• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
16
  • 1 φλ. λαιόλαδο
  • ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
  • 1 ½-2 φλ. ζάχαρη (ή 1 φλ. κρυσταλλικη στέβια ή μέλι)
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1-1/4 φλ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 2 κ.γλ. σόδα
  • 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περίπου)
  • 3 κ.σ. σουσάμι για την επικάλυψη
  • κανελοζάχαρη για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γαλαξιδιώτικη κουλούρα

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 28-30 εκ. όπου θα ψήσουμε την κουλούρα.

    Βάζουμε σε μπολ το λάδι, το ξύσμα, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, το κονιάκ και τα ανακατεύουμε καλά με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και την προσθέτουμε.

    Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι. Δεν το ρίχνουμε όλο μαζί, ίσως δεν το πάρει όλο. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να μη φαίνεται το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και λαδερή.

    Την απλώνουμε στο λαδωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

    Όταν κρυώσει, κόβουμε την κουλούρα σε κομμάτια και πασπαλίζουμε κανελοζάχαρη.

    Αν σας άρεσε η νηστίσιμη κουλούρα, δοκιμάστε και την παρακάτω παραδοσιακή συνταγή από το ψαροχώρι της Φωκίδας, το Γαλαξίδι.

    https://www.argiro.gr/recipe/rabani-me-ruzi-paradosiaki-galaxidi/

     

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται