Για το σιρόπι
Για την τούρτα ζάχερ (ζάχερτόρτε), ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι.
Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 1΄ ακριβώς.
Προσθέτουμε το ρούμι.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Για το παντεσπάνι
Βουτυρώνουμε πολύ καλά δύο ταψάκια 22 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε στο μίξερ τη μισή ζάχαρη και το βούτυρο, να αφρατέψει.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε όλο μαζί το μείγμα στο βούτυρο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και με κουτάλι το ενσωματώνουμε στο μείγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, να σχηματίσουν απαλές κορυφές.
Βροχηδόν ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε έως ότου γυαλίσει η μαρέγκα 2΄-3΄.
Ενσωματώνουμε στο μείγμα 2 κουταλιές μαρέγκα, στην αρχή διπλώνοντας απαλά με κουτάλι και προσθέτουμε και την υπόλοιπη. Διπλώνουμε το μείγμα.
Το ισομοιράζουμε στα ταψιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα για 20΄-25΄.
Αφήνουμε να σταθεί 15΄.
Τρυπάμε με σουβλί τα παντεσπάνια και τα ποτίζουμε με το σιρόπι.
Λιώνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. ρούμι.
Ξεφορμάρουμε τα παντεσπάνια.
Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε σχάρα.
Αλείφουμε το παντεσπάνι γύρω γύρω με μαρμελάδα και βάζουμε παχιά στρώση στην κορυφή.
Ακουμπάμε επάνω του το άλλο παντεσπάνι.
Αλείφουμε καλά πάνω και γύρω γύρω με μαρμελάδα.
Για την επικάλυψη
Βάζουμε τη σοκολάτα κομματιασμένη σε μπολ.
Βάζουμε στην κατσαρόλα την κρέμα και μόλις πάρει βράση την ρίχνουμε στη σοκολάτα.
Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το βούτυρο και το ρούμι και ανακατεύουμε ξανά.
Περιχύνουμε από το κέντρο σιγά σιγά τη μισή επικάλυψη, αφήνουμε λίγο να σταθεί (στερεοποιηθεί) και ρίχνουμε λίγη λίγη την υπόλοιπη.
Στρώνουμε με παλέτα ή μαχαίρι την επικάλυψη γύρω γύρω.
Αφήνουμε να στερεοποιηθεί.
Παγώνουμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα.