Εκτέλεση
Τα άψητα αμυγδαλωτά κατσαρόλας, είναι παραδοσιακή συνταγή της Σίφνου, εύκολα, νηστίσιμα, χωρίς αυγά και χωρίς ψήσιμο.
Βάζουμε πρώτα τη ζάχαρη το νερό και το ανθόνερο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση.
Σε μέτρια φωτιά και με μία ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι.
Προσθέτουμε την αλεσμένη αμυγδαλόψιχα και με την ξύλινη κουτάλα πάντα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε για περίπου 10΄, μέχρι το μείγμα να γίνει μια μάζα, σαν τον σιμιγδαλένιο χαλβά.
Πρέπει στο τέλος να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τη βάση της κατσαρόλας.
Αδειάζουμε τη μάζα αμυγδαλωτών μέσα σε ένα δίσκο ή σε ένα ρηχό ταψί, την απλώνουμε ώστε να έχει μεγάλη επιφάνεια και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να μπορούμε να πλάσουμε τα αμυγδαλωτά Σίφνου.
Με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις αραδιάζουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Έτσι, όλα τα αμυγδαλωτά θα γίνουν ισομεγέθη. Αφού τελειώσουμε με όλο το μείγμα, βουτάμε τα χέρια στο ανθόνερο και πλάθουμε τα αμυγδαλωτά σε κωνικό σχήμα με την άκρη λίγο πιο φαρδιά (σαν στρογγυλεμένα ψωμάκια όπως στη φωτογραφία).
Με το μικρό ακροδάχτυλο ανοίγουμε λακκούβα στο φαρδύ σημείο του γλυκού. Αφού τελειώσουμε με όλα τα αμυγδαλωτά, τα βουτάμε σε μπόλικη κρυσταλλική ζάχαρη και τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως.
Διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό εκτός ψυγείου σε κουτιά αεροστεγώς κλεισμένα.
*Η συνταγή παρουσιάστηκε από τον σύλλογο γυναικών Σίφνου στο 12ο Φεστιβάλ “Νικόλαος Τσελέντης 2018
Μυστικά
Δεν περιέχουν αυγά γι’ αυτό και είναι νηστίσιμα και ιδανικά γλυκά για χορτοφάγους.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παραδοσιακά αμυγδαλωτά, αυτά γίνονται στην κατσαρόλα, με ένα παχύ σιρόπι ζάχαρης αναμεμειγμένης με τη ντόπια αμυγδαλόψιχα και το ανθόνερο Σίφνου που παράγεται από άνθη πορτοκαλιάς κάθε άνοιξη.
Βλέπουμε πως ακόμα για μια φορά η σοφή παραδοσιακή κουζίνα του Αιγαίου με 2-3 το πολύ υλικά, παράγει συνταγές μοναδικές, με τοπικά προϊόντα που αντέχουν στον χρόνο.
Είναι βασικό να δουλεύουμε τα υλικά σε χαμηλή φωτιά.
Η αμυγδαλόψιχα να είναι καλής ποιότητας και ψιλό αλεσμένη.
Η κρυσταλλική ζάχαρη να είναι ψιλή για να λιώσει γρήγορα. Σε περίπτωση που είναι χοντρή (συμβαίνει συχνά ο κόκκος της ζάχαρης να είναι χοντρός), τότε θα αλέσουμε τη ζάχαρη στο μπλέντερ.
Η ζάχαρη άχνη δεν ενδείκνυται για να ντύσετε αμυγδαλωτά που δεν έχουν ψηθεί γιατί θα κιτρινίσουν με το πέρασμα των ημερών και θα νοτίσει με υγρασία η εξωτερική πλευρά τους.
Πολλές φορές θα δείτε στη Σίφνο αυτά τα συγκεκριμένα αμυγδαλωτά χωρίς ψήσιμο να έχουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιούν ντόπια αμύγδαλα με την φλούδα τους που χρωματίζει τα αμυγδαλωτά.
Ο χρόνος που χρειάζονται τα παραδοσιακά Σιφνέικα αμυγδαλωτά για να στεγνώσουν ποικίλει ανάλογα με την θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου.
Απολαύστε τα ή δοκιμάστε τα, στο επόμενο ταξίδι σας στην υπέροχη Σίφνο! Τα αμυγδαλωτά κατσαρόλας δεν λείπουν ποτέ από κανένα Σιφνέικο σπίτι και ειδικά στις χαρές του νησιού.