Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τα ατομικά εκλέρ, ξεκινάμε με τη κρέμα σοκολάτας
Βάζουμε πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη σε μπολ.
Τα χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα και τη βανίλια και το αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού, σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να πυκνώσει, περίπου 2΄-3΄. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και αφήνουμε για ακόμα 2΄, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να μη μυρίζει πια το αλεύρι.
Τέλος, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα (εκτός φωτιάς) ανακατεύοντας καλά.
Βάζουμε σε μπολ την κρέμα σοκολάτας. Κολλάμε στην επιφάνειά της μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη ζύμη
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για εκλέρ με τη συνταγή που σας έχω εδώ.
Για το γέμισμα των εκλέρ
Γεμίζουμε κορνέ ζαχαροπλαστικής και κόβουμε μακρόστενα κομμάτια ζύμης μήκους 4-5 εκ. σε βουτυρωμένη λαμαρίνα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε τα εκλεράκια στους 170°C για περίπου 35-40′ λεπτά μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να τραγανίσουν. Τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
Αφού κρυώσει η κρέμα σοκολάτας τη χτυπάμε με σύρμα να αφρατέψει.
Γεμίζουμε κορνέ ζαχαροπλαστικής. Κάνουμε μια τρύπα στο κάτω μέρος του εκλέρ με τη μύτη του μαχαιριού και τα γεμίζουμε με κρέμα σοκολάτας.
Κρατώντας τη βάση του εκλέρ ανάμεσα στα δάχτυλα, το αναποδογυρίζουμε και το βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα.
Αμέσως το βγάζουμε και αφού στραγγίσει η σοκολάτα (έχοντας το κατακόρυφα) το αφήνουμε να καθίσει σε σχάρα.
Μυστικό
Για να παγώσουμε την κρέμα στο ψυγείο, πρέπει πρώτα να κρυώσει πολύ καλά, καλυμμένη με μεμβράνη ή λαδόκολλα που θα ακουμπάει πάνω στην επιφάνειά της. Αν δεν είναι τελείως κρύα όταν τη βάλουμε στο ψυγείο, τότε θα σχηματιστούν υδρατμοί και σταγόνες και θα πέσουν μέσα στην κρέμα.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη συνταγή για γαλλικά εκλέρ μία μέρα πριν και τα συντηρούμε στο ψυγείο καλυμμένα.