Για τα παραδοσιακά καλασούνια
Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο ώστε να προλάβει να ξεκουραστεί.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη του φύλλου σε ένα μπολ. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30΄.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού, ακουμπάμε κουταλιές από τη γέμιση στο φύλλο κατά μήκος, σε απόσταση 5-6 εκατοστών μεταξύ τους.
Κόβουμε το φύλλο κατά μήκος αφήνοντας αρκετό περιθώριο έτσι ώστε να το γυρίζουμε και να σκεπάσουμε τη γέμιση.
Με το χέρι πατάμε το φύλλο ανάμεσα στη γέμιση και διαχωρίζουμε νοητά τα καλασούνια.
Με το ροδάκι ζύμης κόβουμε σε μισοφέγγαρο το κάθε καλασούνι.
Αραδιάζουμε τα παραδοσιακά γλυκά καλασούνια σε καθαρή πετσέτα και τα σκεπάζουμε με άλλη πετσέτα μέχρι να τελειώσουμε και με τα υπόλοιπα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ελαφρά ρόδινο χρώμα και η ζύμη του φύλλου να γίνει τραγανή και λαχταριστή.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Τα περιχύνουμε με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι και τα πασπαλίζουμε με κανέλα.
Σερβίρονται ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκαν μαζί μας η κ. Πόπη και η κ. Ελένη και τις ευχαριστούμε πολύ.
Αγαπάτε τις παραδοσιακές συνταγές των Κυκλάδων; Δείτε περισσότερες εδώ!