Εκτέλεση
Για το χταπόδι κονφί θα χρησιμοποιήσουμε όσο πιο μικρό σκεύος έχουμε, ώστε τα λίγα υγρά να είναι συγκεντρωμένα γύρω από τα πλοκάμια χταποδιού. Με το αργό ψήσιμο το χταπόδι κονφί θα μελώσει στο λάδι.
Τα βάζουμε στο σκεύος και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σκόρδο με το ντύμα του, κόκκους πιπεριού, καυτερή πιπεριά (προαιρετικά) δαφνόφυλλο, μαραθόριζα σε φέτες, ντοματίνια, ρίγανη ή και λίγο θυμάρι.
Περιχύνουμε με το ξύδι και το ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστεί το χταπόδι.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και σφραγίζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο ή με καπάκι ώστε να κρατήσουμε μέσα όλα τα υγρά.
Ψήνουμε σε αντιστάσεις στους 170ºC στην κάτω σχάρα για 45´ μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, αλλά προσοχή να μην λιώσει.
Το αφήνουμε σκεπασμένο μέσα στα ζουμάκια του να κρυώσει.
Ωστόσο ετοιμάζουμε την φάβα.
Για τη φάβα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε την μαγειρεμένη σφιχτή φάβα κι ανακατεύουμε. Μόλις ζεσταθεί μετά από 2′, αποσύρουμε.
Βάζουμε σε πιάτο την φάβα και γαρνίρουμε με χταπόδι κονφί, μαραθόριζα και ντοματίνια.
Περιχύνουμε με λίγο από το ζουμάκι του χταποδιού.