράντες και κήπος είναι συνήθως δυο σημεία του σπιτιού όπου γίνεται μεγάλη σπατάλη νερού. Αρχικά πρέπει να επιλέγουμε φυτά που δεν χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού στο πότισμα. Φροντίζουμε να ποτίζουμε ή αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί ώστε να μην χάνεται νερό τις μεσημεριανές ώρες με την ζέστη.
Χρησιμοποιούμε το νερό της κουζίνας από το βράσιμο λαχανικών, πλύσιμο φρούτων, στις γλάστρες μας ώστε να μην πηγαίνει χαμένη ούτε μια σταγόνα νερού. Αφού κρυώσει το νερό το διοχετεύουμε στα φυτά.
Αποφύγετε το λάστιχο με τρεχούμενο νερό στις βεράντες και στα παντζούρια. Η άσκοπη σπατάλη νερού που γίνεται κατά την διάρκεια, είναι μεγάλη χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Εναλλακτικά ένας κουβάς με νερό και πανάκια καθαρισμού αλλά και σφουγγαρίστρα, καθαρίζουν πολύ καλά τις επιφάνειες.
“Σπατάλη ενέργειας και καλές πρακτικές βιωσιμότητας”
Το κλίμα αλλάζει και το βλέπουμε όλοι, και η σταδιακή αλλαγή οφείλεται στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η χρήση της ενέργειας και η αυξανόμενη ζήτησή της όσο αυξάνεται ο πληθυσμός της γης χρειάζεται να αντισταθμιστεί, αλλιώς θα συνεχίσει την αυξητική της πορεία στα επόμενα χρόνια. Εκπαιδευόμαστε στη νέα εποχή και βρίσκουμε τρόπους ώστε να ώστε να βελτιώσουμε την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και στην εργασία. Φροντίζουμε να ελέγχουμε την άσκοπη σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος στην καθημερινότητα μας. Έτσι, προστατεύουμε το περιβάλλον μειώνοντας το ενεργειακό μας αποτύπωμα, αλλά παράλληλα μειώνουμε και το υψηλό κόστος ενέργειας.
“Κουζίνα και φούρνος”
Όταν μαγειρεύουμε φροντίζουμε τα σκεύη που χρησιμοποιούμε να εφάπτονται στην εστία. Σκεύη με χοντρή βάση βοηθούν ώστε να μαγειρεύουμε σε χαμηλή ένταση το φαγητό.
Χρησιμοποιείτε καπάκι στο μαγείρεμα ώστε να μαγειρεύετε σωστά το φαγητό και να μαλακώνουν τα υλικά.
Σβήνουμε το φαγητό λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα αφήνοντας την κατσαρόλα σκεπασμένη στο ζεστό μάτι, ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως. Όταν ψήνετε ένα φαγητό μην ανοιγοκλείνετε άσκοπα την πόρτα του φούρνου.
Πέφτει κατακόρυφα η θερμοκρασία του, με ένα απλό άνοιγμα της πόρτας. Ειδικά αν φτιάχνετε γλυκό, μην ανοίξετε καθόλου μέχρι να περάσει ο ενδεδειγμένος χρόνος ψησίματος. Μετά μπορείτε να τσεκάρετε.
Σβήνουμε τον φούρνο λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο και αφήνουμε το φαγητό μέσα στο σβηστό φούρνο ώστε να ολοκληρωθεί σωστά.
“Ψυγείο “
Τα σύγχρονα ψυγεία έχουν ενσωματωμένο θερμόμετρο. Αν έχεις ψυγείο παλιάς τεχνολογίας να ελέγχεις με ένα απλό θερμόμετρο ψυγείου, που θα έχεις σταθερά μέσα στο ψυγείο, την θερμοκρασία του. Επίσης αν το ψυγείο σου δεν έχει σύγχρονη τεχνολογία πρέπει να κάνεις απόψυξη μία με δυο φορές τον χρόνο, ώστε να μην επιβαρύνεται η λειτουργία του.
Να ελέγχεις τα λάστιχα στην πόρτα του ψυγείου ώστε αν φθαρούν να τα αντικαταστήσεις. Αν χάνεται η ψύξη από χαλαρωμένα λάστιχα στην πόρτα του, τότε δεν συντηρούνται σωστά τα τρόφιμα και ταυτόχρονα καταναλώνεις άσκοπη ενέργεια στην λειτουργία του.
Τα ψυγεία δεν είναι αποθηκευτικός χώρος. Μην τα παραφορτώνεις, ώστε να κυκλοφορεί σωστά ο κρύος αέρας και να κυκλώνει η ψύξη όλες τις επιφάνειες του. Μην αγοράζεις τεράστιες ποσότητες υλικών ώστε να το γεμίζεις ασφυκτικά. Αν το κάνεις αυτό πολλά προϊόντα θα ξεχαστούν, θα λήξουν και θα πεταχτούν.
Μην ανοιγοκλείνεις άσκοπα την πόρτα του ψυγείου και στέκεσαι μπροστά του χωρίς να ξέρεις τι θέλεις. Σε όλους μας έχει συμβεί αυτό. Χάνεται η ψύξη του αμέσως ανεβαίνει η θερμοκρασία κατά πολλές μονάδες. Να ανοίγεις μόνο για συγκεκριμένο λόγο.
Να τοποθετείς τα προϊόντα κατά τέτοιο τρόπο ώστε πάντα χωρίς να ψάχνεις έχοντας την πόρτα ανοιχτή, να βρίσκεις αμέσως αυτό που αναζητάς. Μια συγκεκριμένη θέση για τα προϊόντα που χρησιμοποιείς συχνά, είναι η μόνο λύση. Μην βάζεις ζεστά φαγητά στο ψυγείο. Άφησέ τα στον πάγκο της κουζίνας να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάλε τα στην συντήρηση του ψυγείου.
“Πλυντήριο”
Συντηρούμε σωστά την συσκευή. Καθαρίζουμε τα φίλτρα τακτικά ανάλογα με την χρήση. Χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά φιλικά στο περιβάλλον, που καθαρίζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επιλέγουμε λειτουργία φιλική στο περιβάλλον, χαμηλή θερμοκρασία με λιγότερη κατανάλωση. Καθαρίζουμε τα υπολείμματα φαγητών. Γεμίζουμε το πλυντήριο, αλλά όχι ασφυκτικά.
“Φωτισμός”
Αντικαθιστούμε τις λάμπες πυρακτώσεως (κοινές λάμπες φωτισμού ) με Led. Οι λάμπες Led παράγουν φωτεινότητα, όμως με πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας από τις λάμπες πυρακτώσεως.
Να βγάζεις από την πρίζα συσκευές που δεν χρησιμοποιείς. Να σβήνεις τα φώτα στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείς. Λάμπες και φωτιστικά επαναφορτιζόμενα με ηλιακή ενέργεια είναι ιδανικά για εξωτερικούς χώρους.
Όλοι μαζί προστατεύουμε το μεγάλο μας σπίτι, τον πλανήτη.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου