Εκτέλεση
Προετοιμασία
Βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου πάνω σε λαδόκολλα μέσα σε ένα μικρό ταψί.
Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20′ να παγώσουν και να στεγνώσει το ψάρι.
Για τις πατάτες
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες με πάχος ενός εκατοστού.
Κάθε φέτα την κόβουμε σε μπαστούνια.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό.
Όταν τις κόβουμε όλες, τις ξεπλένουμε σε καθαρό νερό να φύγει όλο το άμυλο.
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να αρχίσουν να σκάνε και να μαλακώνουν ελαφρά, για λίγα λεπτά.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Αραδιάζουμε σε μια στρώση τις πατάτες να μην πατάει η μία πάνω στην άλλη.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τις βάζουμε στην κατάψυξη να σφίξουν.
Συνήθως τηγανίζουν τις πατάτες σε ζωικό λίπος. Όμως εμείς, θα τις τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για 6′ στους 150 °C.
Βγάζουμε σε ταψί τις πατατές και αφού κρυώσουν για 10′, τις ξανατηγανίζουμε στους 180°C μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοψημένες.
Τέλος τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με ανθό αλατιού
Για το κουρκούτι
Βάζουμε το αλεύρι ρυζιού, το αλεύρι και το αλάτι σε σίτα και τα κοσκινίζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την μπύρα και 1 σφηνάκι βότκα. Η βότκα θα κάνει το κουρκούτι έξτρα τραγανό.
Για το ψάρι
Βγάζουμε το δέρμα από το ψάρι και το κόβουμε σε κομμάτια.
Αφαιρούμε τυχόν κόκαλα.
Βάζουμε 3-4 κ.σ αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο.
Αλατίζουμε και πανάρουμε τα φιλέτα.
Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Βουτάμε το αλευρωμένο ψάρι στο κουρκούτι.
Φροντίζουμε να καλυφθεί όλο το φιλέτο με κουρκούτι και κρατάμε το κάθε κομμάτι ψαριού ώστε να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει καλά η μία πλευρά του κι αναποδογυρίζουμε το ψάρι να ροδίσει κι από την άλλη πλευρά.
Βγάζουμε το ψάρι σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.
Για τη σως
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα ψιλοκομμένα υλικά και τα ανακατεύουμε με τη μαγιονέζα.
Παγώνουμε για λίγο την σάλτσα και σερβίρουμε με το fish and chips πάνω σε λαδόκολλα!
Μυστικά
Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μείνει με το αλάτι το λιγότερο 30′ για να κατεβάσει τα υγρά του και να σφίξει η σάρκα του.
Αν έχετε θερμόμετρο και θέλετε σούπερ τραγανές πατάτες, τότε το πρώτο τηγάνισμα πρέπει να γίνει στους 130 °C και το δεύτερο στους 180 °C.
Στην Αγγλία παραδοσιακά στα σπίτια τηγανίζουν τις πατάτες τους σε ζωικό λίπος γι’ αυτό γίνονται πάρα πολύ νόστιμες αλλά και έξτρα τραγανές.