Εκτέλεση
Προετοιμασία
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αλείφουμε με μαλακό βούτυρο μεγάλη στρογγυλή φόρμα για κέικ 25 εκ.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τινάζουμε το περιττό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα. Θα ψήσουμε μεσαία σχάρα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα κρατάμε στην άκρη.
Για το κέικ
Βάζουμε το μαλακό βούτυρο σε ένα μπολ και με μίξερ χειρός το χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα να αφρατέψει για 1′.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη σταδιακά με το μίξερ σε λειτουργία.
Χτυπάμε για 2-3′ να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψει το μείγμα. Όταν αποκτήσει ανοιχτόχρωμο κίτρινο χρώμα και γίνουν κρέμα τα υλικά, τότε προσθέτουμε τα αυγά.
Τα προσθέτουμε ένα ένα, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα των υλικών. Δυναμώνουμε ταχύτητα και χτυπάμε για 1′ να εξουδετερωθεί η μυρωδιά των αυγών.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ(χαμηλή) και εναλλάξ προσθέτουμε στο μείγμα, αλεύρι κοσκινισμένο και χυμό πορτοκαλιού.
Πάντα ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα.
Χτυπάμε τη φόρμα στον πάγκο και τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε για περίπου 45’λεπτά μέχρι να φουσκώσει να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Ελέγχουμε αν ψήθηκε στο κέντρο του μπήγοντας την λάμα του μαχαιριού. Αν βγαίνει καθαρή από ζύμη, είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να σταθεί στην φόρμα για 10-15′.
Έπειτα ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα ώστε να κρυώσει τελείως.
Το κέικ πορτοκαλιού είναι έτοιμο και ακαταμάχητο. Σερβίρετε το σκέτο ζουμερό και ολόφρεσκο ή γαρνίρετε προαιρετικά με λίγο γλάσο.
Ανακατεύουμε την άχνη με λίγο νερό να αποκτήσει παχιά σύσταση. Περιχύνουμε το κρύο κέικ. Ελέγχουμε την πυκνότητα του μείγματος προσθέτοντας λίγες σταγόνες νερό για πιο αραιή σύσταση ή λίγη άχνη για πιο πυκνή σύσταση.