Ψήστε τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα να μυρίσει το σπίτι κανέλα! Βάλτε τα παιδιά να κόψουν τα gingerbread cookies σε αστεράκια, ανθρωπάκια και να τα διακοσμήσουν...

Ψήστε τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα να μυρίσει το σπίτι κανέλα! Βάλτε τα παιδιά να κόψουν τα gingerbread cookies σε αστεράκια, ανθρωπάκια και να τα διακοσμήσουν μαζί σας! Χρησιμοποιείστε γλάσο και κάντε σχέδια και έτσι μπορείτε ακόμα να τα κάνετε στολίδια για το δέντρο σας.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
800

Υλικά

  • Μερίδες 40 τεμ.

Για τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

  • 150 γρ. βούτυρο, μαλακο
  • 3/4 φλ. ζάχαρη, καστανή
  • 3/4 φλ. πετμέζι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σκόνη
  • 1½ κ.γ. κανέλα, σκόνη
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα(
  • 1 αυγό, μεγάλο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 3½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τα αφήνουμε στην άκρη.

    Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πετιμέζι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το τζίντζερ και τα υπόλοιπα μπαχαρικά.

    Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά και το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό το μίγμα.

    Για τη ζύμη

    Ρίχνουμε το αυγό και με μίξερ χειρός ή σύρμα χτυπάμε τα υλικά για 1-2′ να γυαλίσει.

    Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά.

    Ανακατεύουμε με κουτάλι ή σπάτουλα να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

    Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή άλλα να πλάθεται, δεν πειράζει αν κολλάει λίγο στα χέρια. Όταν παγώσει και θα γίνει μια χαρά.

    Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο.

    Δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο σε κάθε κομμάτι της σαν χοντρό φύλλο.

    Τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 1 ώρα. Πρέπει να παγώσει πολύ καλά, αλλιώς θα σας δυσκολέψει στο άνοιγμα του φύλλου.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160 ºC.

    Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά.

    Για το πλάσιμο

    Αφού παγώσει καλά η ζύμη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Όσο πιο λεπτό είναι τόσο πιο τραγανά θα γίνουν, όσο πιο παχύ τόσο πιο μαλακό θα βγει τα μπισκότο στο κέντρο.

    Σε αλευρωμένη επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη και με αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε το φύλλο.

    Μπορούμε αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσουμε άχνη ζάχαρη ή να το ανοίξουμε  ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες (να θυμάστε ότι η ζύμη για να μην σας παιδέψει στο άνοιγμα, πρέπει να είναι παγωμένη καλά).

    Κόψτε με διάφορα κουπ πατ που βουτάτε κάθε φορά που κόβετε, μέσα σε αλεύρι.

    Να τα κόβετε σε διάφορα σχήματα κοντά κοντά, ώστε να μην έχετε περισσεύματα  χαμένα.

    Αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα ψησίματος, αφήνοντας κενό μεταξύ τους.

    Ψήνουμε γύρω στα 10′ περίπου, ανάλογα με το πάχος που έχουμε δώσει.

    Όταν αρχίσουν να σκουραίνουν οι άκρες στα 10′ είναι έτοιμα.

    Αφήστε τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα να κρυώσουν τελείως.

    Διακοσμήσετε τα με λευκό γλάσο(royal icing) για πιο γιορτινό αποτέλεσμα.

    Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μπισκότα για τη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σας!  Αφού τα κόψετε σε σχήματα, κάντε με σουβλί μια μικρή τρύπα στην κορυφή, ώστε να περάσει η κλωστή για να τα κρεμάσετε. Θα πρέπει να τα ψήσεις 2-3΄επιπλέον, για να ξεραθούν καλά. Διακοσμήστε τα με γλάσο και αφήστε τα να στεγνώσει καλά πριν τα στολίσετε.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται