Εκτέλεση
Η μαρινάδα
Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί τον σπιτικό ζωμό με το μπουκέτο μυρωδικών για να λιώσουν ελαφρά.
Τους βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και μπόλικο πιπέρι.
Η γαλοπούλα
Παίρνουμε μια ποσότητα και αλείφουμε την κοιλιά της.
Πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες στη μέση.
Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μπέικον (1 φέτα) ψιλοκομμένο και το τυρί.
Τα ανακατεύουμε και γεμίζουμε καλά την κοιλιά της.
Απλώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο ή 4 αν είναι μικρό το ρολό, σταυρωτά μέσα σε ταψί.
Την ακουμπάμε στο αλουμινόχαρτο με το στήθος προς τα εμάς να το βλέπουμε.
Την αλείφουμε πολύ καλά με το μίγμα βουτύρου και φροντίζουμε να βάλουμε όλη την ποσότητα.
Μην ξεχνάτε, χρειάζεται αρκετό λίπος για να ψηθεί σωστά και να παραμείνει ζουμερή.
Τέλος, σκεπάζουμε το στήθος της με τις φέτες μπέικον ώσπου να καλυφθεί τελείως.
Αυτό θα προστατέψει την πέτσα από το ψήσιμο και θα την λιπαίνει για μείνει ζουμερό και να παραμείνει τρυφερή μετά το ψήσιμο.
Την κλείνουμε σαν σε πακέτο φροντίζοντας να μην έχει κενό πουθενά.
Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε τύλιγμα ώστε να κλείσουμε καλά.
Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό ανάμεσα στο πουλερικό και στο αλουμινόχαρτο ώστε να γίνει η πέτσα τραγανή αν έρχεστε σε επαφή θα κρατήσει υγρασία.
Ψήσιμο – Χρόνος
Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220ºC για 30 λεπτά.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και ψήνουμε για 3 ώρες.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο με προσοχή και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200ºC την ξαναβάζουμε μέσα και αλείφουμε συχνά με τα υγρά του ταψιού για τα επόμενα 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να γυαλίσει η πέτσα.
Την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Με τον τρόπο αυτό ξεκουράζουμε το ψητό και με την ξεκούραση θα ανακτήσει τα υγρά του σιγά σιγά όταν θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία.
Έτσι το ψητό θα μείνει ζουμερό και μαλακό.
Αν την κόψετε αμέσως μόλις βγει από την καυτή θερμοκρασία του φούρνου, θα χάσετε όλα αυτά τα υγρά και το ψαχνό θα σφίξει με αποτέλεσμα να είναι στεγνό και ινώδες.
Μετά την ξεκούραση του ψητού, τεμαχίζουμε και σερβίρουμε τη γαλοπούλα.
Μυστικά
Αν έχετε θερμόμετρο μπήγετε την βελόνα ανάμεσα στο μπούτι και το πουλερικό άλλα να μην ακουμπήσει σε κόκαλο.
Η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 82ºC, τότε είστε σίγουροι ότι το πουλερικό είναι ψημένο σωστά.