Πίσω

Μυστικά πως να φτιάξεις ένα εύκολο ψωμί

Θα μπορούσα να σας πω άλλα τόσα, αλλά πιστεύω ότι αυτά είναι τα βασικότερα που πρέπει να προσέξετε στην παρασκευή του ψωμιού.

Όσοι δεν έχετε τολμήσει μέχρι τώρα να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ψωμί, ένα θα σας πω ότι δεν ξέρετε τι χάνετε! Είναι μαγεία όλη η ιεροτελεστία του. Ζύμωμα, πλάσιμο, φούσκωμα, ψήσιμο και τέλος τα αρώματα που ξεμυαλίζουν. Καλά ζυμώματα λοιπόν, με σίγουρη επιτυχία αν ακολουθήσετε τον δωδεκάλογό μου!

1. Ξεκούραση ξεκούραση, ξεκούραση, είναι το Α και το Ω.

2. Αφήστε τη ζύμη σας να ωριμάσει και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης σωστά, ώστε να γίνει ελαστική. Γι’ αυτό, χρειάζεται μόνο υπομονή. Θα σας αποζημιώσει το αποτέλεσμα.

σπιτικό ψωμί

3.  Όλα τα υλικά είναι καλύτερα να βρίσκονται σε θερμοκρασία χώρου. Ιδανικά στους 24-25°C. Μη βιάζετε τη ζύμη να γίνει με τεχνάσματα ζεστής ατμόσφαιρας. Θα γίνει κι έτσι, αλλά είπαμε ότι θέλουμε το τέλειο αποτέλεσμα κι αυτό θα το έχουμε μόνο αν κάνουμε υπομονή.

4. Όταν η συνταγή απαιτεί ζεστό νερό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30-35ºC. Οι πιο δυνατές θερμοκρασίες καίνε τη μαγιά.

5. Ταΐστε τη μαγιά σας με βύνη, χαρουπάλευρο, ζάχαρη, μελάσα ή μέλι. Η μαγιά για να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει θέλει γλύκα. Επίσης, όλες αυτές οι προσθήκες, βοηθούν στο σωστό χρώμα, γεύση και το άρωμα του.

4. Μία συνταγή που θέλει ενεργοποίηση η μαγιά της είναι αυτή & αξίζει να την δοκιμάσεις.

5. Όσο περισσότερο ζυμώνω τη ζύμη, τόσο πιο γρήγορα θα φουσκώσει και θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Αν απλά ανακατέψετε τα υλικά, τότε ο χρόνος αναμονής φουσκώματος και ωρίμανσης της ζύμης είναι σχεδόν ο διπλάσιος, γύρω στις 3,5 ώρες.

σπιτικό ψωμί

6. Για να σιγουρευτείτε ότι έγινε-φούσκωσε-ωρίμασε σωστά, κάντε βαθούλωμα σε ένα σημείο με το δάχτυλο. Αν επανέλθει στο σχήμα σημαίνει ότι θέλει κι άλλο χρόνο ωρίμανσης. Αν μείνει το βαθούλωμα είναι έτοιμη για πλάσιμο.

7. Για να σιγουρευτείτε ότι έχετε ζυμώσει σωστά  στο χρόνο που απαιτείται, τραβήξτε ένα κομματάκι της ζύμης. Αν αυτό είναι ελαστικό και τραβιέται τότε είναι έτοιμη. Αν κόβεται απότομα και ξεφτίζει, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ζύμωμα.

dough

8. Για να σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμα και σωστά διογκωμένα για ψήσιμο, αγγίξτε το πλάι του πιέζοντας ελαφρά. Αν το σημάδι-βαθούλωμα μένει χωρίς να επανέρχεται σημαίνει ότι έχει φουσκώσει σωστά στο χρόνο που απαιτείται κι είναι έτοιμα για ψήσιμο.

9. Με το να χαράζουμε στην επιφάνεια του ψωμιού με ξυράφι ή κοφτερό μαχαίρι προσφέρουμε βοήθεια στο σωστό φούσκωμα του κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Προστατεύει επίσης από ανόμοιο φούσκωμα του κάθε  από τον εγκλωβισμένο αέρα στη ζύμη.

10. Καλά προθερμασμένος δυνατός φούρνος με αρκετή υγρασία, ψέκασμα ή παγάκια σε καυτό σκεύος μέσα στο φούρνο, δημιουργούν τραγανή κόρα και σωστά ψήσιμο.  Επίσης, μια πυρωμένη πέτρα για να ακουμπήσουμε και να ψήσουμε  είναι ο ιδανικός τρόπος.

11. Για να σιγουρευτείτε πότε είναι σωστά ψημένο, μετά τον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος, χτυπήστε τη βάση του ψωμιού. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος τότε είναι ψημένο και αν ακούγεται βαρύς σημαίνει ότι χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.

12. Αφήστε το να σταθεί σε σχάρα ή σε πανί για 15′ μετά το ψήσιμο, για να στεγνώσει σωστά το εσωτερικό του.

σπιτικό ψωμί

Μια ζύμη που ωριμάζει και φουσκώνει σε ζεστό χώρο, φουσκώνει γρηγορότερα απ’ ότι σε πιο κρύο χώρο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως, δε θα έχει το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα και το σωστό άρωμα, που έχει ένα που ωριμάζει πιο αργά. Επίσης μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη, να την σκεπάσετε και να την αφήσετε μια νύχτα στο ψυγείο. Έτσι θα έχει όλο το χρόνο να ωριμάσει πιο σωστά. Την επόμενη ημέρα αφήστε την στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και πλάστε την σε ό,τι σχήμα θέλετε.

Μόλις το βγάζετε καυτό από το φούρνο μπορείτε με ψεκαστήρι να ψεκάσετε λίγο νερό στην κόρα ώστε να γίνει ακόμα πιο τραγανή.

Αν σε ένα ψωμί με προζύμι θέλετε να προσθέσετε μαγιά για να επιταχύνετε τη διαδικασία φουσκώματος και να μειώσετε το χρόνο αναμονής, ενεργοποιήσετε πρώτα τη μαγιά διαλύοντας τη μέσα σε λίγο νερό κι αλεύρι μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια της, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε.

Πριν το βάλουμε στο φούρνο χαράζουμε 2-3 χαρακιές βάθους 1 εκ στην επιφάνεια του. Καλό είναι στα μισά του ψησίματος να χαμηλώνουμε ελαφρά το φούρνο ώστε να προλάβει να ψηθεί και να στεγνώσει το κέντρο του.

Θέλω στην κουζίνα σας να έχετε μόνο επιτυχίες, γι’ αυτό και μοιράζομαι μαζί σας όλα τα μυστικά μου!

Καλά ζυμώματα!

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται