Για το χοιρινό με πλιγούρι
Για την παραδοσιακή συνταγή από την Κω, διαλέγουμε κρέας χοιρινό κατά προτίμηση από τον λαιμό.
Θα ετοιμάσουμε το χοιρινό στην κατσαρόλα και θα κάνουμε εύκολη μικρή προετοιμασία για το πλιγούρι.
Ψιλοκόβουμε το χοιρινό σε μικρές μπουκιές και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο χοιρινό στο καυτό λάδι και το ροδίζουμε ολόγυρα για 6-7´ να κάνει κρούστα.
Προσθέτουμε ζεστό νερό να καλυφθεί τελείως το χοιρινό στην κατσαρόλα (περίπου 2-1/2 φλ. ζεστό νερό).
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μπόλικο κύμινο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το χοιρινό για περίπου 40’ μέχρι να μαλακώσει τελείως και να μείνει με λίγο ζουμάκι στην κατσαρόλα.
Όταν γίνει το χοιρινό και μαλακώσει και μείνει με λίγη σάλτσα στην κατσαρόλα, τότε προσθέτουμε μέσα το μουσκεμένο πλιγούρι.
Σβήνουμε αμέσως την φωτιά.
Ανακατεύουμε τα χοιρινό πλιγούρι με μια κουτάλα. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και έξτρα κύμινο.
Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το παραδοσιακό φαγητό να μείνει για 5-6’ σκεπασμένο ώστε να απορροφήσει το πλιγούρι όλο τον ζωμό από το χοιρινό.
Σερβίρουμε το ζεστό χοιρινό πλιγούρι αμέσως πριν στεγνώσει τελείως.
Εγώ το απολαμβάνω πάντα με μια κουταλιά γιαούρτι. ‘Οπως είναι ζεστό το χοιρινό πλιγούρι, το γιαούρτι λιώνει και αποκτάει κρεμώδη υφή. Δοκιμάστε το.
Προετοιμασία για το πλιγούρι
Ωστόσο, όση ώρα μαγειρεύεται το χοιρινό στην κατσαρόλα, βάζουμε το χοντρό πλιγούρι σε ένα μπολ.
Το καλύπτουμε με βραστό νερό και σκεπάζουμε το μπολ.
Αφήνουμε 10’ λεπτά να ρουφήξει το πλιγούρι και να αρχίσει να μαλακώνει.
Το βραστό νερό πρέπει να είναι τόσο, ίσα που να καλύπτει το πλιγούρι.