Μια διαφορετική εκδοχή για γαλατόπιτα Μάνης με φύλλο. Μία συνταγή που δημιούργησα το 2012 με αγάπη, εμπνευσμένη από την παραδοσιακή γαλατόπιτα Μάνης, η...

Μια διαφορετική εκδοχή για γαλατόπιτα Μάνης με φύλλο. Μία συνταγή που δημιούργησα το 2012 με αγάπη, εμπνευσμένη από την παραδοσιακή γαλατόπιτα Μάνης, η οποία γίνεται μόνο με ψημένη κρέμα χωρίς βάση. Η τεχνική για τραγανά καραμελωμένα φύλλα με ξηρούς καρπούς που χρησιμοποίησα στο εστιατόριο μου «Παπαδάκης» για πρώτη φορά, κάνει την διαφορά καθώς και η ανεπανάληπτη κρούστα καραμέλας στην επιφάνεια.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
458

Για τη γαλατόπιτα

  • 9 φύλλα κρούστας
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. αμύγδαλο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 lt γάλα φρέσκο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σιμιγδάλι
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 4 βανίλιες
  • 5 αυγά
  • 50 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 λεμόνι (ξύσμα)

Για την επικάλυψη

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • Για το σερβίρισμα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ.
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για τη κρέμα

    Βάζουμε σε ένα μπoλ, τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.

    Με ένα σύρμα τα χτυπάμε καλά.

    Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη. Το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.

    Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα.

    Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας.

    Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά με σύρμα.

    Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει.

    Για το μείγμα

    Στο μπλέντερ, βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα.

    Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.

    Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.

    Για το στήσιμο

    Στρώνουμε τα φύλλα ανά 3.

    Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί 32 εκ.

    Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα-ένα.

    Πασπαλίζουμε με το μείγμα.

    Συνεχίζουμε και απλώνουμε 3 φύλλα (να προεξέχουν στις άκρες) αφού τα βουτυρώσουμε και πασπαλίζουμε με μείγμα.

    Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα.

    Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.

    Για τη κρούστα

    Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και περιχύνουμε στην επιφάνεια της.

    Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της

    Η μέση της μένει ακάλυπτη, γι’ αυτό και η κρούστα ροδίζει πολύ.

    Αλείφουμε τα φύλλα γύρω γύρω με όσο βούτυρο περισσέψει.

    Ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170ºC στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 45 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει καλά το φύλλο και καραμελώσει η επιφάνεια της.

    Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.

    Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.

    Οι στρώσεις ενδιάμεσα στα φύλλα, με ζάχαρη και αμύγδαλο, καραμελώνουν το γλυκό και το διατηρούν κριτσανιστό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται