Βάφλες με σως καραμέλας γάλακτος
Για τις βάφλες με καραμέλα γάλακτος
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο (σε χαμηλή φωτιά) χωρίς να βράσει.
- Βάζουμε σε μπολ τα στερεά υλικά για τις βάφλες με καραμέλα γάλακτος, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Χτυπάμε ελαφρά με πιρούνι τα αυγά με το αλάτι και τη βανίλια.
- Αφού λιώσει το βούτυρο στο γάλα το αφήνουμε 5΄ να γίνει χλιαρό και το ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι.
- Προσθέτουμε και τα χτυπημένα αυγά και με κουτάλι ή σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί ο χυλός.
- Τον σκεπάζουμε με μεμβράνη και τον αφήνουμε για τουλάχιστον 30΄ να αρχίσει να ενεργοποιείται η μαγιά και να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
- Όσο πιο πολύ αφήσουμε το μείγμα να σταθεί τόσο πιο ωραίες θα γίνουν οι βάφλες.
- Ανάβουμε τη βαφλιέρα, να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε μία κουτάλα από το μείγμα (ανάλογα και με το μέγεθος της βαφλιέρας αν είναι μικρή η συσκευή βάζουμε λιγότερη ποσότητα χυλού για να μην τρέχει στα πλάγια).
- Αφήνουμε τη βάφλα να ψηθεί και να ροδίσει, να γίνει τραγανή και μπισκοτένια.
Για την καραμέλα γάλακτος
- Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
- Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια.
- Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.
- Βάζουμε τη βάφλα σε πιάτο, προσθέτουμε μία μπάλα παγωτό και περιχύνουμε με τη σως καραμέλας.
Αν φτιάξουμε πολλές βάφλες και μείνουν, αφού ψηθούν και κρυώσουν καλά, τις βάζουμε μία μία σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να τις ζεστάνουμε στην τοστιέρα (παγωμένες όπως είναι) ή στο φούρνο, να τραγανίσουν. Το μείγμα-χυλός της βάφλας μπορεί να μείνει σκεπασμένο στο ψυγείο για 2 μέρες.
Δείτε εδώ άλλη μια φανταστική συνταγή με καραμέλα γάλακτος
https://www.argiro.gr/recipe/mpiskota-me-karamela-galaktos-kai-sokolata/