Τα μίξερ με κάδο συνήθως είναι οι γνωστές μας κουζινομηχανές.
Το μίξερ με κάδο τις περισσότερες φορές έρχεται με πολλά εξαρτήματα, για διάφορες χρήσεις, με κύρια όμως χρήση αυτή του μίξερ. Πολλές συνταγές τον έχουν ως βασικό εξοπλισμό.
Τα μίξερ με κάδο είναι για βαριά μηχανήματα, με δυνατά μοτέρ. Στέκονται σταθερά πάνω στο πάγκο της κουζίνας. Έχουν τον δικό τους κάδο και κεφαλή που προσαρμόζονται επάνω εξαρτήματα κατάλληλα για κάθε παρασκευή ζαχαροπλαστικής ή αρτοποιίας. Μπορεί έτσι να προσαρμοστεί στην κεφαλή του μίξερ με κάδο γάντζος, φουέ ή φτερό ανάλογα με την παρασκευή που θέλουμε να κάνουμε. Τα εξαρτήματα απελευθερώνονται και αλλάζουν με το πάτημα ενός κουμπιού που βρίσκεται συνήθως πάνω στο βραχίονα.
Φουέ
Το σύρμα είναι το εξάρτημα που μοιάζει με το γνωστό μας αυγοδάρτη ή φουέ ή σύρμα που χρησιμοποιούμε με το χέρι. Εφαρμόζοντας το φουέ στο μίξερ με κάδο μπορούμε να φτιάξουμε όλες αυτές τις συνταγές που φτιάχνουμε και με το σύρμα στο χέρι, πολύ πολύ πιο γρήγορα και άκοπα!
Γενικότερα το φουέ το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δώσουμε σε ένα μείγμα όγκο. Αυτό επιτυγχάνεται ενσωματώνοντας αέρα στα υλικά με τη χρήση του φουέ. Πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι η σταδιακή αύξηση της ταχύτητας προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προσοχή! Με το φουέ χτυπάμε αραιά μείγματα.
Φτερό ή αναδευτήρας Κ
Το φτερό είναι ένα πολύ χρήσιμο εξάρτημα μιας και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τις πιο κοινές συνταγές στην μαγειρική μας. Επίσης, με αυτό ομογενοποιούμε κρέμες που δε θέλουμε να πάρουν όγκο.
Γάντζος για ζύμωμα
Ο γάντζος είναι το πιο δυνατό εργαλείο στο μίξερ με κάδο. Αυτό ζυμώνει τις ζύμες που παραδοσιακά μέχρι πριν από μερικά χρόνια αυτή η δουλειά γινόταν στο χέρι με πολύ κόπο, μεράκι και υπομονή. Ένα καλό μίξερ με κάδο, μπορεί να κάνει εξίσου καλή δουλειά όσο οι γροθιές και οι παλάμες μας. Έτσι το ζύμωμα του ψωμιού, του τσουρεκιού αλλά και η προετοιμασία της ζύμης ζυμαρικών γίνεται με το γάντζο παιχνιδάκι. Μέσα σε μόνο λίγα λεπτά θα δείτε μέσα στον κάδο το ζυμάρι να μεταμορφώνεται και να σχηματοποιείται μία λεία μπάλα ζύμης να γυρνάει μέσα σε ένα καθαρό κάδο. Τότε τη βγάζετε και συνεχίζετε τη διαδικασία με τα φουσκώματα.
Έχουν ισχυρό κινητήρα. Καταλαμβάνουν όμως αρκετό χώρο πάνω στο πάγκο. Διαθέτει ρυθμιστή ταχύτητας για να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε συνταγής. Όσο πιο βαρύ είναι το μηχάνημα, το πιο σταθερό στέκεται πάνω στο πάγκο της κουζίνας και δεν μετακινείται με το χτύπημα.
Αν το μίξερ με κάδο συμπεριλαμβάνεται σε κουζινομηχανή, τότε μπορεί να έχετε διαθέσιμα και άλλα εξαρτήματα όπως πολυκόφτη. Ένα μίξερ με κάδο στοιχίζει αρκετά αλλά αποτελεί όμως καλή επένδυση αν συνηθίζεται να ασχολείστε πολύ με τη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία.