λΛαχταριστή εύκολη ζύμη για τάρτα με την πιο τραγανή και εύθρυπτη ζύμη τάρτας. Είναι ιδανική για αλμυρές...

λΛαχταριστή εύκολη ζύμη για τάρτα με την πιο τραγανή και εύθρυπτη ζύμη τάρτας. Είναι ιδανική για αλμυρές τάρτες.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
  • αναμονή 30 λεπτά
82

Υλικά

  • Μερίδες 8 μερίδες τάρτα

Για την εύκολη ζύμη για αλμυρές τάρτες

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (200 γραμ)
  • 1/3 κ.γ. αλάτι
  • 135 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 4-5 κ.σ. παγωμένο νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Αυτή η ζύμη είναι ιδανική για αλμυρή τάρτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε τη βασική ζύμη τάρτας για αλμυρή και γλυκιά τάρτα.

    Θα δουλέψουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ µε τους κόφτες.

    Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά καρεδάκια. Ιδανικά αφού κόψω το βούτυρο, το αφήνω για 5 λεπτά στην κατάψυξη.

    Τοποθετούμε στον κάδο το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο.

    Χρησιμοποιούμε τη διακοπτόμενη λειτουργία του μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι τα υλικά να μοιάζουν σαν βρεγμένη άμμος.

    Προσθέτουμε το κρύο νερό, µε διακοπτόμενη λειτουργία του μίξερ (όχι συνεχές χτύπημα).

    Μόλις αρχίσει να οµογενοποιείται το μείγμα, το βγάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ενώνουμε µε τα χέρια με γρήγορες κινήσεις σε µπάλα.

    Προσοχή, δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί το αλεύρι θα απορροφήσει πολύ βούτυρο και θα γίνει σκληρή και τραχιά η ζύµη όταν ψηθεί.

    Ελαφρά πατάμε την µπάλα ζύμης να πλατύνει σε δίσκο πάχους 3 εκ.

    Την τυλίγουμε µε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄.

    Αφού παγώσει η ζύμη, την ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγουμε με πλάστη σε δίσκο ζύμης 32εκ.

    Στρώνουμε την τάρτα στην ταρτιέρα 26εκ. προσεκτικά, καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα. Κόβουμε τα περισσεύματα ζύμης από το χείλος της ταρτιέρας.

    Τρυπάμε με πηρούνι όλη την επιφάνεια της τάρτας.

    Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί πάνω στην τάρτα και γεμίζουμε με βαρίδια (ρύζι ή όσπρια). Θα κάνουμε τυφλό ψήσιμο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 20′.

    Με προσοχή αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με τα βαρίδια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ μέχρι να ροδίσει ελαφρά την τάρτα.

    Αλείφοντας την μισοψημένη αλμυρή τάρτα με ασπράδι αυγού στα τελευταία λεπτά του ψησίματος (πριν μπει η γέμιση) έχει ως αποτέλεσμα, η τάρτα να γίνεται αδιάβροχη και να διατηρεί τραγανή υφή όποια γέμιση κι αν προσθέσουμε.

    Εύκολη ζύμη τάρτας χωρίς αυγό

    Μπορούμε να γεμίσουμε την τάρτα σε αυτή τη φάση με όποια γέμιση θέλουμε, όπως με γέμιση μανιταριών.

    Εναλλακτικά, μπορείτε αφού κρυώσει η τάρτα να την τυλίξετε με μεμβράνη και να την διατηρήσετε στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.

    Ανακαλύψτε όλες τις συνταγές μου, για τις ωραιότερες αλμυρές τάρτες.

    Προτεινόμενες συνταγές

    Μυστικά

    Παγώστε την ωμή τάρτα για 10’ στην κατάψυξη και μετά ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

    Τα βαρίδια μέσα στην ζύμη στην αρχή του ψησίματος θα βοηθήσουν την τάρτα να ψηθεί ομοιόμορφα και να κρατήσει το σχήμα της.

    Μπορείτε να καταψύξετε μια τάρτα ωμή ή ψημένη για μήνες, αφού την τυλίξετε προσεκτικά με μεμβράνη κουζίνας.

    Η διακοπτόμενη ανάμειξη των υλικών της ζύμης τάρτας, διατηρεί την χαμηλή θερμοκρασία του βουτύρου κι έτσι η τάρτα θα βγει τραγανή και εύθρυπτη.

    Αν έχετε μια υγρή γέμιση για την ψημένη τάρτα τότε καλύτερα να την αδιαβροχοποιήσετε με αυγό για να παραμείνει τραγανή η τάρτα.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται