Αυτό το εκλέρ ταψιού έχει γεύση φανταστική και όποιος το δοκιμάσει δεν το ξεχνάει ποτέ. Η δόση είναι μεγάλη γιατί προορίζεται για παρέες και για...

Αυτό το εκλέρ ταψιού έχει γεύση φανταστική και όποιος το δοκιμάσει δεν το ξεχνάει ποτέ. Η δόση είναι μεγάλη γιατί προορίζεται για παρέες και για οικογενειακά τραπέζια.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
245

Για το εκλέρ ταψιού

  • 4 συσκ. κράκερ τετράγωνα
  • 500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος ψυγείου (είναι γλυκιά) ή κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Για την κρέμα σοκολάτας
  • 4 κρόκους
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. γάλα
  • 150 γρ. σοκολάτα 70%
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 150 γρ. πραλίνα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ κρύα

Για την επικάλυψη

  • 300 γρ. σοκολάτα 70%
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 30 γρ. λικέρ κρέμα κακάο ή καφέ
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για την φυτική κρέμα

    Χτυπάμε σε ένα μπολ τη φυτική κρέμα ψυγείου (χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη, είναι ήδη γλυκιά) σε σφιχτή σαντιγί.

    Την αφήνουμε στο ψυγείο.

    Για την κρέμα σοκολάτας

    Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτι με σύρμα ή μίξερ χειρός να ασπρίσουν.

    Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σταδιακά το ρίχνουμε στα αβγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.

    Ανακατεύουμε καλά να αραιώσει το μίγμα.

    Το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πυκνώσει η κρέμα. Αν έχετε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει τους 80ºC, αλλιώς πρέπει να αφήνει παχύ στρώμα στη ράχη της κουτάλας.

    Προσοχή: Δεν πρέπει να πάρει βράση.

    Βάζουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα.

    Περιχύνουμε με την ζεστή κρέμα αβγών.

    Ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθεί και να λιώσει τελείως η σοκολάτα.

    Προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.

    Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ σε παχύρρευστη μορφή.

    Την προσθέτουμε στη σοκολάτα και απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα σοκολάτα.

    Για την επικάλυψη

    Βάζουμε τη σοκολάτα σε μπολ.

    Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.

    Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την αδειάζουμε πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα.

    Απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, να γίνει λεία, γυαλιστερή, πυκνή και πολύ σοκολατένια κρέμα.

    Προσθέτουμε το μέλι και το λικέρ.

    Στήσιμο τούρτας εκλέρ

    Θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος διαστάσεων 32×25 εκατ.

    Κάνουμε μια στρώση κράκερ ώστε να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού.

    Απλώνουμε σε μια στρώση τη μισή σαντιγί.

    Επαναλαμβάνουμε μια στρώση κράκερ.

    Απλώνουμε όλη την κρέμα σοκολάτας.

    Στρώνουμε μια σειρά κράκερ.

    Απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί και καλύπτουμε με μια τελευταία στρώση κράκερ.

    Τέλος, περιχύνουμε με την επικάλυψη σοκολάτας και ισιώνουμε την επιφάνεια.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη το γλυκό και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 5 ώρες.

    Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα καλύτερο στη γεύση και κόβεται σε ωραία κομμάτια.

    Μυστικό

    Το εκλέρ ταψιού τούρτα χωρίς ψήσιμο πρέπει να μείνει για αρκετές ώρες στο ψυγείο ώστε να μαλακώσουν τα κράκερ και να σταθεροποιηθούν οι κρέμες του. Έτσι θα κόβεται και πιο σωστά σε κομμάτια.

    Αγαπάτε τη συνταγή εκλέρ; Φτιάξτε και τα ωραιότερα εκλεράκια με σοκολάτα, με τη συνταγή που σας έχω εδώ.

    Αν σας άρεσε η συνταγή για το καλύτερο εκλέρ ταψιού στην Αθήνα, θα λατρέψετε και το παρακάτω τέλειο γλυκό ψυγείου:

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται