• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
9
  • 300 γραµ. μιξ τριών τυριών
  • 1 κοφτή κ.σ κορν φλάουρ
  • 150 γραµ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδο
  • Συνοδευτικά
  • ψωμί
  • λαχανικά
  • λουκανικάκια cocktail
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Φοντί τυριών (Cheese Fondue)

    Για το κλασικό φοντί (fondue) με τυριά, ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά σε ένα μπολ.

    Βάζουμε κατσαρόλα με χοντρή βάση ή το ειδικό σκεύος φοντί σε χαμηλή φωτιά. Τρίβουμε το ζεστό σκεύος με την σπασμένη σκελίδα σκόρδου και την αφαιρούμε.

    Κρατάμε 1/2 φλ. από το κρασί και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί στο σκεύος.

    Μόλις ζεσταθεί το κρασί, ρίχνουμε το 1/3 των τυριών κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ελαφρά να αρχίσει να λιώνει. Σταδιακά προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο τυρί.

    Τέλος ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο κρασί και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.

    Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό το μείγμα τυριών, προσθέστε λίγο επιπλέον κρασί.

    Προσέξτε τη θερμοκρασία. Δεν πρέπει να ζεσταθεί πολύ η βάση του σκεύους γιατί θα καεί το λιωμένο τυρί στη βάση ή να κόψει το μείγμα. Συνεχές ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα θα σας βοηθήσει ώστε να μη ζεσταθεί πολύ το φοντί τυριών. Επίσης, το κορν φλάουρ θέλει συνεχές ανακάτεμα γιατί κατακάθεται στη βάση του σκεύους και καίγεται.

    Μπορείτε πότε πότε να τραβάτε το φοντί από την εστία ώστε να πέφτει η θερμοκρασία και να μην κόψει.

    Χρειάζονται γύρω στα 5-6΄ μέχρι να ολοκληρωθεί το λιώσιμο των τυριών και να έχει τη σωστή βελούδινη και κρεμώδη υφή.

    Σερβίρετε το φοντί τυριών στο ειδικό σκεύος που το διατηρεί ζεστό και λιωμένο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

    Συνοδέψετε με όποιο από τα συνοδευτικά αγαπάτε ή και με όλα μαζί για ποικιλία.

    Μυστικά για φοντί τυριών

    -Ιδανικά στο φοντί τυριών χρησιμοποιούμε γραβιέρα, έμενταλ και raclette, ένα μαλακό ελβετικό τυρί με υφή βελούδινη όταν λιώνει και γεύση υπέροχη.

    -Είναι πολύ βασική η θερμοκρασία που θα λιώσετε το φοντί για να μην καεί η βάση και να μην κόψει το μείγμα τυριών.

    -Είναι πολύ βασικό να μην έρθουν σε σημείο βρασμού τα τυριά γιατί θα κόψει το μείγμα.

    Συνεχές ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα και όλη την προσοχή σας για 5΄ στην εστία και θα έχετε το τέλειο, λείο, βελούδινο φοντί στο τραπέζι σας.

    -To fondue φτιάχνεται σε Γαλλία, Ελβετία και Ιταλία και η κάθε περιοχή χρησιμοποιεί τα δικά της αντίστοιχα τυριά.

    -Φρυγανίστε τα ψωμάκια πριν, για να βουτήξετε στο φοντί.

     

    Αν σας άρεσε το Φοντί τυριών, είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει και η συνταγή μου για πατατοκροκέτες ή και αυτά τα finger food.

    https://www.argiro.gr/recipe/patatokroketes-me-zambon/

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται