Φαγόπυρο σαλάτα. Εύκολη συνταγή με μεγάλη θρεπτική αξία, ιδανική για ένα ελαφρύ βραδινό και γρήγορο υγιεινό γεύμα στο γραφείο!

Φαγόπυρο σαλάτα. Εύκολη συνταγή με μεγάλη θρεπτική αξία, ιδανική για ένα ελαφρύ βραδινό και γρήγορο υγιεινό γεύμα στο γραφείο!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
64

Για τη σαλάτα με φαγόπυρο

  • 4-5 φύλλα λόλα κόκκινη (χοντροκομμένη)
  • 4-5 φύλλα λόλα πράσινη (χοντροκομμένη)
  • Μισό ματσάκι ρόκα (χοντροκομμένη)
  • 1 φλ. βρασμένο φαγόπυρο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό (τρυφερά φύλλα ολόκληρα)
  • 1/2 ματσ. δυόσμο (τρυφερά φύλλα ολόκληρα)
  • Λίγα φύλλα βασιλικό φρέσκο
  • 1 πράσινο μήλο με τη φλούδα (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 1 φλ. φρέσκα blueberries
  • 1/2 φλ. καρύδια
  • 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο

Για το ντρέσινγκ

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (το χυμό του)
  • 1 λάιμ (το χυμό του)
  • Λίγο αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 420 Θερμίδες
    (kcal)
  • 45% Λιπαρά
  • 40% Υδατ/κες
  • 15% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα

Βάζουμε τα κομμένα φύλλα σαλάτας και τη ρόκα σε μία σαλατιέρα.

Προσθέτουμε το φαγόπυρο, τα φρούτα, τα φύλλα από τα βότανα, τα καρύδια και τον κολοκυθόσπορο.

Χτυπάμε τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Για το φαγόπυρο

Για να μαγειρέψετε το φαγόπυρο μουλιάστε το πρώτα σε νερό.

Ξεπλύνετε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό

Βράστε 1 φλιτζάνι φαγόπυρο σε 2 φλιτζάνια νερό βραστό αλατισμένο για λίγα λεπτά  μέχρι να σκάσει ο κόκκος και να μαλακώσει ελαφρά.

Στραγγίστε κι αφήστε να κρυώσει καλά για να μπει στη σαλάτα.

Αν μουλιάσετε το φαγόπυρο από το προηγούμενο βράδυ θέλει μόνο 3´ βράσιμο, αλλιώς περίπου 12′ -15.

Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικές σαλάτες; Σας τις έχω όλες εδώ!

Αν σας άρεσε το φαγόπυρο σαλάτα, δοκιμάστε και την παρακάτω τέλεια υγιεινή συνταγή:

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Μια σαλάτα που μπορεί να προοριστεί με ευκολία ως ένα γεύμα όπως το βραδινό. Το όχι και τόσο διαδεδομένο φαγόπυρο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν το ρύζι ή το πλιγούρι αντίστοιχα. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως Β3, Β6 και φυλλικού οξέος. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες μειώνουν τη συγκέντρωση της χοληστερόλης στο αίμα βελτιώνοντας σημαντικά το λιπιδαιμικό προφίλ και κατ’ επέκταση τη λειτουργία της καρδιάς. Σε αυτά προσθέστε και τα θρεπτικά συστατικά από τα berries, τα καρύδια το δυόσμο κι αντιλαμβανόμαστε εύκολα, γιατί πρόκειται για ένα πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται