Στην Κρήτη και στα νησιά τα φτιάχνουμε σκέτα με χόρτα εποχής και βότανα κυρίως μάραθο ή άνηθο. Γίνονται στο φούρνο αλλά και στο τηγάνι. Μπαίνουν κατάψυξη...

Στην Κρήτη και στα νησιά τα φτιάχνουμε σκέτα με χόρτα εποχής και βότανα κυρίως μάραθο ή άνηθο. Γίνονται στο φούρνο αλλά και στο τηγάνι. Μπαίνουν κατάψυξη και διατηρούνται για καιρό.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
36

Για τα χορτοπιτάκια

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ (περίπου)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ρακί ή ούζο
  • Λίγες σταγόνες λεμόνι
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. νερό χλιαρό
  • Έξτρα αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
  • Για τη γέμιση
  • 800 γρ. χόρτα καθαρισμένα (σπανάκι-λάπαθα-σέσκουλα-καυκαλήθρες κλπ)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (με τα φύλλα)
  • 1 ματσ. μάραθο ή άνηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για τη ζύμη

    Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

    Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το λάδι, τη ρακή, το λεμόνι και το νερό.

    Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τα υλικά να βραχούν και να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.

    Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο.

    Με δυνατές κινήσεις και αλευρώνοντας τα χέρια όποτε είναι αναγκαίο, ζυμώνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει απαλή και εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

    Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε για τουλάχιστον 30′ να ξεκουραστεί.

    Αφού ξεκουραστεί η ζύμη τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.

    Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη.

    Με ένα μαχαίρι κόβουμε τετράγωνα φύλλα.

    Στο κέντρο κάθε φύλλου ακουμπάμε 1 κουτάλια γέμισης.

    Κλείνουμε σε σχήμα φακέλου αφήνοντας λίγο ανοιχτή την επιφάνεια.

    Αφού τελειώσουμε με τα χορτοπιτάκια, μπορούμε να τα ψήσουμε, να τα τηγανίσουμε ή να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.

    Για τη γέμιση

    Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα χόρτα.

    Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

    Σε μία πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 2-3′.

    Προσθέτουμε τα χόρτα κι ανακατεύουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια και τον μάραθο.

    Βάζουμε τη γέμιση σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσει καλά.

    Για το ψήσιμο ή τη συντήρηση

    Χορτοπιτάκια στο τηγάνι
    Αν θέλουμε να τηγανίσουμε τα χορτοπιτάκια μας, προσέχουμε να τα έχουμε κλείσει πολύ καλά στο πάνω μέρος γιατί αλλιώς θα χυθεί όλη μας η γέμιση.

    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λίγα-λίγα τηγανίζουμε τα χορτοπιτάκια στο καυτό λάδι και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

    Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Χορτοπιτάκια στο φούρνο
    Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα, ακουμπάμε τα χορτοπιτάκια στη σειρά.

    Με ένα πινέλο λαδώνουμε την επιφάνειά τους.

    Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

    Τα ψήνουμε στο αέρα, στους 180 °C στην μεσαία σχάρα, για περίπου 30′, να ροδίσουν ελαφρά.

    Χορτοπιτάκια στην κατάψυξη
    Τα αραδιάζουμε σε δίσκους και τα παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξουν. Μετά, τα αποθηκεύουμε σε σακούλα τροφίμων καλά σφραγισμένη. Παγωμένα όπως είναι, τα βάζουμε στο φούρνο ή στο καυτό τηγάνι.

    Μυστικά

    Όσο πιο πολύ ξεκουράσεις τη ζύμη μετά το ζύμωμα, τόσο πιο ωραίο κι ελαστικό γίνεται το ζυμάρι κι ανοίγει πιο εύκολα σε λεπτό φύλλο.

    Να αλευρώνεις τον πάγκο σου κάθε φορά που νιώθεις ότι κολλάει ελαφρά το φύλλο.

    Η γέμιση πρέπει να είναι πολύ στεγνή για να γίνουν τραγανά.

    Τα χορτοπιτάκια στο τηγάνι είναι συγκλονιστικά και το φύλλο γεμίζει φουσκαλίτσες και μετατρέπεται σε τραγανές μπουκιές.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται