Εκτέλεση
Προετοιμασία
Καθαρίζουμε τις γαρίδες γάμπαρη από το κέλυφος και αφαιρούμε το έντερο από την ράχη.
Αφήνουμε μερικά κεφάλια της για το γαρνίρισμα του πιάτου.
Με τα κελύφη, τα υπόλοιπα κεφάλια και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στην σάλτσα, φτιάχνουμε πλούσιο ζωμό με γεύση θάλασσας για να την ενισχύσουμε.
Για τον ζωμό χρησιμοποιούμε τα κελύφη, λίγα κεφάλια από τις γαρίδες και ένα κομμάτι από τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην σάλτσα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κελύφη γαρίδας που καθαρίσαμε καθώς και λίγα από τα κεφάλια γαρίδας.
Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2’ -3’, μέχρι να αλλάξουν χρώμα να καούν και να κοκκινίσουν
Προσθέτουμε μισό κρεμμύδι, μισό καρότο, 1 σκ. σκόρδο, μισό κλωνάρι σέλερι, 1 φλούδα πράσο, 1 φλούδα φινόκιο και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε 2-3 ντοματίνια και αφήνουμε να ψηθούν για 1’.
Σβήνουμε με ένα σφηνάκι κονιάκ.
Συμπληρώνουμε 1/2 λίτρο ζεστό νερό, λίγους κόκκους πιπέρι 1 δαφνόφυλλο, λίγο θυμάρι και 2-3 κλωνάρια μαϊντανό.
Βράζουμε τον ζωμό για 20’.
Σουρώνουμε
Σάλτσα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή ένταση.
Σοτάρουμε τις γαρίδες γάμπαρη συνολικά και από τις δυο πλευρές για 1 – 1½ λεπτό μέχρι να κοκκινίσουν.
Τις βγάζουμε σε πιάτο και τις σκεπάζουμε.
Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο ψιλοκομμένα.
Σοτάρουμε για 3-4’ ανακατεύοντας χωρίς να πάρει χρώμα το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
Σοτάρουμε για 1-2’ ανακατεύοντας.
Σβήνουμε με το ούζο κι ανακατεύουμε να γλασάρει η σάλτσα στο τηγάνι.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον ζωμό.
Βράζουμε την σάλτσα για 10’ να μελώσει.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ωστόσο βράζουμε τα λιγκουίνι σε αλατισμένο νερό, για 2’ λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία τους.
Όπως είναι ζεστά τα ζυμαρικά και στάζουν, με μία τσιμπίδα, τα ρίχνουμε στην σάλτσα.
Τα βράζουμε για 1-2´, ανακατεύοντας κυκλικά με την τσιμπίδα στο κέντρο του τηγανιού.
Στο τελευταίο λεπτό βρασμού προσθέτουμε ξανά τις μισομαγειρεμένες γαρίδες καθώς και όλα τα υγρά που έχουν αφήσει στο πιάτο.
Βράζουμε για 1-2’ κι αν χρειαστεί υγρασία προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ζωμό ή νερό που έβρασαν τα λιγκουίνι.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε την φωτιά.
Αμέσως πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα.