Το πυρίμαχο σκεύος χρησιμοποιείται καθημερινά σε όλες τις κουζίνες.
Και αυτό ισχύει γιατί τα πυρίμαχα σκεύη προσφέρουν ασφαλές μαγείρεμα ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή και ας δούμε ποια υλικά είναι πυρίμαχα και γιατί λέγονται έτσι. Πυρίμαχο ονομάζεται κάθε υλικό που έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά τα υλικά υφίστανται δύσκολα αλλοιώσεις και μόνο σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες είναι δυνατό να τακούν, δηλαδή να αρχίσουν να λιώνουν. Κάθε υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μαγειρικών σκευών έχει πολύ υψηλό σημείο τήξης που δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια μαγειρέματος. Τέτοια υλικά είναι το αλουμίνιο, ο σίδηρος, ο μπρούτζος, το γυαλί αλλά και κράματα με μίξεις μετάλλων όμως το μαντέμι ή χυτοσίδηρος και το ανοξείδωτο ατσάλι.
Υπάρχουν, ωστόσο, και πυρίμαχα υλικά, τα οποία η οποιαδήποτε μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας δεν μπορεί να τα κάνει να λιώσουν. Ένα τέτοιο υλικό είναι το κεραμικό, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή πυρίμαχων οικιακών σκευών μαγειρικής. Το κεραμικό έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά όσον αφορά την κατασκευή μαγειρικών σκευών και όχι μόνο για την ιδιότητα που έχει απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να μετατραπεί σε οποιοδήποτε πυρίμαχο σκεύος επιθυμούμε. Σε ταψί, σε γάστρα, σε κατσαρόλα, σε σκεύος για σαγανάκι, σε πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ, σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, σε ταρτιέρα και γενικά σε οποιοδήποτε σκεύος θελήσουμε. Επίσης μπορεί να βαφτεί και να στολιστεί έτσι ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε όμορφα, καθημερινά ή και πολυτελή σκεύη στην κουζίνα μας ανάλογα με την περίσταση. Με κατάλληλες επιστρώσεις, η εσωτερική επιφάνεια του είναι λεία, σχεδόν αντικολλητική και καθαρίζεται εύκολα.
Ένα άλλο υλικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κατασκευή πυρίμαχων σκευών είναι το γυαλί. Πρόκειται για γυαλί που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία και ως εκ τούτου είναι πιο ανθεκτικό και δεν απειλείται από υψηλές θερμοκρασίες. Είναι διάφανο και μπορείς να παρακολουθείς το φαγητό που ψήνεται και η λεία του επιφάνεια επιτρέπει το εύκολο καθάρισμα.
Επιλέξτε λοιπόν πυρίμαχα σκεύη για το μαγείρεμα γιατί είναι από φυσικά υλικά, είναι ανθεκτικά και ομορφαίνουν την κουζίνα σας.