• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
77

Για το εκμέκ με κρουασάν

  • 10 ψημένα μίνι κρουασάν
  • 50 γρ. καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου
  • 600 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Κανέλα

Για την κρέμα μαστίχας

  • 1½ lt γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 160 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • 2 πρέζα/ες μαστίχα κοπανισμένη
  • 60 γρ. κορν φλάουρ
  • 20 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα κρουασάν

    Ξεκινάμε το εκμέκ ψυγείου, κόβωντας πρώτα στη μέση τα κρουασάν.

    Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Φροντίζουμε να καλύψουμε όλα τα κενά και να δημιουργήσουμε μια βάση.

    Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C με αέρα, για περίπου 20′, μέχρι να τραγανίσουν.

    Τα βγάζουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με το σιρόπι.

    Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

    Για το σιρόπι

    Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε για 4′ σε μέτρια φωτιά.

    Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος.

    Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

    Για την κρέμα μαστίχας

    Κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.

    Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα.

    Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα για να αραιώσει το μείγμα, και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

    Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά, μέχρι να πήξει.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.

    Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για λίγα λεπτά την κρέμα να γίνει χλιαρή.

    Την αδειάζουμε πάνω στα σιροπιασμένα κρουασάν και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Το παγώνουμε στο ψυγείο.

    Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρει παχύρευστη μορφή, και με κορνέ ζαχαροπλαστικής κάνουμε σχήματα πάνω από το γλυκό μας, κορδόνια ή ροζέτες.

    Πασπαλίζουμε με την κανέλα και το καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου.

    Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

    Αν είστε λάτρεις του εκμέκ, δείτε και την κλασική συνταγή μου για το ωραιότερο κανταΐφι εκμέκ.

    Τι θα φτιάχνατε με ό,τι σας περίσσεψε από το τραπέζι σας;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται