Εκτέλεση
Για την αλιάδα κρατάμε μικρά κομμάτια από το ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο για να δώσουμε νοστιμιά.
Βάζουμε τα κομμάτια ψαριού σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε μπόλικο νερό.
Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά να βγάλει το ψάρι όλη την νοστιμιά του.
Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε στο πλάι.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 20 λεπτά.
Τις στραγγίζουμε πολύ καλά και τις πολτοποιούμε με την πρέσα πατάτας.
Λιώνουμε στο μπλέντερ τις σκελίδες σκόρδου με το ελαιόλαδο και τα προσθέτουμε στις πολτοποιημένες πατάτες.
Ανακατεύουμε με το κουτάλι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε χυμό λεμονιού για να γίνει η αλιάδα όσο όξινη επιθυμούμε.
Τέλος, ανακατεύοντας, προσθέτουμε λίγο λίγο τον ζωμό του ψαριού μέχρι να ομογενοποιηθεί η σύσταση της αλιάδας.
Ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό για μην γίνει πολύ ρευστή.
Στο τέλος ελέγχουμε αν χρειάζεται αλάτι γιατί συνήθως ο ζωμός είναι αλμυρός.