Προετοιμασία
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του.
Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το νερό.
Με τα δάχτυλα, δουλεύοντας κυκλικά, βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά.
Όταν πια σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και έχουν καθαρίσει τελείως τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζύμη για το χωριάτικο φύλλο στον πάγκο μας.
Ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις, τραβώντας την και γυρίζοντάς τη για 5 λεπτά.
Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και αφράτη.
Όταν την αγγίζουμε, πρέπει η υφή της να μας θυμίζει δέρμα μωρού.
Αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να γίνει δυνατή το λιγότερο για 30’ σε θερμοκρασία δωματίου.
Όσο πιο πολύ την ξεκουράζουμε τόσο αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης που δένει τα συστατικά της ζύμης μεταξύ τους.
Έτσι, η ζύμη με το χωριάτικο φύλλο γίνεται δυνατή και ελαστική.
Όταν περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, δε θα μαζεύει, ούτε θα σπάει το φύλλο για πίτα την ώρα που το ανοίγουμε.
Πως το ανοιγουμε
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 κομμάτια ανάλογα πόσο μεγάλο θέλουμε.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και με το λεπτό πλάστη, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό για πίτα, αλευρώνοντας κάθε φορά που είναι απαραίτητο.
Τα αφήνουμε πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο να τραβήξουν την υγρασία τους και να στεγνώσουν ελαφρώς.
Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί (Νο 40 ή 42, ρηχό ).
Στρώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε τη γέμιση που επιθυμούμε, κρύα και σε λεπτή στρώση.
Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν.
Την στρώνουμε και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα , ελαφρώς τσαλακωμένα.
Δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε ενδιάμεσα, τους στο στρωσιμο.
Χαράζουμε τα πάνω και τα περιχύνουμε ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό πεταχτά με τα δάχτυλα και την ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της κάθε εκτελεσης.
Φτιάξτε το για μια ωραία μυρωδάτη σπανακόπιτα ή μια λαχταριστή τυρόπιτα.