Φακές beluga με γαρίδες! Εύκολη και φανταστική gourmet συνταγή για να εντυπωσιάσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα!

Φακές beluga με γαρίδες! Εύκολη και φανταστική gourmet συνταγή για να εντυπωσιάσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα!

  • προετοιμασία 25 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
26

Για τις γαρίδες

  • 6 γαρίδες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • 1/2 σκελ. σκόρδο
  • 1 lime (χυμό και ξύσμα)
  • Λίγο αλάτι

Για τις φακές

  • 1 φλ. φακές beluga
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλων. θυμάρι φρέσκο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα τρυφερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
  • 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 100 γρ. πράσινα ψιλά φασολάκια βρασμένα (κατεψυγμένα ή φρέσκα ανάλογα την εποχή)
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το ντρέσινγκ μουστάρδας

  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • 1/2 πορτοκάλι (χυμός)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 540 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 40% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Για τις φακές

Τις βράζουμε πρώτα για 5΄ και αλλάζουμε το νερό.

Σε καθαρό νερό βράζουμε τις φακές μαζί με την φλούδα πορτοκαλιού, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι, μέχρι να είναι αλ ντέντε. Προσοχή στο βράσιμο να μην παραβράσουν. Θέλουμε τις φακές σπυρωτές.

Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε για 3΄ λεπτά το κρεμμύδι, το σέλερι, την πιπερίτσα και το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα.

Στραγγίζουμε τις ζεστές φακές και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε και όλα τα υλικά του ντρέσινγκ μουστάρδας και ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το καρότο, την πιπεριά, τα φασολάκια και τα μυρωδικά.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Για τις γαρίδες

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος. Κρατάμε το κεφάλι ενωμένο με το σώμα της γαρίδας.

Σε ένα μπολ βάζουμε τις γαρίδες, το ελαιόλαδο, το σπασμένο σκόρδο και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη κι ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι μέχρι να κάψει σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 3΄-4΄ γυρίζοντας τες να κοκκινίσουν ολόγυρα. Τέλος προσθέτουμε τον χυμό λάιμ.

Αποσύρουμε από την φωτιά.

Σερβίρουμε τις φακές μπελουγκα και γαρνίρουμε με τις γαρίδες σωτέ.

Πασπαλίζουμε τα πιάτα με λίγο ξύσμα λάιμ.

Οδηγός Μαγειρικής

Μυστικά για: φαγητά με θαλασσινά
Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Συνδυασμός μοναδικής γευστικής αξίας, αλλά ακόμα υψηλότερης διατροφικής. Το πιάτο αυτό μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας προερχόμενη κυρίως από τις γαρίδες, αλλά κι από τις φακές, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, E , C, καθώς επίσης και σίδηρο, ασβέστιο κι άλλα ιχνοστοιχεία. Επίσης, οι φακές, τα βότανα και τα λαχανικά της συνταγής μας δίνουν φυτικές ίνες και πρεβιοτικά, συμβάλλοντας μεταξύ των άλλων στο γρήγορο αίσθημα κορεσμού, αλλά στην καλή λειτουργία του εντέρου.*Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται