Χταπόδι γιαχνί με πατάτες
Ξεπλένουμε πρώτα το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια μεγαλύτερα από μπουκιά.
Το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με το ξίδι και το σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες και τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες για το χταπόδι γιαχνί.
Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10λεπτά μέχρι να μελώσουν (όχι να κάνουν χρώμα).
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
Τις προσθέτουμε στο χταπόδι και ανακατεύουμε ελαφρά ίσα να λαδωθούν.
Περιχύνουμε με τις ντομάτες και προσθέτουμε το μέλι, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και μπόλικο πιπέρι.
Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάζει το φαγητό.
Σιγοβράζουμε περίπου για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το χταπόδι και να μελώσει η σάλτσα του φαγητού.
Δοκιμάζουμε το χταπόδι γιαχνί και αν χρειάζεται αλάτι προσθέτουμε.
Ποτέ δεν αλατίζουμε ένα φρέσκο χταπόδι αν δεν το δοκιμάσουμε πρώτα. Είναι αρκετά αλμυρό από μόνο του.
Εναλλακτικά, βάζουμε όλα τα υλικά σε γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Δείτε και όλα τα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε πάντα σωστά το χταπόδι.