Για τα μανιτάρια φρικασέ
Θα χρησιμοποιήσουμε μια πλασωτέ κατσαρόλα. Φαρδιά και ρηχή δηλαδή.
Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το σκεύος και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα λευκά μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών 3-4 λεπτά λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά πάντα, για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα μαρούλια κι ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά να μαραθούν τα μαρούλια.
Προσθέτουμε τα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών, αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε ελάχιστο νερό περίπου μισό φλιτζάνι.
Σιγοβράζουμε για 20´ και στα τελευταία λεπτά του βρασμού προσθέτουμε τα βότανα. Μέχρι τώρα το φαγητό έχει πάρει ένα βαθύ σκούρο χρώματα και μπορείτε να το σερβίρετε με λίγο χυμό λεμόνι αν είστε vegan ή αν νηστεύετε.
Αν θέλετε να κάνετε αυγολέμονο στα μανιτάρια φρικασέ για πιο πλούσια γεύση, χαμηλώνουμε την ένταση της κουζίνας στο 2.
Για το αυγολέμονο
Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό να αφρατέψει με το σύρμα.
Προσθέτουμε το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι.
Ρίχνουμε ανακατεύοντας, περίπου 1 φλ. ζωμό από το φρικασέ να αραιώσει το αυγολέμονο και για να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία του φαγητού με το αυγολέμονο.
Περιχύνουμε τα μανιτάρια φρικασέ με το αραιωμένο αυγολέμονο και ανακατεύουμε το φαγητό. Αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά στην φωτιά να πήξει ελαφρά το φρικασέ μανιταριών.
Το σερβίρουμε ζεστό.
Μυστικά
Για να έχουμε έντονη γεύση στο φρικασέ μανιταριών επιλέγουμε διαφορετικές ποικιλίες από φρέσκα μανιτάρια. Ποικιλίες όπως πλευρώτους, άσπρο μανιτάρι, Πόρτο Μπέλο, ή άλλα φρέσκα μανιτάρια που είναι διαθέσιμα στην αγορά θα δώσουν εξαιρετική γεύση.
Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια.
Προσέξτε πάρα πολύ το καθάρισμα των μανιταριών. Τα φρέσκα καλλιεργήσιμα μανιτάρια είναι σχεδόν πεντακάθαρα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι με μία βρεγμένη πετσέτα καθαρή ή με ένα βουρτσάκι μανιταριών να τα τρίψετε πολύ καλά ώστε να φύγει από πάνω τυχόν σκόνη. Μετά τα περνάτε με βρεγμένη καθαρή πετσέτα. Εάν βουτήξετε τα φρέσκα μανιτάρια μέσα σε νερό για να τα καθαρίσετε αυτά έχουν την ιδιότητα να ρουφούν νερό σαν σφουγγάρι. Να είστε σίγουροι ότι όλο αυτό το νερό θα το βγάλουμε μετά μέσα στο φαγητό σας και θα γίνει σαν σούπα.
Τα φρέσκα μανιτάρια έχουν 70% υγρασία.
Εάν παρόλα αυτά θέλετε να τα πλύνετε, τότε θα πρέπει να τα αφήσετε για αρκετές ώρες να στραγγίσουν στο σουρωτήρι. Ύστερα, σε στεγνή πετσέτα ώστε να απορροφήσουν όλο το περιττό υγρό που ρούφηξαν.
Τα μανιτάρια όταν τα μαγειρεύουμε θέλουν στην αρχή επιθετικό ψήσιμο για να σοταριστούν σωστά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σε πολύ καυτή κατσαρόλα σε δυνατή θερμοκρασία με λίγο λάδι να τα σοτάρετε χωρίς να τα ανακατεύετε συνεχώς για να ψηθούν 3-4 λεπτά και όχι να βράσουν βγάζοντας όλα τα υγρά τους μες στην κατσαρόλα.
Διαβάστε περισσότερα μυστικά για τα μανιτάρια εδώ.
Στην Πάρο όταν μαγειρεύουμε αυτό το φαγητό χρησιμοποιούμε ποικιλίες από άγρια μανιτάρια. Πραγματικά νομίζεις ότι το φρικασέ μανιταριών έχει μαγειρευτεί με κρέας.
Τα μανιτάρια φρικασέ μπορούν να γίνουν νηστίσιμα χωρίς αυγό ή μπορείτε να κάνετε κανονικό αυγολέμονο για πιο πλούσια γεύση. Απλά στο αυγολέμονο δεν θα βάλετε καθόλου αυγό απλά θα ανακατέψετε μόνο θα διαλύσετε μόνο το κορν φλάουρ με το χυμό λεμονιού και θα το προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος. Ένα απλό ανακάτεμα και θα αρχίσει να πήζει σάλτσα.
Βάζοντας λίγο κορν φλάουρ μέσα στο κλασικό αυγολέμονο θα έχετε πιο πυκνή δεμένη σάλτσα στο φαγητό και θα μπορείτε να ξανά ζεστάνετε το φαγητό χωρίς να κόψει το αυγό.
Όσον αφορά τα χόρτα που βάζετε μπορείτε να προσθέσετε σπανάκι, μυρωδιά, καυκαλήθρες, σέσκουλα, ραδίκια ή ό,τι σας αρέσει.
Δεν προσθέτω πολύ νερό γιατί όλα τα λαχανικά θα βγάλουν τα δικά τους υγρά στο φαγητό.