• προετοιμασία 25 λεπτά
  • μαγείρεμα 55 λεπτά
147

Για την κρέμα

  • 1 ½ lt γάλα φρέσκο
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φλούδα λεμονιού ακέρωτη
  • 6 μεγάλα αβγά
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. σιμιγδάλι χοντρό (ή 150 γρ. στο σύνολο του ότι από τα δύο θέλετε)
  • 2 βανίλιες
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • Ξύλο κανέλας
  • Μισό μικρό λεμόνι
  • Για το ταψί
  • 7 φύλλα κρούστας
  • 300 γρ. φύλλο καταΐφι
  • 250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο λιωμένο ή καθαρό βούτυρο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για την κρέμα

    Κρατάμε 1 φλ. από το κρύο γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο με τη μισή ζάχαρη και την φλούδα λεμόνι σε κατσαρόλα.

    Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και να αρωματιστεί.

    Σε μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το αλάτι και με σύρμα δυνατά ή με μίξερ χειρός τα χτυπάμε να ενωθούν καλά και να σπάσουν τα αυγά, ομογενοποιώντας το μίγμα.

    Προσθέτουμε το 1 φλ. κρύο γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε.

    Παίρνουμε 1 φλ. ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και πάντα χτυπώντας με το σύρμα, το ρίχνουμε στο μίγμα των αυγών να αραιώσει και να ζεσταθεί ελαφρά.

    Προσθέτουμε ακόμα ένα φλυτζάνι ζεστό γάλα και αραιώνουμε το μίγμα.

    Όλο μαζί το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα στη κατσαρόλα.

    Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ωσότου δέσει ελαφρά.

    Βράζουμε για 1,5 με 2 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.

    Αφού δέσει αφαιρούμε την φλούδα και προσθέτουμε τα 100 γρ. βούτυρο. Απαλά ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στην κρέμα.

    Στήσιμο

    Ανοίγουμε με τα δάχτυλα -ξαίνουμε- το φύλλο να αφρατέψει.

    Σε στρογγυλό βουτυρωμένο βαθύ ταψί 30 εκ. στρώνουμε το μισό ραντίζοντας το με λίγο λιωμένο βούτυρο.

    Στρώνουμε από πάνω τα 4 κρούστας, ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με αρκετό λιωμένο βούτυρο.

    Πρέπει να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού.

    Αδειάζουμε με προσοχή και στρώνουμε την κρέμα.

    Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στην κρέμα.

    Στρώνουμε από πάνω 1-1 τα βουτυρωμένα φύλλα (3) μπήγοντας τις άκρες τους στα πλάγια με μια σπάτουλα.

    Χαράζουμε την επιφάνεια τους σε παράλληλες λωρίδες 5 με 6 εκ.

    Απλώνουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο κανταΐφι στρώνοντας το αφράτα.

    Ξανά χαράζουμε απαλά με κοφτερό μαχαίρι, με προσοχή να μην βγει η κρέμα στην επιφάνεια γιατί στο ψήσιμο θα καεί και θα χαλάσει η όψη του.

    Ζεσταίνουμε να κάψει καλά το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε πρώτα τις γωνίες και τις χαρακιές.

    Ραντίζουμε πεταχτά με τα δάχτυλα με λίγο νερό  στην επιφάνεια.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 55 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά και να ξεκολλάει ολόκληρο το γλυκό από το ταψί.

    Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 2 με 3 λεπτά και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με χλιαρό προς κρύο σιρόπι.

    Αφού ρίξουμε το μισό περιμένουμε λίγα λεπτά κι έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο.

    Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει την υγρασία κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

    Αν το κόψετε ζεστό, τότε το σιρόπι θα μαζευτεί στον πάτο του ταψιού και τα κάτω φύλλα θα μουλιάσουν .

    Για το σιρόπι

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφήνουμε για λίγο τη ζάχαρη να μουλιάσει.

    Ανακατεύουμε να λιώσει.

    Από την ώρα που αρχίζει να βράζει δεν ανακατεύουμε ξανά.

    Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι 6 με 8 λεπτά. Να γίνει παχύ.

    Αφαιρούμε το λεμόνι και την κανέλα και σιροπιάζουμε.

    γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι - γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι - κανταΐφι με κρέμα γαλακτομπούρεκο - κανταΐφι γαλακτομπούρεκο - γαλακτομπούρεκο μπαρμπαρίγου - γαλακτομπούρεκο αργυρώ - γαλακτομπούρεκο συνταγή

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται