Εκτέλεση
Επιλέγουμε πορτοκάλια μεγάλα χοντρόφλουδα χωρίς χτυπήματα με σφιχτή φλούδα και σάρκα.
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα στεγνώνουμε.
Με πολύ ψιλό τρίφτη αφαιρούμε ελαφρά το ξύσμα πορτοκαλιού επιφανειακά.
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε οριζόντια μία μικρή φέτα και από τις δύο πλευρές του φρούτου το πάνω και το κάτω μέρος.
Χαράζουμε κατά μήκος στα τέσσερα και αφαιρούμε τις φλούδες με πολλή προσοχή για να μην σπάσουν. Στο τέλος θα έχουμε 32 φλούδες από πορτοκάλι.
Τυλίγουμε κάθε φλούδα πορτοκαλιού σε σφιχτό ρολό, στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα ή εναλλακτικά περνάμε χοντρή κλωστή με χοντρή βελόνα και φτιάχνουμε ένα κολιέ-αρμαθιά από φλούδα πορτοκάλι.
Βάζουμε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση.
Στο βραστό νερό που συνεχίζει και βράζει, βουτάμε τις φλούδες πορτοκαλιού για 4-5 λεπτά να βράσουν.
Βγάζουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και τις βάζουμε σε σουρωτήρι.
Αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για να βράσουμε τις φλούδες πορτοκαλιού για 2-3 λεπτά αυτή τη φορά.
Επαναλαμβάνουμε ακόμη μία φορά.
Αφού ζεματίσουμε για τρίτη φορά τις φλούδες πορτοκαλιού τις βγάζουμε από το καυτό νερό και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ με κρύο νερό.
Αφήνουμε τις φλούδες πορτοκαλιού για 12 ώρες μέσα στο κρύο νερό. Ενδιάμεσα σε αυτό το διάστημα αλλάζουμε 3-4 φορές το νερό.
Μετά από 12 ώρες βγάζουμε τις φλούδες από το νερό και τις βάζουμε πάνω σε καθαρή απορροφητική πετσέτα.
Αφαιρούμε τα στηρίγματα και ταμπονάρουμε καλά να τραβήξει η πετσέτα όσο περισσότερο νερό γίνεται.
Τώρα οι φλούδες πορτοκαλιού έχουν πάρει το σχήμα ρολού και θα το κρατήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του βρασμού.
Βάζουμε κατσαρόλα με χοντρή βάση στη φωτιά (χρειαζόμαστε μεγάλη κατσαρόλα φαρδιά).
Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μαζί με το νερό και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να πάρει βράση το σιρόπι και βράζουμε για 5 με 6 λεπτά.
Τότε, προσθέτουμε μέσα τις φλούδες καρουλάκια πορτοκαλιού.
Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά το γλυκό φλούδα πορτοκάλι και το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει τελείως.
Αφού κρυώσει τελείως το γλυκό του κουταλιού, πρέπει να το ξαναβάλουμε στη φωτιά να ξαναπάρει μία βράση και να δέσει σωστά το σιρόπι, για λίγα λεπτά.
Τότε, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να βράσει.
Το γλυκό πορτοκάλι φλούδα πρέπει να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα. Χωρίς καπάκι, αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη απλά με μία πετσέτα, μέχρι να κρυώσει τελείως το γλυκό κουταλιού και το σιρόπι.
Έχουμε έτοιμα αποστειρωμένα βάζα και καπάκια και ισομοιράζουμε το κρύο πλέον γλυκό στα αποστειρωμένα βάζα.
Για τη συντήρηση
Το γλυκό πορτοκάλι φλούδα, διατηρείται με αυτό τον τρόπο μέχρι και ένα χρόνο.
Απαραίτητα για να διατηρηθεί το γλυκό έως και έναν ολόκληρο χρόνο, είναι η ζάχαρη και το σωστά δεμένο σιρόπι.