Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε πολύ καλά και το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.
Βάζουμε το χταπόδι σκέτο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Δεν προσθέτουμε λάδι.
Αφήνουμε να αλλάξει χρώμα και να πιει όλα τα υγρά του. Αφού στεγνώσει η κατσαρόλα από τα υγρά του χταποδιού, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Σοτάρουμε για 3-4´ να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα για 1΄ να ψηθεί.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να εξατμιστεί.
Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα ζεστό νερό.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 35΄ , μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
Τέλος, προσθέτουμε το κριθαράκι ή το μιρμιτζέλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10΄ περίπου μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. Ανακατεύουμε τακτικά γιατί πιάνει στη βάση της κατσαρόλας.
Φροντίζουμε πάντα το κριθαράκι να έχει αρκετό υγρό για να παραμείνει σπυρωτό. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Αλάτι βάζουμε αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα φρέσκα χταπόδια είναι αρκετά αλμυρά. Mπορεί να μη χρειαστεί καθόλου αλάτι, αντί αυτού προσθέτουμε λίγη σταφίδα ή πετιμέζι για να εξισορροπήσουμε τη γεύση του πιάτου.
Σερβίρεται ζουμερό και σπυρωτό σε βαθύ πιάτο.
Η μαμά Κωνστάντζα φτιάχνει παραδοσιακό παριανό ζυμαρικό σαν κριθαράκι. Το μιρμιτζέλι είναι το παραδοσιακό ζυμαρικό Πάρου και Αντιπάρου.
Φτιάχνουμε μια ζύμη απλή χωρίς αυγά, μόνο με ντόπιο αλεύρι λίγο νερό κι αλάτι. Αφού ζυμωθεί η ζύμη, πλάθουμε φιτίλια και βουτώντας τα δάχτυλα σε λάδι, τρίβουμε ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα τη ζύμη και δίνουμε σχήμα από κριθαράκι.