• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
11
  • Για τη ζύμη
  • 3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/3 κ.γλ. αλάτι
  • 125 γραµ. βούτυρο κρύο σε κομμάτια
  • 1 αυγό
  • περίπου 1/3 φλ. νερό (ή γάλα)
  • 1 αυγό για το διάλυμα
  • Για τη γέμιση
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ πελτέ
  • 200 γραµ. κιμά
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • 1/4 κ.γλ. κύμινο
  • 1/3 κ.γλ. τσίλι σκόνη
  • 1 βρασμένη πατάτα (κομμένη σε μικρά καρέ)
  • 1/2 φλ. αρακά
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ γιαούρτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Empanadas

    Βάζουμε στο μπλέντερ το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια.

    Με διακοπτόμενη κίνηση κόβουμε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι.

    Όταν το αλεύρι γίνει σαν βρεγμένη άμμος, τότε προσθέτουμε το αυγό και μισό νερό και χτυπάμε με το μίξερ σε διακοπτόμενη κίνηση.

    Προσθέτουμε το νερό ή το γάλα λίγο λίγο, μέχρι να μαζευτούν τα υλικά σε χοντρά κομμάτια ζύμης.

    Η ζύμη μπορεί να γίνει και στο χέρι βάζοντας τα υλικά με την ίδια σειρά.

    Βγάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και την ενώνουμε με τα χέρια. Πρέπει να είναι σταθερή και εύπλαστη.

    Τη χωρίζουμε σε δυο κομμάτια.

    Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο με πλάστη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.

    Κόβουμε δίσκους 8 εκατοστών. Ακουμπάμε πάνω 1 κουταλιά γέμιση.

    Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο πιέζοντας να φύγει όλος ο αέρας που εγκλωβίστηκε στο δίπλωμα.

    Σφραγίζουμε τις άκρες τσιμπώντας και στρίβοντας τις ενώσεις.

    Εναλλακτικά παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης κι ανοίγουμε μικρά φύλλα στο μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα πιτάκια μας.

    Ακουμπάμε τα empanadas (εμπανάδας) σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Αλείφουμε με διάλυμα αυγού και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά περίπου για 25΄.

    Φούρνος καλά προθερμασμένος, στον αέρα, στους 180 °C, θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

    Εναλλακτικά, ψήνουμε στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα, μέχρι να ροδίσουν περίπου 30΄.

    Γεμίζουμε τα empanadas με γέμιση κιμά, τυριά, κοτόπουλο ή λαχανικά.

    Βασικά γεμίστε τα με ό,τι σας περίσσεψε και δημιουργήστε μια νέα υπέροχη συνταγή με αυτή την τέλεια ζύμη.

    Για να μην ανοίξουν τα εμπανάδας στο ψήσιμο, αλείψτε τη ζύμη με ασπράδι αυγού. Λειτουργεί σαν κόλλα και θα κολλήσουν σωστά οι άκρες της ζύμης στην ένωση.

    Τα εμπανάδας είναι καλύτερα και πιο ωραία αν πριν το ψήσιμο τα βάλεις στο ψυγείο για 30΄ να παγώσει καλά η ζύμη.

    Για τη γέμιση

    Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄.

    Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 5΄.

    Προσθέτουμε τον πελτέ και ψήνουμε για 1΄ ανακατεύοντας.

    Προσθέτουμε την πατάτα, τα μπαχαρικά, τον αρακά, το φρέσκο κρεμμύδι και τον μαϊντανό.

    Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.

    Προσθέτουμε το γιαούρτι κι ανακατεύουμε.

    Γεμίζουμε τα empanadas, κλείνουμε γύρω γύρω πατώντας τις ενώσεις και αλείφουμε με διάλυμα αυγού.

    Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

    Βρείτε κι άλλες πεντανόστιμες συνταγές για αλμυρές πίτες και τάρτες εδώ! 

    Κι εάν αγαπάτε την ισπανική κουζίνα, θα λατρέψετε την αυθεντική συνταγή για paella θαλασσινών

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται