Εφτάζυμο ψωμί Κρήτης, παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά από τις γυναίκες του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Πεδιάδας Ηρακλείου. Για να γίνει το...

Εφτάζυμο ψωμί Κρήτης, παραδοσιακή συνταγή με όλα τα μυστικά από τις γυναίκες του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Πεδιάδας Ηρακλείου. Για να γίνει το επτάζυμο χρησιμοποιούμε τον «κουνενό», δηλαδή φυσικό προζύμι από ρεβίθια.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
  • αναμονή 16 ώρες
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 8 ψωμιά

Για τον κουνενό

  • 500 γρ. ρεβύθια (άψητα)
  • 1 lt χλιαρό νερό χωρίς χλώριο
  • 2 δαφνόφυλλα

Για το εφτάζυμο

  • 4 kg αλεύρι για ψωμί
  • 1½ kg σταρένιο αλεύρι ολικής
  • 1½ lt νερό χλιαρό χωρίς χλώριο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. μαυρισίσαμο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. αλάτι
  • 1½ κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τελείωμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    ΚΟΥΝΕΝΟΣ

    Θα χρησιμοποιήσουμε άψητα ρεβύθια και τα αλέθουμε σε ψιλά κομμάτια, να μην γίνουν σκόνη. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.

    Ζεσταίνουμε το νερό με τα δαφνόφυλλα μέχρι μα έρθουν σε σημείο βρασμού και αποσύρουμε. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό και να αρωματιστεί.

    Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και όταν το νερό έρθει σε θερμοκρασία 35°C, χλιαρό δηλαδή, το ρίχνουμε στα αλεσμένα ρεβύθια και ανακατεύουμε τον αραιό χυλό.

    Σκεπάζουμε πολύ καλά και αφήνουμε σε ζεστό προφυλαγμένο σημείο μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια και να γίνει ζύμωση. Αν η ατμόσφαιρα είναι ζεστή αυτό συμβαίνει σε 6-7 ώρες περίπου. Διαφορετικά αφήνουμε να σταθεί μέχρι να αφρίσει. Καμιά φορά ίσως και πάνω από 10 ώρες.

    Είναι βασικό το νερό να μην έχει χλώριο γιατί εμποδίζει την ζύμωση και καταστρέφει τους ζυμομύκητες.

    Όταν αφρίσει το προζύμι το βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη ζυμώματος.

    Προσθέτουμε 1 λίτρο χλιαρό νερό(χωρίς χλώριο) και αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί μια αραιή ζύμη.

    Σκεπάζουμε πολύ καλά να μην παίρνει αέρα και καλύπτουμε με χοντρό πανί.

    Δημιουργούμε ένα ζεστό περιβάλλον και αφήνουμε στη θαλπωρή να φουσκώσει ο «Κουνενός»

    Αφήνουμε τον κουνενό(φυσικό προζύμι από ρεβύθια) σε ζεστό σημείο χωρίς να κουνήσουμε τη λεκάνη για 3 ώρες περίπου μέχρι να φουσκώσει και να δουλέψει το προζύμι.

    Αν έχετε χρόνο και εμπειρία στο προζύμι, τότε μπορείτε να αναπιάσετε τον «κουνενό» 2-3 φορές με αλεύρι και νερό αφήνοντας χρόνο ξεκούρασης κάθε φορά.
    Η παρασκευή των Εφτάζυμων ψωμιών στην Κρήτη μέχρι και σήμερα είναι πολύωρη διαδικασία, είναι συλλογική δουλειά και τηρείται κατά γράμμα σύμφωνα με την Κρητική παράδοση.

    ΕΦΤΑΖΥΜΑ

    Αφού φουσκώσει τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μπαχαρικά και σιγά σιγά ζυμώνοντας με τα χέρια προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το υπόλοιπο νερό, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη εύπλαστη και απαλή.

    Οι χρόνοι ξεκούρασης της ζύμης είναι απαραίτητοι για αφράτο αποτέλεσμα. Αυτοί εξαρτώνται πάντα από την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

    Όταν η ζύμη δεν σηκώνει άλλο αλεύρι, το καταλαβαίνουμε στο ζύμωμα με τα χέρια, βρέχουμε τα χέρια με λίγο νερό και «γλυκοζυμώνουμε» όπως χαρακτηριστικά λένε στην Κρήτη.

    Τέλος αφού καθαρίσει το μπολ από υπόλοιπα ζύμης στάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια και κάνουμε ένα τελευταίο ζύμωμα.

    Σκεπάζουμε και ξεκουράζουμε για 5-10′.

    Βάζουμε το σουσάμι και το μαυροσίσαμο σε ένα μπολ και ραντίζουμε με λίγο νερό να πάρει υγρασία.

    Όσο είναι ακόμα ζεστή η ζύμη από το ζύμωμα, χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.

    Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε το πρώτο εφτάζυμο.

    Ζυμώνουμε λίγο το κομμάτι ζύμης και πλάθουμε σε χοντρό φυτίλι. Πασπαλίζουμε στον πάγκο κατά μήκος με σουσάμι νωπό και κυλάμε επάνω τη ζύμη ώστε να κολλήσει στη επιφάνεια το σουσάμι.

    Τυλίγουμε σε κουλούρα και ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Πλάθουμε ψωμιά και σε στρογγυλές κουλούρες για επιτραπέζιο ψωμί, αλλά και μακρόστενα ψωμιά για να κάνουμε εφτάζυμα παξιμάδια.

    Ακουμπάμε τα εφτάζυμα πάνω σε ταψιά, αραιά μεταξύ τους.

    Τα σκεπάζουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστούν γύρω στη μιάμιση ώρα. Αυτό πάντα εξαρτάται από την θερμοκρασία του χώρου. Δηλαδή το καλοκαίρι τα ψωμιά είναι έτοιμα σε λιγότερο από 1 ώρα!

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο 200°C στον αέρα να κάψει καλά.

    Βάζουμε μέσα τα ψωμιά και χαμηλώνουμε αμέσως στους 180°C.

    Ψήνουμε δόσεις λίγα λίγα τα ψωμιά για περίπου 45’ μέχρι να ροδίσουν.

    Τα βγάζουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα ή σχάρα για να στραγγίσουν.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται