• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
24
  • Για το φύλλο
  • ½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ ξύδι
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1¼ φλ. ζεστό νερό (περίπου)
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό μυζήθρα λιωμένη με το πιρούνι
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κ.γλ κανέλα
  • Για το σερβίρισμα
  • μέλι θυμαρίσιο
  • κανέλα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα παραδοσιακά καλασούνια

    Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο ώστε να προλάβει να ξεκουραστεί.

    Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη του φύλλου σε ένα μπολ. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

    Βάζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30΄.

    Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα ανοίγουμε  σε λεπτό φύλλο.

    Με ένα κουταλάκι του γλυκού, ακουμπάμε κουταλιές από τη γέμιση στο φύλλο κατά μήκος, σε απόσταση 5-6 εκατοστών μεταξύ τους.

     παραδοσιακα καλασούνια με μυζήθρα απο την Ιο παραδοσιακές συνταγές Ιος παραδοσιακά γλυκά

    Κόβουμε το φύλλο κατά μήκος αφήνοντας αρκετό περιθώριο έτσι ώστε να το γυρίζουμε και να σκεπάσουμε τη γέμιση.

    παραδοσιακές νησιωτικες συνταγές Ιος παραδοσιακά γλυκά αργυρω οι μαμαδες του αιγαιου

    Με το χέρι πατάμε το φύλλο ανάμεσα στη γέμιση και διαχωρίζουμε νοητά τα καλασούνια.

     παραδοσιακα καλασούνια με μυζήθρα απο την Ιο παραδοσιακές συνταγές Ιος οι μαμαδες του αιγαιου

    Με το ροδάκι ζύμης κόβουμε σε μισοφέγγαρο το κάθε καλασούνι.

     παραδοσιακα καλασούνια με μυζήθρα απο την Ιο παραδοσιακές συνταγές των Κυκλάδων οι μαμαδες του αιγαιου

    παραδοσιακές συνταγές των Κυκλάδων Ιος οι μαμαδες του αιγαιου

    Αραδιάζουμε τα παραδοσιακά γλυκά καλασούνια σε καθαρή πετσέτα και τα σκεπάζουμε με άλλη πετσέτα μέχρι να τελειώσουμε και με τα υπόλοιπα.

     παραδοσιακα καλασούνια με μυζήθρα παραδοσιακή συνταγή Ιος παραδοσιακά γλυκά

     παραδοσιακα καλασούνια με μυζήθρα απο την Ιο συνταγες κυκλαδων οι μαμαδες του αιγαιου

    Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

    Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ελαφρά ρόδινο χρώμα και η ζύμη του φύλλου να γίνει τραγανή και λαχταριστή.

     παραδοσιακα καλασούνια με μυζήθρα από την Ιο παραδοσιακή συνταγή Ιος παραδοσιακά γλυκά

    Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

    Τα περιχύνουμε με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι και τα πασπαλίζουμε με κανέλα.

    Σερβίρονται ζεστά αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου.

    οι μαμαδες του αιγαιου αργυρω παραδοσιακες συνταγες Ιος

    Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκαν μαζί μας η κ. Πόπη και η κ. Ελένη και τις ευχαριστούμε πολύ.

    Αγαπάτε τις παραδοσιακές συνταγές των Κυκλάδων; Δείτε περισσότερες εδώ!

    Αν σας άρεσαν τα παραδοσιακά καλασούνια με μυζήθρα από την Ίο, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω νησιώτικη συνταγή.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται