Εκτέλεση
Για το χταπόδι στιφάδο στο φούρνο, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι και μετά το μαρινάρουμε.
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο χταπόδι, το αφήνουμε να ξεπαγώσει σωστά στη συντήρηση του ψυγείου.
Μαρινάδα για το χταπόδι
Κόβουμε το χταπόδι σε πλοκάμια.
Το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι.
Στύβουμε το πορτοκάλι.
Προσθέτουμε επίσης τη φλούδα από το πορτοκάλι, τα μπαχαρικά και τα βότανα.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί.
Για το στιφάδο
Σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Σωτάρουμε για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και να αρχίσει σιγά σιγά να καραμελώνει.
Σπάμε τα σκόρδα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι, σωτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση του τηγανιού.
Ψήνουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το ξίδι και αφήνουμε να στεγνώσουν τα υλικά.
Τέλος, προσθέτουμε το κρασί και σβήνουμε την εστία.
Για τις πατάτες
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές φέτες.
Σε βαθύ ταψί βάζουμε τις πατάτες σε μία στρώση, προσθέτουμε τα σωταρισμένα κρεμμύδια καθώς και όσα υγρά υπάρχουν στο τηγάνι.
Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια.
Τέλος, μπήγουμε τα μαριναρισμένα πλοκάμια χταποδιού μέσα στα υλικά.
Προσθέτουμε ότι υγρό έχει μείνει από την μαρινάδα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά. Προσοχή! Το αλάτι με μέτρο γιατί το χταπόδι είναι νόστιμο.
Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και σφραγίζουμε γύρω γύρω το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάστρα με καπάκι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 1 ώρα, στους 170 βαθμούς στον αέρα. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 35 λεπτά ακόμη, μέχρι το χταπόδι στιφάδο να μείνει σχεδόν με το λάδι του, να μαλακώσει και να μελώσουν οι πατάτες ρουφώντας όλα τα ζουμάκια του χταποδιού.
Σερβίρουμε το χταπόδι στιφάδο στο φούρνο με μελωμένες πατάτες και σαλάτα εποχής.
Μυστικά
Επειδή δεν βάζουμε νερό στο φαγητό και τα υλικά θα ψηθούν με την υγρασία τους, πρέπει το ταψί να είναι πολύ καλά σκεπασμένο ώστε να μην εξατμίζεται καθόλου υγρασία.
Για περισσότερη νοστιμιά είναι προτιμότερο να ψήσετε χωρίς χωρίς καθόλου υγρά σε χαμηλό φούρνο με σφραγισμένο ταψί.
Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.
Δείτε και όλα τα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε πάντα σωστά το χταπόδι.