Εκτέλεση
Στεγνώνουμε πολύ καλά το κρέας με απορροφητικό χαρτί.
Κόβουμε το τρυφερό κρέας σε μικρές μερίδες των 80 γραμ. για να μαγειρευτεί στον ίδιο χρόνο με τα φασολάκια.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα και σε μεσαία προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε το μοσχαράκι γύρω-γύρω για 5-6’ να κάνει ωραία κρούστα και να δώσει τέλεια γεύση στα φρέσκα κοκκινιστά φασολάκια.
Βγάζουμε το ροδισμένο κρέας σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό και σκεπασμένο στο πλάι.
Στο ίδιο ελαιόλαδο προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το καρότο σοτάρουμε για 3-4’ να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1’.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας για να βγάλει όλα τα πλούσια αρώματά του. Όσο περισσότερο σκουραίνει το χρώμα τόσο γίνεται πιο έντονη η γεύση της ντομάτας.
Προσθέτουμε τα φρέσκα φασολάκια και ανακατεύουμε με την κουτάλα να γυαλίσουν από το ελαιόλαδο.
Ξαναβάζουμε το μοσχαράκι στην κατσαρόλα με τα λαχανικά καθώς και όλα τα υγρά που έχει αφήσει στην πιατέλα.
Προσθέτουμε τις φρέσκες τριμμένες ντομάτες και λίγο ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν τα υλικά της συνταγής μας. Δεν θέλω πολλά υγρά στην κατσαρόλα αλλά θέλω σιγανό μαγείρεμα ώστε να μην εξατμίζονται τα λίγα υγρά για να γίνει πλούσιο σε γεύση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά γύρω 50’.
Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού. Αν εξατμιστήκαν από τον βρασμό συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
Βάζουμε τα τρυφερά κολοκυθάκια ολόκληρα μέσα στο φαγητό.
Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα το φαγητό γιατί θα λιώσουμε τα υλικά. Απλά ανακινούμε από τα χερούλια την κατσαρόλα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό κι ελέγχουμε την οξύτητα της σάλτσας. Αν χρειάζεται πασπαλίζουμε με μια πρέζα ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά, περίπου 15’, μέχρι να μελώσει το φαγητό & να δέσει η σάλτσα του.
Ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο το φαγητό.
Τέλος πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πρέπει να έχουν δεμένη σάλτσα χωρίς πολλά ζουμιά.
Σβήνουμε το φαγητό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10’.
Όταν μαγειρέψετε αυτό τη συνταγή όπως σας είπα παραπάνω, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Το μοσχαράκι είναι τρυφερό και μαλακό, τα φασολάκια έχουν μελώσει στην πυκνή σάλτσα ντομάτας.
Δεν καλύπτει το ένα υλικό το άλλο και το πιάτο μου έχει τέλεια ισορροπία και αρμονία στη γεύση. Φτιάξτε το λοιπόν και όποιος δοκιμάσει θα θυμηθεί τα σπιτικά μαγειρέματα της μαμάς του.
Μετά σερβίρουμε το μοσχάρι κοκκινιστό με φασολάκια σε βαθιά πιάτα.
Μυστικά
Είναι βασικό να χρησιμοποιήσετε τρυφερό κρέας από το χτένι σπάλας για το μοσχάρι κοκκινιστό με φασολάκια. Ώστε να βράσουν ταυτόχρονα τα βασικά υλικά της συνταγής μας. Δείτε εδώ ποιο κομμάτι του μοσχαριού να διαλέξετε για κάθε φαγητό.
Αν έχετε υποψία ότι το κρέας δεν είναι τρυφερό και θέλει παραπάνω βράσιμο τότε θα πρέπει να το βράσετε λίγο στην αρχή μέχρι να μισομαλακώσει και μετά να προσθέσετε τα φασολάκια.
Οι χρόνοι βρασμού είναι μετρημένοι με λίγα υγρά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Αν βράζετε δυνατά και εξατμίζονται τα υγρά τότε θα χρειαστείτε επιπλέον υγρασία.